Buna ziua,
In luna ianuarie 2013 mi-a fost facuta o plangere penala mincinoasa pentru infractiunea de furt in valoare de aproximativ 23.000 mii de euro. Deoarece nu am comis aceasta fapta, evident ca am primit decizia de neincepere a urmaririi penale.
Am observant ca articolul referitor la calomnie si insulta a fost abrogat, fiind din nou in vigoare incepand cu iunie 2013.
Intrebarile mele ar fi:
1. Cum trebuie sa procedez pentru tragerea la raspundere a persoanelor care au depus plangerea penala mincinoasa? Trebuie sa depun un denunt de calomnie la parchetul de pe langa judecatoria care a emis decizia de NUP (insotit de respectiva decizie, eventual alte acte care probeaza nevinovatia) ?
2. Considerati ca exista sanse reale ca cei care au depus plangerea mincinoasa sa fie sanctionati? Nu as dori sa consum efort si timp, daca astfel de fapte sunt tratate cu 'indulgenta' de catre autoritati.
3. Mai este timp sa depun acel denunt sau s-a prescris fapta?
Multumesc.
Buna ziua,
In primul rand va multumesc pentru eforturile pe care le depuneti pe acest site, precum si pentru raspunsurile dumneavoastra.
In anul 2009 am finalizat constructia unei case (cu banii obtinuti din vanzarea unui apartament achizitionat in timpul casatoriei, cu cote comune si egale), pe terenul primit mostenire de catre sotul meu (aflat in sectorul 3)
. In anul 2010 am inceput procedura de divort (dupa o casnicie de 30 de ani), acesta pronuntandu-se in 2011. Din pacate, abia in 2010 am aflat ca nu figurez in calitate de co-proprietar al casei construite (dupa expirarea termenului de 1 an in care poate fi atacat actul de constructie). Fostul sot a sustinut in declaratia pe proprie raspundere data la primarie in 2008 ca nu este casatorit. Din cate am inteles, acest tip de fals in acte se prescrie in 3 ani? Mai este posibila tragerea la raspundere a acestuia printr-o plangere adresata Parchetului?
Problema a doua este cu adevarat stringenta. Ca razbunare pentru intentarea divortului, fostul sot a donat surorii sale jumatate din teren si jumatate din casa. Ca rezultat, eu nu am niciun titlu de proprietate, deoarece casa construita figureaza ca apartinand fostului sot si surorii sale. Primaria a pus o stampila si a rectificat actul. Legea nr. 18/1991, articolul 591 este clara cu privire la acest aspect: ''îndreptarea erorilor materiale înscrise în titlurile de proprietate care sunt produse din cauza erorilor de scriere se efectuează de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară.''
Desigur, am litigii pe rol cu inculpatii, cu primaria, cu politia locala (speta este mai complicata decat am reusit sa o prezint in aceasta sinteza), care se prelungesc de cativa ani. Dar in cazul actului rectificat de catre primarie, se poate depune un denunt la DNA, mai ales ca nu este vorba de o rectificare a unei erori, ci de adaugarea unui alt proprietar, urmare a donatiei facute? Din cauza acestui abuz in serviciu (cel putin asa il consider) a trebuit sa fiu reintegrata in casa printr-o ordonanta presedintiala, dupa ce fusesem evacuata.
Mentionez ca nu am nicio pretentie (si niciun drept) la terenul pe care este construita casa (fiind mostenire), solicit doar jumatate din suma obtinuta prin vanzarea apartamentului sau cota parte din casa + diferenta pana la incidenta sumei.
Multumesc.
Multumesc tuturor pentru informatiile furnizate, m-am lamurit in totalitate.
Problema cu locul de munca nu este ca am pretentii financiare foarte mari. Totusi, consider ca un job care implica munca fizica grea peste 10 ore pe zi, retribuit cu 800-1000 lei nu este acceptabil pentru un absolvent de facultate.
Referitor la cele 5 luni si orar, intr-adevar am putut lucra, dar nu am reusit sa mai ajung la primele cursuri.
Situatia este foarte complicata, existand si o ordonanta presedintiala, in care sunt si eu parte reclamanta.
Niciodata nu am renuntat sa imi gasesc un loc de munca decent, doar ca mi se pare inadmisibil ca un parinte sa suporte toate cheltuielile, in timp ce singura contributie a celuilalt este sicanarea sistematica.
Va multumesc din nou pentru timpul acordat.
Buna ziua,
Am cautat informatia de care am nevoie pe mai multe site-uri, dar nu m-am lamurit. Fiecare persoana sustine altceva.
Situatia este urmatoarea: am 24 de ani, sunt masterand la zi si momentan nu lucrez. Parintii mei au divortat inca din anul 3 de facultate. De atunci, tatal meu nu a mai contribuit cu nicio suma pentru cheltuielile curente (facturi) sau pentru cheltuielile impuse de faptul ca inca sunt inscris intr-o forma de invatamant de zi. Mama a platit si inca plateste absolut toate cheltuielile. Locuim in aceeasi casa, dar nu se poate discuta cu el, din cauza faptului ca avem si alte procese (legate de titlul de proprietate), dar si din cauza caracterului sfidator pe care il afiseaza inca de la pronuntarea divortului.
Am lucrat in fiecare vacanta de vara, inca de la 17 ani, in timpul facultatii nu am putut. Am absolvit o facultate de inginerie, serioasa. Anul trecut, in octombrie, am inceput masteratul la Politehnica si avand cursuri doar dupa-masa, am reusit sa lucrez aproximativ 5 luni. Din pacate, in momentul de fata nu lucrez, nu am reusit sa gasesc un loc de munca decent de 4 luni.
