Buna ziua. Am si eu o intrebare legată de indemnizatia pentru creșterea și ingrijirea copilului și poprirea acesteia.
Dacă o persoană are indemnizatia minima de 1250 pe cat din această sumă i se poate pune poprire, avand in vedere că legea prevede ca ”În cazul în care veniturile unei persoane sunt sub nivelul salariului minim pe economie, pot fi poprite doar sumele care depășesc o jumătate din salariul minim;”? Se ia in considerare jumătate din salariul minim brut sau net?
As vrea totusi sa stiu daca cineva a mai facut contestatie, unde a depus-o. Necunoasterea limbii bulgare nu este o problema, se gasesc traducatori autorizati.
Cred ca este cam complicat si costisitoare. Am prefera in prima faza o contestatie facuta de noi si daca nu se rezolva, vedem cum procedăm în continuare.
Buna seara! Ieri am trecut granița dintre Macedonia și Bulgaria pentru a veni spre casă și în vama la bulgari ni s-a spus că nu putem trece că avem o amendă de plătit. Ni s-au reținut pașapoartele și talonul mașinii, grănicerul a spus că nu știe despre ce este vorba și i-a dat soțului să semneze o hârtie în bulgărește, evident. A semnat, apoi a primit hârtia pe care scria că este o amendă din aprilie 2018, pentru depășire viteză, în valoare de 600 leva.
Problema este că noi am cumpărat mașina în 2019, iar pe hârtia aceea nu este scris corect numele fostului proprietar, este dublat prenumele.
Cum putem face să contestăm amenda din moment ce mașina nu era a noastră atunci și hârtia aceea este greșită? Către ce autoritate să scriem?
In subiect este vorba despre un baietel de 4 ani crescut de bunica materna, care acum nu mai vrea sa aiba grija de el, pentru ca spune ca este batrana si nu are venituri. Mama copilului este recasatorita, mai are 2 copii minori cu actualul sot, care nu vrea sa aiba de-a face cu micutul in cauza. Asa a si ajuns copilul sa stea la bunica. Tatal nu l-a recunoscut, deci cred ca iese din ecuatie.
Acum o prietena de-ale mele vrea sa il ia si sa aiba grija de el, impreuna cu sotul ei. Stie ca varianta adoptiei este una care necesita timp, iar ea vrea sa salveze copilul cand mai repede. Intre timp, l-a mai luat de la bunica, cu acordul acesteia, a petrecut cu el cateva week-enduri, iar copilul s-a aratat incantat. Care ar fi calea legala prin care ar putea face asta? Vrea sa-l inscrie la gradinita, pentru ca acum nu merge, la un medic de familie si nu are cum sa faca acest lucru pentru ca nu are niciun drept legal.
Poate deschide un dosar de adoptie sau cum sa faca sa fie mai bine si pentru copil si pentru ei?
Sunt in aceeasi situatie. In fiecare luna merg la banca, ei fac solicitare de ridicare a popririi, in 5-10 minute se deblocheaza contul, ridic alocatia si gata.
Sper totusi sa nu fie nevoie de ITM, desi la modul in care ni s-a dat raspunsul de catre angajator, sa nu incercam nici macar in gluma sa mai spunem asta ca nu vom avea nicio zi libera, cred ca nu exista alta sansa.
Va rog sa-mi spuneti daca angajatorul privat este obligat de lege sa acorde zi libera (sau compensarea acesteia cu alta zi libera atunci cand situatia cere prezenta angajatului la birou) platita atunci cand sunt sarbatori nationale. Angajatorul nostru spune ca e doar pentru bugetari liber pe 30 noiembrie si 1 decembrie, nu si pentru firmele private. Multumesc!
Nu va imaginati ca nu am mai platit 2 ani de zile. Nu asta e cel mai important.
Pentru noi este important sa demonstram ca am facut sesizari, dar cum nu s-au dat numere de inregistrare, nu avem cum. Si nu stim ce sa facem in aceasta situatie.