Va multumesc, pentru raspuns, insa instanta a respins cererea fratelui
-obligatia de a face pretentii.
Tip solutie: Anulează cererea
Solutia pe scurt: În baza art.200 alin.3 C.proc.civ., dispune anularea cererii formulate de petent C. G. Cu drept de cerere de reexaminare în termen de 15 zile de la data comunicării prezentei încheieri. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, xx.xx.2013.
Document: Încheiere finală (dezinvestire)
In 2009 am facut iesirea din indiviziune. Eu, mama si sora. Instanta a hotarat, decizia fiind definitiva si irevocabila.Casa a fost atribuita mie si mamai. S-a atribuit parcele de teren fiecarei persoane. Insa 30 mp din casa se afla amplasat pe parcela atribuita sorei - care nu are drept la casa. Consider ca este (superficie)
Mama mi-a vandut partea sa din casa. Sora a aflat, si m-a dat in judecata `` Obligatia de a face pretentii` ca sa ma oblige sa faram partea din casa (suprafata 30 mp de pe terenul sau) Insa casa estre trecuta in cartea funciara pe numele meu, chiar daca se afla pe terenul ei.
Conform prescriptiei daca au trecut 3 ani de la decizia definitiva si irevocabila , prin neapelare, nimeni nu a facut recurs atunci, si a ramas lege intre parti, se poate lua in calcul art.art.1837 si Art.1841 si decretul Decretului 167/10.04.1958 art 1,3 si 11?
Sora , ar mai putea sa ma oblige intr-un fel ?
Va multumesc
Buna ziua, in 2009 am avut un proces de iesire din indiviziune, hotararea instantei fiind definitiva si irevocabila, intrucat nici una dintre parti nu a facut recurs.
Instanta a atribuit casa unuia dintre frati, iar terenul de sub casa altui frate, fratele cu terenul, neavand pretentii la nici o sulta.(superficie)
Acum dupa 4 ani fratele cu terenul doreste sa-l dea pe cel cu casa in judecata ,``obligatia de a face pretentii`` in scopul de al obliga sa o farame de pe terenul sau.
Doresc sa va intreb, in cazul acestei superficii atribuite in 2009 prin `legea partilor`, care articole se aplica , cele ale noului cod civil (art 693-702), sau alte articole ale vechiului cod civil.
Va multumesc,
Daca instanta judecatoreasca s-a pronuntat deja, decizia `in numele legii Hotaraste` a ramas definitiva si irevocabila, prin acceptul partilor tacit, nefiind facut recurs, A trecut aproape 4 ani de atunci, si fratele meu, s-a gandit sa imi farame partea din constructie ce se afla pe terenul sa.
Atentie: decizia instantei a fost facuta la iesirea din indiviziune. In aceea-si decizie lui i se da terenul, iar mie casa aflata pe 36mp din terenul sau. Casa si terenul au apartinut tatalui nostru, el fiind unicul proprietar la acel moment , si a construit casa in 1971.Dupa ce acesta a decedat, fratele a preluat terenul , in momentul in care casa era deja pe el; aceea-si decizie ii da , si tot aceea-si ii ia
In proces nu s-a cerut a se constata dreptul de Superficie de catre nici una dintre parti.
Instanta a hotarat acest lucru - nefiind practic considerat un act juridic; ci `Lege` astfel dreptul de superficie s-a constituit prin lege, aceea-si care l-a improprietarit cu terenul pe fratele meu, si care in aceea-si decizie l-a si desproprierit.
Decizia - hotararea judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila - nu se considera Lege?, chiar daca de la pronuntare au trecut aproape 4 ani?
Nu se aplica superficia , chiar daca instanta a hotarat ca imobilul de pe terenul fratelui meu este al meu? - procesul fiind intentat atunci de catre fratele meu pentru a iesi din indiviziune.
Instanta a hotarat , si astfel din terenul ce i s-a dat, 200 m, pe o parte de 30m din acestia se afla casa parintilor mei, atribuita mie.
Se poate considera ca fratele meu si-a dat acordul tacit , la aflarea hotararii, intrucat era reprezentat si de avocat si a putut beneficia de consultanta; si nu a facut recurs la aflarea hotararii sentintei; aceasta ramanand definitiva si irevocabila; trecand mai mult de trei ani - respectiv in 2009 s-a pronuntat judecatoria .
