avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Activitate SoundForSoul

Activitate SoundForSoul

Buna ziua!
Am un teren intravilan in Voluntari, in legatura cu care OCPI Ilfov a semnalat o suprapunere virtuala cu vecina mea - care are grad de handicap 2 (nu poate vorbi, dar intelege, si, de asemenea, nu poate scrie) si care, dupa decesul sotului nu a facut succesiunea. Totusi, in urma cu un an mi-a dat acordul, in prezenta uneia dintre fiice, la notariat, pentru a construi la limita de hotar - inainte ca eu sa stiu de suprapunerea virtuala. Ar fi de mentionat ca ne intelegem bine si exista bunavointa din partea ambelor parti. Unul dintre fii vecinei doreste, de asemenea, sa actualizam masuratorile (este si fiul care locuieste cu dumneai), ca si el, si eu, dorim sa construim. Am chemat doi topometristi avizati , concluziile fiind:
1. Chiar daca si doamna, si fiul acesteia sunt de acord cu actualizarea masuratorilor, neavand succesiunea facuta (aparent o alta sora de-a lor este plecata din tara si comunica greu cu ea), putem face actualizarea in aceste conditii? Sugestia unuia dintre topometristi a fost sa semnam declaratiile 1.31 si 1.32 atasate regulamentului OCPI - [ link extern ]
2. Intre vecina si un alt vecin de-al ei nu exista gard imprejmuitor (s-a deteriorat in timp, o combinatie de gard viu cu plasa de sarma ruginita) si pe-acolo nu a mai trecut cineva de ceva timp ( fiul vecinei i-ar fi lasat bilete in cutia postala pentru a rezolva problema, dar nu a primit niciun raspuns) - ar trebui ca si intre acestia doi sa fie actualizate masuratorile, ca ulterior sa le poata actualiza si cu mine, sau nu ar trebui sa afecteze? Exista doua magazii lipite, una a vecinei cu pricina, cealalta a vecinului acesteia, care dau o indicatie clara privind limita de proprietate, cel putin la una din limite, solutia propusa de topometrist fiind sa declare pe propria raspundere ca aceea este limita si sa pastreze paralela cu strada privind celalalt capat al delimitarii, eventual sa incerce sa reconditioneze gardul vechi, asa cum isi aminteste ca ar fi fost, urmand ca topometristul sa ataseze foto la dosar.

Am facut si notificare catre OCPI si azi am primit raspunsul lor - este necesar sa luati legatura cu 0 persoana fizica/juridica autorizata in domeniul geodeziei, cartografiei ~i cadastrului, in scopul verificarii la teren, stabilirii tipului de suprapunere reala/virtuala ~i intocmirii documentaliilor cadastraIe de actualizare informalii tehnice, conform prevederilor art. 115, 116 ~i 117 din Ordinul 700/2014 cu modificarile ~icompletarile ulterioare; - in situalia in care la intocmirea documentaliei cadastraIe de actualizare informalii tehnice, p~oprietarulimobilului pozilionat gre~it refuza sa-~i exprime acordul sau nu este de gasit, atunci se va procedaconform prevederilorart.115 din acela~iOrdin; - responsabilitatea realizarii documentaliilor cadastrale in raport cu realitatea din teren, revine persoanelor fizice/juridice autorizate in domeniul cadastrului care au intocmit documentaliile, a!?acum prevede art. 29 alin 1) ~i 2) din Ordinul 700/2014 cu modificarile ~i completarile ulterioare, ~i anume: alin 1) "Persoana autorizata raspunde pentru masurarea imobilului indicat de proprietar, pentru corectitudinea intocmirii documentatiei. *i corespondenta acesteia cu realitatea din teren *i cu actele doveditoare ale dreptului de proprietate puse la dispozitie de proprietar. in cazul trasarilor, persoana autorizata raspunde pentru materializarea limitelor imobilului in concordanta cu geometria la zi a imobilului din baza de date a oficiului teritorial" i?ialin 2) "Persoana autorizata este obligaM sa execute masuratorile la teren." -precizam faptul ca litigiile pot fi remediate ope cale amiabila prin documentatii cadastrale sau de cBtre instantele de judecata", conform prevederile art. 117 din Ordinul 700/2014, cu modificarile ~icompletarile ulterioare.

