avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Activitate nexus

Activitate nexus

Buna ziua,

Cum se calculeaza data limita pentru recurs in 5 zile de la pronuntare?

Pronuntare: 1 ianuarie
Ultima zi in care se poate depune recursul: 6 sau 7 ianuarie?

Am inteles ca se calculeaza zile pline, deci sa fie 5 zile intre data pronuntarii si data depunerii recursului. Deci 7 ianuarie ar fi ultima zi?
Răspuns la discuția Rejudecare ordonanta
Eu inteleg totusi ca este posibila o a doua casare, cu rejudecare in Tribunal

[ link extern ]

(61)Casarea cu trimitere poate fi dispusă o singură dată în cursul procesului pentru cazul în care instanţa a cărei hotărâre este recurată a soluţionat procesul fără a intra în cercetarea fondului, pentru cazul în care judecata s-a făcut în lipsa părţii care nu a fost regulat citată atât la administrarea probelor, cât şi la dezbaterea fondului, respectiv pentru cazul casării pentru lipsă de competenţă. În cazul în care, după casarea cu trimitere potrivit alin. (5) sau (6), intervine o nouă casare în aceeaşi cauză, tribunalele şi curţile de apel vor rejudeca în fond cauza, dispoziţiile alin. (4) fiind aplicabile.

Detalii: [ link extern ]
Buna ziua,

Am o ordonanta presedintiala dupa vechiul cod de procedura civila. A avut urmatorul traseu:

ordonanta -> recurs (casare) -> rejudecare

Urmeaza al doilea recurs. Intrebare: este posibila o a doua casare cu retrimitere spre rejudecare sau obligatoriu trebuie sa dea o solutie?

Multumesc
Răspuns la discuția Punere in executare provizorie
Nu stiu exact. Proces inceput in dec 2012.
Buna ziua,

Exista vreo posibilitate de punere in executare provizorie (pana la pronuntarea in apel) a unei sentinte nedefinitive date in fond, cu privire la stabilirea domiciliului minorului? Dosarul se judeca dupa codul vechi, sentinta fiind nedefinitiva, cu drept de apel, insa cererea de apel nu a fost inca depusa.

Multumesc
Marturia a fost depusa cu mai putin de 3 luni in urma, iar faptele sunt de acum 1-2 ani.
Buna ziua,

As vrea sa va intreb care este termenul maxim dupa depunerea marturiei mincinoase la care se mai poate depune o plangere penala? A trecut ceva timp, nu am vrut sa depun initial, sperand ca judecatorul din civil va tine cont de dovezile aduse impotriva marturiei mincinoase. Dar se pare ca nu a facut-o si asta a influentat sentinta in defavoarea mea.

Multumesc
Voiam o confirmare, insa alti doi avocati mi-au spus ca dupa codul vechi hotararile din fond nu sunt executorii, doar cele din apel. Hotararea nu este nici macar comunicata inca.

La fel mi-au spus si la politie, ca pana nu vad stampila dreptunghiulara cu "hotarare definitiva" nu intervin.

Fondul problemei este ca minorul nu vrea sa plece cu celalalt parinte, vrea sa stea cu mine. Nu ca as vrea sa fiu abuziv.
Buna ziua,

As vrea sa va intreb daca acest articol este aplicabil si in cazul in care nu exista o hotarare judecatoreasca definitiva:

Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Formularea mi se pare interpretabila, as vrea sa va intreb daca atributul "căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii" se refera doar "persoanei" sau si "parintelui"?

Adica, daca sunt un parinte "simplu" fara sa mi se fi incredintat copilul prin hotarare judecatoreasca, poate celalalt parinte sa mute copilul la domiciliul sau?

In speta, celalalt parinte are o hotarare judecatoreasca de stabilire a domiciliului minorului la adresa sa, pronuntata in fond cu drept de apel in 15 zile. Desi hotararea nu este definitiva, celalalt parinte s-a hotarat s-o puna de pe acum in aplicare, impunandu-mi un program de vizitare. Acest lucru mi se pare un abuz, insa politia nu are nicio parghie legala pt a interveni.

Mai departe, ce se intampla daca nu returnez minorul dupa acest "program de vizitare" neoficial? Incalc cumva legea? Daca da, ma intreb ce sens mai are apelul?

Procesul este inceput in 2012, deci pe codul vechi.

Multumesc