avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Activitate bebelush1900

Activitate bebelush1900

Cu riscul de a mă trage iarăși de urechi, credeți ca agentul imobiliar va avea câștig de cauză chiar dacă, din conversațiile de pe whatsapp purtate cu el, imi dădea date nereale despre casa? Din această cauză i-am spus ca nu mai am nevoie de serviciile lui.

Alexandru Surcel a scris:

Iertați-mă, dar sunteți precum în sceneta aceea cu elevul care învățase doar castravetele și la orice întrebare încerca să vorbească despre castravete, care e din familia curcubitaceelor și conține 90% apă.

Vi s-a explicat și cum e posibil să existe un contract nescris, cum se lămuresc diferitele aspecte ale raportului juridic nu prin clauza contractuale, ci prin aplicarea articolelor Codului civil, cum se face dovada contractului nescris, ce implicații poate avea chematea dumneavoastră în judecată etc.

Dacă dumneavoastră însă vreți să știți numai de castravete și să repetați aceleași lucruri din nou și din nou e strict problema dumneavoastră. Și norocul agentului imobiliar care cu atitudinea asta o să vă ia banii.

Din discuțiile de pe WhatsApp avute cu agentul imobiliar se poate vedea ca în repetate rânduri mă plâng ca imi da date eronate despre casă și îi spun ca vreau sa renunț la serviciile sale.

Inițial am semnat o promisiune de vânzare cu vânzătorul și agentul. Apoi, mi am dat seama ca îmi dă date false despre casă si, după aproximativ două săptămâni, i am zis ca renunț la serviciile agenției. Agentul a apărut totuși la notar la perfectarea vânzării-cumpărării. Nu l am chemat eu. A venit din partea vânzătorului cu care avea contract
Agentul imobiliar poate avea câștig de cauză în lipsa unui contract?

Faptul ca agentul imobiliar emite factura fără a exista un contract cu firma pe care o reprezintă e legal? Chiar agentul spunea la un moment dat ca va trebui să încheiem contract pe baza căruia să emită factura.
Sau speră să i dau banii în mână fără factura ceea ce înseamnă evaziune fiscală.

Pe WhatsApp l am întrebat cat este comisionul. A spus ca este 2% + TVA. Nu am răspuns explicit ca accept.

Am semnat o promisiune de vânzare împreună cu agentul și vânzătorul. Ulterior, i am spus ca renunț la serviciile sale pt ca îmi dădea date nereale care erau în favoarea vânzătorului.

La semnarea actului de vânzare-cumpărare la notar, agentul l a reprezentat pe vânzător.

Alexandru Surcel a scris:

În realitate e foarte simplu: e suficient să existe o claritate asupra serviciului ce se prestează- în cazul nostru că agentul îi prezintă clientului apartamente în vederea cumpărării- și a contraprestației clientului- că la momentul cumpărării unuia din apartamentele prezentate clientul va plăti agentului un comision de X%. În lipsa unui instrument scris care să detalieze toate aspectele raportului juridic dintre agent și client, se aplică Codul civil, care cuprinde suficiente articole despre diferitele aspecte ale unui contract.

Deci, dacă din schimbul de mesaje cu agentul rezultă că ați acceptat serviciile lui și ați știu că veți avea de plătit un comision de X%, agentul are șanse serioase să obțină titlu executoriu împotriva dumneavoastră.


Daca nu exista un contract cu agenția imobiliară, de unde știe clientul care sunt obligațiile părților? Clientul trebuie să aibă încredere în ceea ce spune agentul?!





cris0811 a scris:

nu, nu se intelege ca nu ati primit! codul de procedura civila prevede posibilitatea lasarii citatiei in cutia postala! drept dovada, dvs ati primit-o si stiti de proces. daca alegeti sa ignorati citatia, probabil veti fi bun de plata.


Mai mult, este admisa o plângerea agenției în instanță dacă nu am încheiat contract cu ea? La dosar au depus numai niște discuții pe WhatsApp
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu am înțeles exact: poștașul lasă plicul de la tribunal la cutia poștală dacă nu găsește pe nimeni acasă? Dacă eu sunt în străinătate pt mai mult de 1 an de zile, și nu am semnat de primire înseamnă ca nu știu de niciun document, nu?

Poștașul returnează numai confirmarea de primire nesemnată?

Nu se înțelege de aici ca eu nu am primit plicul de la tribunal, ca nu am fost înștiințată de nicio plângere?

- Vă rog nu mai răspundeți prin citare, apăsați pe Răspunde. Sau măcar ștergeți citatul integral al mesajului anterior înainte de a publica răspunsul. Mulțumesc. -


Liliana Gradinaru a scris:

Ne cereti sa raspundem ce puteti dv. sa faceti? Puteti ignora, puteti macar sa va informati la un avocat, puteti ignora si dosar de instanta si popriri viitoare (daca se ajunge la asta) si tot. Puteti.
Recomandat ar fi insa sa discutati cu un avocat, sa va informati ca sa stiti la ce sa va asteptati.


