avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Activitate Ioan Petru Butariu

Activitate Ioan Petru Butariu

Pt ca un bilant anual sa poata fi depus la ANAF trebuie mai intai sa fie aprobat de AGA. Deci fara convocarea AGA de catre administrator si aprobarea bilantului de catre AGA, acesta nu putea fi depus la ANAF. Mai jos aveti extrase din Legea 30/1990. Totodata puteti si d-voastra convoca AGA aratand scopul, care poate fi si prezentarea situatiei financiare anuale (bilant). Probabil ca ar trebui sa luati legatura cu un avocat daca s-a ajuns in aceata situatie.

Art. 194. -
(1) Adunarea generală a asociaţilor are următoarele obligaţii principale:

a) să aprobe situaţia financiară anuală şi să stabilească repartizarea profitului net;

Art. 195. -
(1) Administratorii sunt obligaţi să convoace adunarea asociaţilor la sediul social, cel puţin o dată pe an sau de câte ori este necesar.

(2) Un asociat sau un număr de asociaţi, ce reprezintă cel puţin o pătrime din capitalul social, va putea cere convocarea adunării generale, arătând scopul acestei convocări.

Art. 275. -
(1) Se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an ori cu amendă administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului care:

b) nu convoacă adunarea generală în cazurile prevăzute de lege sau încalcă dispoziţiile art. 193 alin. (2);
Răspuns la discuția Protocol de masa pt salariați
Cred ca nu poate fi vorba de protocol in cazul angajatilor. Protocolul este pt terti.
Daca nu gasiti in altundeva la codul 2.1.20. Maşini şi utilaje pentru construcţii, atunci la 2.1.20.11. Alte maşini, utilaje şi instalaţii neregăsite în cadrul clasei 2.1.20. sau 2.1.20.10. Unelte, dispozitive şi instrumente folosite în construcţii.
Sponsorizarea nu este limitata ci cea care poate fi scazuta din impozitul pe profit are urmatoarele limite:

1. valoarea calculată prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri; pentru situaţiile în care reglementările contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, această limită se determină potrivit normelor;

2. valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profit datorat.
Daca va referiti la redirectionare, pana la 25.06.2024.

CF:
Art. 42. - Depunerea declaraţiei de impozit pe profit
(4) În cazul în care valoarea stabilită potrivit art. 25 alin. (4) lit. i), diminuată cu sumele reportate, după caz, nu a fost utilizată integral, contribuabilii pot dispune redirecţionarea impozitului pe profit, în limita valorii astfel calculate, pentru efectuarea de sponsorizări şi/sau acte de mecenat până la termenele de depunere a declaraţiei anuale de impozit pe profit, prin depunerea unui/unor formular/formulare de redirecţionare.
Răspuns la discuția Aveam la 31 decembrie 2 firme
Da, trebuie ales care dintre cele 2 aplica imp/micro, pt ca data de referinta este 31.12.2023. Termenul de depunere a declaratiei de mentiuni este 31.03.2024. Adica decizia se ia la 01.01.2024 cu termen maxim de depunere a declaratiei de mentiuni 31.03.2024. Persoanele juridice române care nu au fost stabilite de către asociaţi/acţionari, până la termenul de 31 martie, intră sub incidenţa prevederilor titlului II - impozit pe profit.

Cod fiscal:

Art. 47. - Definiţia microîntreprinderii
În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

h) are asociaţi/acţionari care deţin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot şi este singura persoană juridică stabilită de către asociaţi/acţionari să aplice prevederile prezentului titlu;
......
(4) În aplicarea prevederilor alin. (1) lit. h), asociaţii/acţionarii persoanei juridice române care deţin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atât la persoana juridică română analizată, cât şi la alte persoane juridice române care îndeplinesc condiţiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, trebuie să stabilească, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal următor, o singură persoană juridică română care aplică prevederile prezentului titlu. Persoanele juridice române care nu au fost stabilite de către asociaţi/acţionari, până la termenul de 31 martie, intră sub incidenţa prevederilor titlului II.
Răspuns la discuția Pregatire marfa!
Nu pare a fi nimic ilegal, este similar cu a cumpara flori si a le aranja in buchete, etc.
Răspuns la discuția Data eliberare factura
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca cel mai bine ar fi emiterea facturii in USD, avand in vedere ca asa se efectueaza plata de platforma, iar data puteti trece data intrarii banilor in acel e wallet. Folositi cursul BNR pt reflectarea in contabilitate a facturii in USD si incasarea in euro, diferentele fiind diferente de curs valutar.
1. Trebuie sa aibe un angajat.