Aici, articolul 116 punctul 5 mi-a atras atentia in mod deosebit: "Dacă la întocmirea documentaţiei de actualizare informaţii tehnice, proprietarul imobilului poziţionat
greşit refuză să îşi exprime acordul sau
nu este găsit, persoana autorizată dă o declaraţie cu privire la aceste
aspecte, în termenul stabilit de inspector. În baza declaraţiei persoanei autorizate şi a referatului de constatare întocmit de inspector, aprobat de inginerul şef, inspectorul actualizează datele textuale referitoare la teren în
sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, prin completarea rubricii Observaţii cu menţiunea "Imobil înregistrat în planul cadastral fără formă şi localizare corectă". Această menţiune se va face şi pe planul de amplasament şi delimitare din arhiva oficiului teritorial şi nu constituie piedică la recepţia altei documentaţii cadastrale poziţionate corect."
Din cate deduc, este cazul sa solicit o audienta / adunare la OCPI, pentru ca un inspector sa ia masuri, eventual sa vina sa constate realitatea din teren?
Tin sa mentionez ca a trecut un an de astept rezolvarea problemei ( ca ei sa rezolve cu succesiunea si eventual cu celalalt vecin) si ... sunt in acelasi punct. Intentionam sa ma apuc de construit si, din pacate, nu mai pot astepta...
Multumesc anticipat!
Salutari, tuturor!
Am si eu o intrebare la care nu am gasit raspuns inca, parerile fiind impartite. Sunt inginer de sunet si compozitor. Acum 10 ani am cumparat un mixer foarte performant (pe atunci valora cam 9.000 Lire - echivalentul a 12.000 eur astazi) pentru a imi urma pasiunea. Doi ani mai tarziu, in 2008, am infiintat si o firma de productie audio (al carei administrator sunt pana in prezent), care intre timp a crescut. Avand in vedere ca nu mai am documentele de achizitie ale investitiei initiale (mixerul si alte echipamente - le-am pierdut intre timp, plus ca unele au fost cumparate second hand, am doar un mail din 2006 in care compania producatoare a mixerului imi trimitea codurile de activare ale sistemului de operare al mixerului, dar pe boxe si alte instrumente nu mai am facturile), dar pe care le-am folosit intre timp in firma, as dori sa stiu daca pot face contract de vanzare-cumparare intre mine si firma pentru acele echipamente, la un pret sub cel cotat pe piata sau la momentul achzitiei (sau daca exista norme clare de reglementare in acest sens).
De asemenea, pentru anumite proiecte curente cu artisti din alte tari (piese mai retro, de genul Amy Winehouse, Duffy, etc.), am nevoie de echipament "vintage", cum ar fi o anumita statie de chitara din anii 70, sau o chitara din anii 60, sau inregistrarea acestora pe benzi de magnetofon, care nu se mai fabrica, dar pe care le-am gasit la un colectionar din Romania - acestea pot fi achizitionate pe firma, avand in vedere ca nici acest colectionar nu mai are actele de provenienta ale instrumentelor? Apoi, mai sunt echipamente pe care le-am achizitionat recent second hand, ca persoana fizica, (pentru ca nu se gasesc importatori in Romania) , prin okazii sau siteuri de acest gen, de la care am facturile de achizitie ale cumparatorului initial, pentru ca le-am cerut pentru cazul in care voi avea nevoie de garantie, dar cu care nu am facut neaparat contract de vanzare-cumparare, si nu am cerut nici copie dupa actul de identitate (la tranzactii au fost intotdeauna alti martori si am considerat ca e suficient) - as putea sa le vand firmei, la un pret convenabil, sub cel al pietei?
De asemenea, am cumparat ca persoana fizica, licente pentru diverse programe de productie audio de pe ebay (unele costa 1000 eur per licenta), pe care am factura pe numele meu (si stickurile usb cu licentele acestora, impreuna cu confirmarea companiilor care produc acele softuri ca licentele sunt valabile si transferabile) - acestea le pot vinde firmei ? Ulterior, in urma unei prezente active pe forumurile de profil, unele companii mi-au trimis gratuit licente ale programelor pentru a le testa sau a le face review-uri, dar care se vand cu cca 100-300 eur/licenta - acestea le pot vinde firmei?
Mi se pare ciudat sa nu pot vinde firmei ceva care este folosit activ in activitatea curenta a firmei, doar pentru ca pana acum nu am stiut daca acestea se pot pune pe firma, avand in vedere ca nu am facturi pe ele - nu pot semna pe proprie raspundere ca acestea imi apartin ?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri, orice sfat este binevenit!
Multumesc pentru promptitudine!
Da, as vrea intai sa fac filaj cu politia pana cand il prindem, si m-ar fi interesat si ce ar fi de facut daca politia de la sectia 14 nu vrea sa organizam astfel de operatiuni.
Cum pot fi parintii obligati sa plateasca pentru daunele cauzate ?

