avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Activitate DoinaDMM

Activitate DoinaDMM

Este posibil sa fie executat doar cota din imobil ce reprezinta 5% din acesta. Probabil in cartea funciara a imobilului este trecuta bunica cu cota ei de 95% si mama Dvs. cu cota de 5%. Prin urmare, nu poate fi constatat impedimentul la executare pe motivul faptului ca este un bun comun, deoarece cotele de proprietate sunt stabilite deja. Cat inseamna 5% din aceste teren? 500 mp, 1000 mp ? mai mult, mai putin?
Stimate Domn, chiar Dvs. spuneati ca ultima rata ati achitat-o in 2006 prin toamna, iar de atunci si pana acum nu s-a procedat la executarea silita in vederea recuperarii acestei creante. Daca datele Dvs. sunt corecte si abia acum vi s-a comunicat, oarecum prin aceasta adresa si cesiunea de creanta intervenita intre respectivele societati, a intervenit prescriptia, prin urmare instanta de executare NU va incuviinta executarea silita. Totusi, avand in vedere "practica" neunitara, este posibil, ca in urma neanalizarii corespunzatoare, instanta sa incuviinteze executarea, caz in care vi se va comunica de catre executorul judecatoresc instiintarea privind demararea executarii, precum si somatia mobiliara ( atacabile in 15 zile de la comunicare ), dar si Incheierea privind cheltuielile de executare ( atacabila in 5 zile de la comunicare ).
Aici veti avea doua solutii: 1. Fie achitati integral creanta in termenul indicat in somatia mobiliara si veti contesta Incheierea privind cheltuielile de executare silita, sau le veti plati si pe acestea.; 2. Fie nu o veti achita si veti face contestatie la executare, invocand prescriptia.

Verificati in perioada urmatoare, pe portal.just.ro, la Judecatoria de pe raza Dvs. de domiciliu, dupa numele Dvs., daca apare o cauza privind incuviintarea executarii.
Mai exista suficiente dosare executionale ce se supun vechiului cod, multe dintre acestea inregistrate pe la bej-uri cu sutele inainte de 15.02.2013, prin urmare, destul de tarziu acest RIL, dar nu si tardiv. :)
=D> cam tarziu admis acest RIL, dar necesar! Unele instante din tara il interpretau ca si termen de implinire, altele de decadere.
Nu pierdeti cautiunea in cazul in care nu sunteti declarata adjudecatar.
In cazul in care nu clarificati clauza legala privind stabilirea pretului de pornire al licitatiei si veti fi unic licitator, oferind un pret mai mic decat cel de pornire, nu veti fi declarata adjudecatar.
In ce consta notificarea primita de catre Dvs.? Este emisa cumva in temeiul art. 666 Noul Cod de Pr. Civila?
Va asumati un risc, oricum nu ati privi lucrurile. Acest imobil poate fi valorificat la licitatie, doar pentru motivul ca instanta nu a dispus suspendare provizorie a executarii silite, pana la solutionarea contestatiei.
Prev. art. 404, al.1 Cod Pr. Civila: "(1)Dacă admite contestaţia la executare, instanţa, după caz, anulează actul de executare contestat sau dispune îndreptarea acestuia, dispune anularea ori încetarea executării înseşi, anularea ori lămurirea titlului executoriu sau efectuarea actului de executare a cărui îndeplinire a fost refuzată."
Prev. art. 404^1, alin.1 si 2 Cod Pr. Civila:"(1)În toate cazurile în care se desfiinţează titlul executoriu sau însăşi executarea silită, cel interesat are dreptul la întoarcerea executării, prin restabilirea situaţiei anterioare acesteia.
(2)Bunurile asupra cărora s-a făcut executarea se vor restitui celui îndreptăţit.

Prev, art.404^2 Cod Pr. Civila:" (1)În cazul în care instanţa judecătorească a desfiinţat titlul executoriu sau actele de executare, la cererea celui interesat, va dispune, prin aceeaşi hotărâre, şi asupra restabilirii situaţiei anterioare executării.
(2)Dacă instanţa care a desfiinţat hotărârea executată a dispus rejudecarea în fond a procesului şi nu a luat măsura restabilirii situaţiei anterioare executării, această măsură se va putea dispune de instanţa care rejudecă fondul.
(3)Dacă nu s-a dispus restabilirea situaţiei anterioare executării în condiţiile alin. (1) şi (2), cel îndreptăţit o va putea cere instanţei judecătoreşti competente potrivit legii
."
Din discutie, inteleg ca e vorba despre un contract de credit bancar cu garantie ipotecara asupra apartamentului.
In calitate de ce ati semnat Dvs. si sotia contractul de credit? Imprumutat si garant ipotecar sau doar garant ipotecar?
De cand nu mai locuiati la adresa de domiciliu? sau de cand v-ati schimbat domiciliul?
Actele de executare silita se comunica obligatoriu la adresa de domiciliu a debitorilor, inclusiv publicatia de vanzare imobiliara!
Doar cu acordul creditorului, in scris, depus la dosarul executional, acesta poate dispune suspendarea executarii silite imobiliare, in conditia fie a unei tranzactii intre parti, fie cu acceptarea recuperarii debitului doar din poprire.
Depinde insa de creditor/banca, dar si de cuantumul debitului datorat. Sansele sunt, insa, mici sa accepte banca o asemenea propunere din partea debitorului.
Daca parintii sunt doar garanti ipotecari, nu exista temei legal pentru ca executorul sa le popreasca pensiile.
Conf. prev. art. 513 Cod Pr. Civila:"(1)Dacă adjudecatarul nu depune preţul în termenul prevăzut de art. 512 alin. (1), imobilul se va scoate din nou în vânzare în contul acestuia, el fiind obligat să plătească cheltuielile prilejuite de noua licitaţie şi eventuala diferenţă de preţ. Adjudecatarul va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, în care caz va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie.

(2)Dacă la noul termen de licitaţie imobilul nu a fost vândut, fostul adjudecatar este obligat să plătească toate cheltuielile prilejuite de urmărirea imobilului.

(3)Suma datorată potrivit alin. (1) şi (2) de fostul adjudecatar se stabileşte de executor prin procesul-verbal de licitaţie, care constituie titlu executoriu. Această sumă se va reţine cu precădere din cauţiunea depusă."

Diferenta de pret, dintre pretul de adjudecare neachitat de catre fostul adjudecatar si pretul de adjudecare de la urmatoarea licitatie, va cadea in sarcina fostului adjudecatar! Dar acest aspect nu inseamna ca la noul termen de licitatie, pretul de pornire va fi cel la care a fost adjudecat anterior, in acest specific caz.
Prin urmare, executorul va porni licitatia tot de la pretul de 75% din pretul de evaluare al imobilului.
Matematic, in cazul in care Dvs. , singur licitator, oferiti pretul de pornire, de 165.000 lei, se va adjudeca in favoarea Dvs. la acest pret. In sarcina fostului adjudecatar va cadea plata diferentei de pret, adica: 396.000 lei - 165.000 lei - 10% din 165.000 lei (cautiunea depusa de fostul adjudecatar la al doilea termen si blocata in contul executorului ) = 231.000 lei - 16.500 lei = 214.500 lei ( suma ce se va consemna in pv de licitatie, ce va constitui titlu executoriu contra fostului adjudecatar ).