Cod Fiscal: Art. 48. - Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderi:
(31) În sensul prezentului titlu, în cazul în care raportul de muncă este suspendat, potrivit legii, condiţia referitoare la deţinerea unui salariat se consideră îndeplinită dacă perioada de suspendare este mai mică de 30 de zile şi situaţia este înregistrată pentru prima dată în anul fiscal respectiv. În caz contrar sunt aplicabile, în mod corespunzător, dispoziţiile art. 52 alin. (2).

Art. 52.(2) În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere nu mai îndeplineşte condiţia prevăzută la art. 47 alin. (1) lit. g) şi/sau nu a depus în termen situaţiile financiare anuale pentru exerciţiul financiar precedent anului fiscal respectiv, dacă avea această obligaţie potrivit legii, microîntreprinderea datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care nu mai este îndeplinită oricare dintre aceste condiţii.

2. Consultanta nu este management. Consultanta inseamna a oferi opinii despre un proiect, nu a efectua managementul unui proiect. Adica consultanta se refera la a oferi opinii, concluzii, nu a presta efectiv servicii de management.

3. Daca se atrage raspunderea

Cod Proc. Fiscala:

Art. 25. - Răspunderea solidară
(1) Răspund solidar cu debitorul următoarele persoane:

a) asociaţii din asocierile fără personalitate juridică, inclusiv membrii întreprinderilor familiale, pentru obligaţiile fiscale datorate de acestea, în condiţiile prevăzute la art. 20, alături de reprezentanţii legali care, cu rea-credinţă, au determinat nedeclararea şi/sau neachitarea obligaţiilor fiscale la scadenţă;
......
(2) Pentru obligaţiile de plată restante ale debitorului declarat insolvabil în condiţiile prezentului cod, răspund solidar cu acesta următoarele persoane:

a) persoanele fizice sau juridice care, anterior datei declarării insolvabilităţii, cu rea-credinţă, au dobândit în orice mod active de la debitorii care şi-au provocat astfel insolvabilitatea;
b) administratorii, asociaţii, acţionarii şi orice alte persoane care au provocat insolvabilitatea persoanei juridice debitoare prin înstrăinarea sau ascunderea, cu rea-credinţă, sub orice formă, a activelor debitorului;
c) administratorii care, în perioada exercitării mandatului, cu rea-credinţă, nu şi-au îndeplinit obligaţia legală de a cere instanţei competente deschiderea procedurii insolvenţei, pentru obligaţiile fiscale aferente perioadei respective şi rămase neachitate la data declarării stării de insolvabilitate;
d) administratorii sau orice alte persoane care, cu rea-credinţă, au determinat nedeclararea şi/sau neachitarea la scadenţă a obligaţiilor fiscale;
e) administratorii sau orice alte persoane care, cu rea-credinţă, au determinat restituirea sau rambursarea unor sume de bani de la bugetul general consolidat fără ca acestea să fie cuvenite debitorului.

(21) Pentru obligaţiile fiscale restante ale debitorului pentru care s-a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei răspund solidar cu acesta persoanele care au determinat cu rea-credinţă acumularea şi sustragerea de la plata acestor obligaţii.
Răspuns la discuția RISC FISCAL IMPOZIT PROFIT
In Ordin 2017/2022 dat in aplicarea CPFiscala Art. 7. - Rolul activ şi alte reguli de conduită pentru organul fiscal:

Subcriteriile de risc fiscal, dezvoltate pe baza criteriilor generale de risc fiscal, sunt următoarele:

c) pentru criteriul cu privire la nivelul de declarare:
4. subcriteriul privind reducerea profitabilităţii;

Adica posibil sa fie redus impozitul pe profit din cauza reducerea profitabilităţii. Desi poate la d-voastra asa este marja, in fond media e calculata tocmai pt ca exista marje mici si marje mai mari.