Dupa aceasta perioada, acum s-a razgandit si doreste sa ma oblige sa o faram.
Are posibilitatea?
Va multumesc
Buna ziua, am si eu o problema mai speciala.
In 2007 fratele meu C.G. m-a dat in judecata pe mine C.I. si pe mama noastra C.V. pentru a iesi din indiviziune de pe urma decesului tatalui meu. intrucat s-a mai facut un nou corp de casa in curte noastra (casa noua) facut de parintii mei pentru el , curtea noastra are 500 m patrati, si ca sa isi poata face acte pe acel nou corp de casa. El a fost reprezentat si de avocat, in timp ce noi paratii C.I si C.V nu aveam avocat.
La proces, el a dorit iesirea din indiviziune doar pe corpul de casa nou in aceea-si curte fiind si casa veche.; insa eu si mama , am solicitat instantei , sa iesim fiecare din indiviziune total, si nu partial ( Cu teren si casa).Reclamantul , C.G atunci nu a avut nici o pretentie la casa veche. Am depus o schita, ca si parcele de teren fara a schita si imobilele; astfel a fost trasate 3 parcele C.G- 182mp parcela pe care se afla situat corpul de casa nou.; C.I- 182mp; C.V 125mp, conform succesiunii de pe urma defunctului meu tata. Casa noua si casa veche sunt alipite una de cealalta. Insa casa veche are 64mp in total; dar luind in calcul schita ce face parte integranta din hotarare,se afla cu 36mp pe terenul fratelui meu C.G.
Acesta C.G nu a ridicat nici un fel de pretentie la casa veche, motiv pentru care instanta a luat in calcul acest lucru.
Instanta a facut si expertiza tehnica a constructiilor
Prin hotararea judecatoreasca dosar: 13823/300/2007; sentinta civila 4521/21.05.2009 Hotareste:
-Atribuie reclamantului teren in suprafata de 182mp; Paratilor C.I 182mp; C.V 125mp.
-Atribuie casa veche paratilor.C.I si C.V
-schita terenului face parte din hotarare.
Sentinta a ramas definitiva si irevocabila prin neapelare.
Mama C.V mi-a vandut jumatatea sa din casa, inclusiv constructia din casa aflata pe terenul fratelui meu, in decembrie 2012.
Parintii mei au edificat construcția `casa veche`, cu acordul proprietarilor terenului la acel moment fiind ei insisi, pe cheltuiala acestora- respectiv 1976, sunt întrunite condițiile constatării dobândirii unui drept de superficie asupra imobilului menționat- intrucat se catalogheaza prin mostenire – din partea tatalui meu, care a decedat..
In momentul dezbaterii succesiunii si in momentul iesirii din Indiviziune, prin instanta de judecata Casa veche era, si inca exista- astfel nu se poate pune problema unei constructii noi pentru ca aceasta este o constructie veche, atribuita mie si mamei mele prin hotarare definitiva si irevocabila de catre legiuitor.
Se poate intelege clar, ca fratele meu a fost de acord la momentul in care s-a judecat iesirea din indiviziune(si-a dat acordul prin conventie tacita – intrucat el daca nu ar fi fost de acord, putea formula recurs); lucru pe care nu l-a facut.
Pe baza hotararii, mi s-a intabulat dreptul de proprietate pe corpul de casa de pe parcela de teren a fratelui meu – de catre Cartea Funciara ( superficie)- si inclusiv Notarii publici, considera clar ca este vorba de Superficie.
Acum Fratele meu C.G doreste sa ma oblige sa faram casa aflata pe terenul sau, casa veche construita de parintii mei in 1976.
Notarul mi-a spus ca prin hotarare beneficiez de `superficie. Corpul de casa vechi ce se afla pe terenul sau , se afla si in cartea funciara evidentiat ca eu sunt proprietarul imobilului, iar fratele este doar pe teren.
Recent, fratele CG a initiat proces mie si mamei mele C.I. si C.V 11993/300/2013 data initierii 25.03.2013 Obiect: `Obligatia de a face pretentii`
Va rog sa-mi spuneti daca ma poate obliga sa faram casa de pe terenul sau, avand in vedere ca legiuitorul s-a pronuntat cu privire la casa; si a trecut mai mult de trei ani de la hotarare.
Eu si mama mea , locuim in aceasta casa , si nu avem o alta locuinta.; motiv pentru care si instanta ne-a lasat casa veche mie si mamei mele.