Am expus toate aceste conditii pentru a dovedi faptul ca nu sunt un trantor care vrea sa profite de banii parintilor, asa cum sustine tatal meu (pe langa acuzele ca ma ocup de infractiuni, impreuna cu prietenii mei drogati....). Am note decente la facultate, chiar am reusit sa primesc o bursa pe semestrul 2 al anului 1.
Nu pretind ca tatal meu sa platesca sume astronomice din veniturile lui, dar macar 1-2 milioane m-ar ajuta enorm. Conform legii, stiu ca este obligat sa ma intretina pana la 26 de ani, daca urmez o forma de invatamant.
Sunt constient si de faptul ca va trebui sa obtin o hotarare in instanta. Nu as fi urmat aceasta cale, dar chiar ar fi utila o suma de bani, mai ales ca nu reusesc sa gasesc un job cat de cat decent. Faptul ca refuza cu ostentatie orice dialog si nu ezita niciodata sa ne sicaneze nu ma face decat sa devin mai persistent.
Intrebarile mele sunt: am sanse sa obtin o hotarare favorabila in instanta? Daca imi gasesc de lucru intre timp, mai este obligat sa contribuie cu o suma de bani? Se poate cere si plata retroactiva a datoriilor? Si poate cel mai important, cam cat ar dura (estimativ) un atare proces? Cunosc sistemul de tergiversari si amanari, anul viitor termin masteratul si o hotarare obtinuta atunci nu ma ajuta, desi intentionez sa urmez si un doctorat.
Va multumesc anticipat.
Va multumesc frumos pentru raspunsul acordat. Aceasta era de altfel singura mea intrebare, restul detaliilor fiind pentru mai buna intelegere a situatiei.
Exact lipsa dovada adresa de domiciliu scrie, dar m-am gandit ca avand deja cartea provizorie pe aceasta adresa, se poate prelungi din nou pana la o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Este posibil sa ne facem CI la domiciliul dumneaei.
Va multumesc inca o data.
Buna ziua.
Am fost casatorita 30 de ani, divortul pronuntandu-se in 2012. In timpul casatoriei am achizitionat cu cote comune si egale un apartament, pe care l-am vandut ulterior tot in timpul casatoriei. Cu o parte din banii obtinuti din vanzarea apartamentului, am construit un nou imobil, pe terenul mostenit de catre fostul sot, pe care se afla deja o casa veche (adresa la care locuim in prezent).
Mentionez ca imobilul nou se afla in continuarea casei vechi, astfel ca a fost trecut pe acelasi rol fiscal si intabulat pe acelasi nr. cadastral, fapt care a dus la neinscrierea mea in actul de proprietate. Totodata, in 2010 (deci in timpul casatoriei) fostul sot a donat surorii lui jumatate din teren plus jumatate din casa veche si jumatate din casa noua, prin rectificarea actului de proprietate (proces care se afla pe rol in instanta).
Luna aceasta, fostul sot, impreuna cu sora lui ne-a evacuat pe mine si pe copiii mei din casa noua in care am locuit de la data constructiei (2011) pana in prezent, in casa veche. Imobilul vechi nu dispune de apa curenta, canalizare, gaze (imobil construit inainte de anii '50).
La schimbarea numelui dupa divort, desi aveam buletin pe aceasta adresa, am intampinat mari dificultati, intrucat nu am si nici nu sunt mentionata in actul de proprietate (orice discutie cu fostul sot este imposibila). Am reusit sa obtinem o carte de identitate provizorie pe aceeasi adresa.
Din cauza lipsei evidente a conditiilor din casa veche in care locuim, este posibil ca macar iarna sa locuim temporar la sora mea (deci alta adresa), fara sa avem probleme cu procesul de partaj si la prelungirea cartii de identitate provizorii (aceasta e valabila 1 an, iar procesele vor mai dura probabil cel putin 2-3 ani)? Fostul sot sustine inca de pe acum ca nu mai locuiesc la adresa din cartea de identitate temporara (fapt evident fals).
Imi cer scuze pentru multimea detaliilor, dar cazul este extrem de complex.
Va multumesc anticipat!
Buna ziua,
Va multumesc frumos pentru raspunsul acordat.
Buna ziua, sper ca este locul potrivit pentru intrebarea mea. Desi am mai intalnit postari similare, nu m-am lamurit.
Locuiesc in Bucuresti, la casa si am un vecin care inca mai creste pasari de consum, respectiv gaini. Eu nu pot deschide niciodata geamurile din cauza mirosurilor pestilentiale degajate, chiar daca fac ei curat sau nu. Nici nu se poate discuta cu ei, din cauza unui nivel redus de educatie.
Conform normelor de salubrizare ale Municipiului Bucuresti, cap. 11, art. 33: "Pe teritoriul Muinicipiului Bucuresti se interzice cresterea sau intretinerea, in
gospodarii individuale, a animalelor si pasarilor pentru consum, piele, blană şi tracţiune, a albinelor, viermilor de matase si asimilate acestora, cu excepţia animalelor de companie".
Unde se pot face reclamatii? Primarie, Directia Sanitar-Veterinara, Garda de Mediu? Si in cat timp credeti ca se poate rezolva problema? Articolul e totusi foarte clar.
Va multumesc anticipat.