Am primit citația de la tribunal la căsuța mea poștală. Nimeni nu a semnat de primire. Nu cred ca a adus-o poștașul pt ca el ar fi cerut semnătura. Cred ca citația mi -a fost adusă de reclamant (adică de agentul imobiliar).

Dacă nu răspund la intimpinare și ignor citația ce se intimpla?

Mulțumesc!

Nu am vazut casa inainte de a plăti acontul. Nu eram în țară. Greșeala este a mea ca am avut totală încredere în agent și am plătit un avans mare, semnând și niște condiții care ma dejavantajau tare dacă renunțam la a cumpăra imobilul. Dacă știam adevărul înainte de a plăti avansul, nu aș fi cumpărat niciodată casa.
Mi a spus ca este trasa fibra optica in cartier (ceea ce nu era adevărat)…ca vânzătorul construiește gard in jurul proprietății (neadevărat)….ca se va monta faianță în bucătărie și gresie pe hol (neadevărat)…ca în 2 săptămâni se face branșamentul la gaz (în fapt nici nu exista aprobarea pt branșament).
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util


Alexandru Surcel a scris:

Se numește citație. Ați fost dat în judecată de-adevăratelea. Iar pentru dovedirea unui astfel de contract și a prestării unor servicii de agenție imobiliară nu e nevoie să existe un înscris intitulat „contract”, e suficient orice înscris care dovedește că niște servicii au fost solicitate și prestate, inclusiv mesaje pe Whatsapp. Iar atât timp cât ați cumpărat un apartament care v-a fost prezentat de acel agent imobiliar, chiar dacă apoi l-ați ocolit și ați contractat direct cu vânzătorul, aveți o problemă. Mergeți mai repede la avocat cu ceea ce ați primit..

Daca nu exista un contract cu agenția imobiliară, de unde știe clientul care sunt obligațiile părților? Clientul trebuie să aibă încredere în ceea ce spune agentul?!


biulian a scris:

Poate gresesc, nu vreau sa credeti ca apar agentul, dar totusi ati cumparat casa prezentata de el, cu toate erorile transmise care poate au plecat de la vanzator sau chiar greseala lui, totusi veti locui intr o casa prezentata de cineva pe care il blamati acum. S ar putea in timp sa nu va simtiti bine in acea casa, si sa va ganditi ca asta o sa va doreasca, daca el crede ca ati vrut sa il inselati. Mai bine incercati sa negociati comisionul decat sa continuati pe calea asta. Chiar daca instanta va va da dreptate, in timp veti regreta si daca veti fi mai bogat cu 1000 de euro, suma pe care ati putea sa o oferiti. Meditati la text.

Eu cred ca agentul a vrut sa ma păcălească de vreme ce îmi trimite planul casei cu bucătărie și cămară separată. Cămară nici nu există!

Alexandru Surcel a scris:

În materie de prestări servicii instrumentul scris intitulat "contract" nu este obligatoriu. Contractul există, dar el poate fi și verbal, caz în care dovada lui se face, de exemplu, cu mesajele dintre dumneavoastră și agent. Dumneavoastră insistați pe acele mesaje prin care îl anunțați pe agent că renunțați la serviciile lui. Dar, atenție, nu puteți renunța la ceva ce nu ați contractat niciodată. Ceea ce înseamnă că ați avut un contract, fie el și verbal și că, atât timp cât ați cumpărat apartamentul prezentat de acest agent, sunteți pasibil să-i datorați bani. Mai ales că acum ziceți că agentul a fost prezent la notar când s-a perfectat vânzarea-cumpărarea. Instanța va considera că agentul este îndreptățit la.comision, sau nu, dar dacă plecați de la ideea că deja ați câștigat procesul, s-ar putea să aveți o surpriză.


Agentul a fost prezent la perfectarea vânzării-cumpărării din partea vânzătorului.

Dvs spuneți ca nu trebuie neaparat un contract/convenție încheiat cu agenția imobiliară. Din discuțiile pe whatsapp, reiese ca agentul chiar dorește la un anumit moment să semnez o înțelegere cu el și eu îl refuz pt ca mi a dat mai multe informații care s au dovedit nereale: mi a trimis planul locuinței în care există o cămară separată prevăzută cu ușa și bucătărie separata. Nu m a avertizat ca totul este open space…și altele.

Primul lucru pe care îl făceau alte agenții erau să se asigure ca semnez o convenție cu ei. Acest lucru m-a face să mă gândesc ca asa este procedura corectă. În convenții sunt stabilite obligațiile părților. Din discuții ocazionale nu rezultă așa ceva.

Dar probabil ca dvs aveți mai multă e perie ta în domeniu. Puteți să îmi spuneți ce lege ar putea invoca agentul la proces?