Daca nu vrem sa ajungem mai rau, nu cred ca mai e cazul sa acceptam ca nu se poate face nimic pentru ca "suntem in Romania". Daca ceva nu ne convine, este de datoria noastra sa schimbam acel lucru. Are cineva idee cum se poate propune o lege pentru a fi aprobata ?
Ma gandeam ca cei care nu au venituri sa fie obligati sa munceasca in folosul fie unei firme private, fie in folosul unei institutii a statului, pana cand obtin veniturile necesare pentru a acoperi daunele provocate, si acestea sa fie restituite pagubitului, nu statutului.
Puscaria nu mai e de ajuns, trebuie sa fie pusi sa plateasca cu munca lor!
Buna ziua ,

In noaptea dintre 21.05-22.05 am parcat masina langa tribunaul vechi , pe cheiul Dambovitei , pe o straduta lateral . Erau multe locuri libere , cu toate astea un baietel de etnie rroma tot incerca sa ma diretioneze . I-am facut semn sa ma lase in pace . Dupa ce am parcat masina , baietelul imi cere bani “ de un suc “ , ii spun ca nu am . insista , ii spun ca nu am pentru ce sa ii dau , erau locuri libere pe alese , ma injura , ma ratiosesc si eu la el si imi continui drumul. Cand m-am intors la masina , ambele usi de pe partea stanga erau zgariate adanc pe toata suprafata lor.
Intrebarea mea este daca pot sa imi recuperz banii pentru reparatie , neavand casco ?
Pot forta politia sa faca filaj , in prezenta mea ( pentru a il recunoaste ) , in zona , pentru a-l descoperi pe parcagiu ?
Fiind minor, poate sa faca puscarie ?Sau poate fi dat in judecata ?
Parintii lui pot fi trasi la raspundere ?
Daca il surprind in flagrant poate fi acuzat si de cersetorie ?

Multumesc !
Are cadastru, da.
Parintii mei detineau un teren de 413 mp in Voluntari, Ilfov, de la care eu am cumparat 213 mp in 2008. Anul acesta m-am hotarat sa ma apuc de construit propria casa, dar primaria mi-a spus ca, avand in vedere ca deschiderea la strada a terenului nu este de minim 12 m ( e doar 10.59 m), sunt obligat sa ma lipesc de o constructie vecina. Insa constructia vecina este in stadiul avansat de degradare, si daca as sapa pentru fundatie, s-ar darama sigur. Am vorbit ca el sa se apuce de renovat (altfel oricum cade pe ei la primul cutremur) in momentul in care eu ma apuc de construit, ca sa fim siguri ca nu il afectez cu sapaturile mele pt fundatie. Problema este urmatoarea: faptul ca proprietara terenului vecin a fost declarata persoana cu handicap de gradul 2 in urma unui atac cerebral, iar acum este constienta, dar nu poate vorbi. Intrebarea mea este daca pot face, in aceste conditii, act la notar cum ca este de acord sa construiesc lipit de cladirea lor, si daca e nevoie de o expertiza tehnica de evaluare a constructiei, inainte, ca sa nu apara discutii ulterioare construirii casei mele, care e posibil sa ii afecteze casa, daca nu o consolideaza.
O alta varianta este sa cumpar restul de 200 mp din lotul initial (detinut de parintii mei), pe care este momentan casa parintilor, sa fac alipire si sa am acte pe tot terenul de 413 mp, astfel incat sa ma incadrez peste limita aceea a deschiderii la strada de peste 12 m, astfel incat sa pot construi la distanta de 1 m fata de vecini. Problema este ca proprietar este tatal meu, care are handicap sever, suferind de alzheimer si parkinson, si nu stiu ce ar trebui sa fac ca sa pot face actul de vanzare-cumparare ( am inteles ca trebuie ca mama sa devina curator - asta se face la notar, si ca tata trebuie sa primeasca interdictie prin judecatorie, astfel incat mama sa devina noul proprietar, si sa fac actul de vanzare cumparare cu ea). De asemenea, mai am un frate, este necesar sa semnez si cu el faptul ca renunta la orice pretentii?
Exista o alta cale de a contesta limitarile impuse de primarie sau de a ajunge la un consens cu ei?
Hello! As avea nevoie de un avocat specializat in drepturi de autor, imagine si management artistic care sa ma ajute in contractele cu diversi artisti cu care colaborez in calitate de compozitor si manager, dar insist pe preturi decente. Multumesc anticipat!