Am fost inteles gresit. Intrebarea mea este daca cineva care a facut contestatie in cazul unei suspendari a permisului, dar a solicitat ridicarea lui doar la expirarea sanctiunii de retinere,ci nu inainte, trebuie sa il mai predea inca o data daca pierde procesul?. Intrebarea e justificata intrucat cineva care a avut permisul suspendat mi-a spus ca a facut contestatie la judecatorie, procesul inca se judeca, iar cand a expirat termenul suspendarii permisului, ci nu inainte, s-a prezentat la Politie pentru ridicarea permisului, iar acolo i s-a spus ca daca pierde procesul, dupa 15 zile trebuie sa il mai predea inca o data, tot ptr 30 zile, cu toate ca nu a solicitat si nu a beneficiat anticipat de ridicarea permisului .
Din art 118, OUG 195/2002 nu rezulta ca ar avea loc vreo validare din oficiu a permisului sau ca ori il ridici anticipat ,ori nu, daca pierzi procesul, oricum trebuie sa il mai predai odata. Exista vreo procedura care reglementeaza acest aspect ??
Ce se intampla daca cineva cu permisul suspendat pe 30 zile nu solicita ridicarea permisului inainte de termen, chiar daca a depus plangere impotriva P-V. Se valideaza din oficiu, sau pur si simplu il ridica de la Politie la data expirarii sanctiunii (ART. 118/ OUG 115/2002) ca si cum nu ar fi depus plangere
Buna. Am urmarit acest subiect dar nu am primit nici o notificare despre stadiul procesual in care va aflati in prezent. S-a pronuntat sentinta irevocabila? Ce demersuri ati facut impotriva politistului? Multumesc
Din ceea ce ai scris nu am inteles daca te fqaci vinovat de incalcarea vreo unei legi iar daca da, atunci cui nu ai acordat prioritate, -dubei Politiei sau altei masini ?. Eu am anulat un proces-verbal in Instanta dar acuzatia a fost ca eu as fi intrat in intersectie pe rosu, desi am intrat pe verde. Am depus plangerea contraventionala in termen,(prin posta) si am specificat ca motivatia o voi depune la primul termen. (am vrut sa trag de timp ca sa ma documentez pe net) Mi-a venit acasa o citatie de la Judecatorie in care am fost somat sa depun in termen de 10 zile motivatia si un timbru judiciar de 20 lei, sub sanctiunea ca imi va respinge plangerea in caz contrar.
Politia care in instanta sa numeste "intimat" a cerut ca eu sa depun probele pe baza carora pretind ca sunt nevinovat,(a cerut si cheltuieli de judecata --probabil ca sa ma sperie) dar eu am raspuns ca in conformitate cu CEDO, articolul 6, paragrafele 2 si 3, beneficiez de prezumtia de nevinovatie, pana la proba contrarie, deci nu trebuie sa dovedesc la nimeni nimic, iar administrarea probelor cade exclusiv in sarcina intimatului, sub sanctiunea anularii procesului- verbal, deoarece P-V in sine nu reprezinta o dovada a contraventiei. Politia a depus un raport in care agentul ce ma amendat a scris ce a vrut el, si a pretins ca ,citez " constatarea contraventiei s-a facut prin observatie directa", si nu dispunem de alte probe (foto sau video)
Eu am castigat procesul dar am fost amendat pe nedrept, iar in rublica "alte mentiuni" am cerut agentului sa scrie ca sunt nevinovat si ca amenda este abuziva.. Sfatul meu este ca daca te crezi nevinovat, si crezi ca agentul nu are probe impotriva ta, sa iti incerci norocul cu instanta( nu conteaza ca tu ai fost singur si ei au fost multi caci legea nu le permite sa fie martori in proces), dupa aia sa ceri certificat de grefa si cand iti expira dovada(presupun ca ti-a dat dovada pe 15 zile) te duci cu grefa la Politia care ti-a retinut permisul si ceri sa ti-l restituie inapoi. Nu uita sa iti pastrezi dovada pana iti expira suspendarea caci trebe depusa la Politie, cand ceri restituirea permisului .
Daca te crezi vinovat, atunci las-o balta cu instanta si bucura-te ca nu ai avut vreun accident cand ai intrat in intersectie. Sper ca iti vei plati amenda in 48 ore la jumatatea valorii, caci daca pierzi procesul nu mai ai aceasta ocazie.
Sper ca ti-am fost de folos. Mult succes.
Buna. Va deranjez cu trei intrebari ce rezulta din anularea unei amenzi rutiere
1) Ce se intampla cu politistul care iti da amenda rutiera abuziva , inclusiv iti retine permisul ptr 30 zile, in cazul in care ulterior se anulezeaza in instanta procesul - verbal de contraventie (P-V)pe motiv ca politistul ( intimatul) nu a putut proba acuzatia in instanta. Ma refer la situatie in care , desi tu circuli corect cu masina , in regula din toate punctele de vedere, totusi, politistul te amendeaza ,iar cand instanta ii cere probe,sub sanctiunea anularii P-V ,acesta depune P-V si raportul in care spune ca nu are alte probe deoarece constatarea contraventiei s-a facut prin observatie directa.
2) Daca depun la Parchet o plangere penala impotriva agentului constatator, iar ca probe depun P-V, sentinta judecatoreasca irevocabila impreuna cu raportul agentului si solicit ca pe baza acestor probe sa ii fie desfacut contr-munca, sau, in fine, alte acuzatii: abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, etc, credeti ca se va dispune inceperea urmaririi penale impotriva agentului sau se va da NUP ?
3) In P-V, la rublica "obiectiuni contravenient " agentul a scris cu mana lui obiectiunile mele, iar in raport a mintit ca in momentul intocmirii P-V eu am fost de acord cu sanctiunea si nu am avut obiectiuni. Daca depun la Parchet plangere impotriva agentului, impreuna cu raportul si P-V, considerati ca acesta va fi acuzat de fals sub semnatura privata sau de alte acuzatii sau se va da NUP ?
Citez din sentinta "asadar, procesele-verbale ...........nu cintin unul dintre elementele a caror lipsa atrage nulitatea absoluta, respectiv semnatura agentului constatator, astfel incat instanta apreciaza ca acestea au fost nelegal intocmite. In consideratia aspectelor de fapt si de drept expuse anterior(adica lipsa semnaturi olografe si faptul ca m-am incadrat in cele 15 zile conf art 31, alin 1 din OG nr 2/2001) raportat la prevederile art 34 din OG nr 2/2001. instanta va admite plangerea contrav formulata de petent, cu consecinta anularii proceselor -verbale atacate. Nu s-au solicitat cheltuieli de judecata. Ptr aceste motive, in numele legii hotaraste: respinge exceptia tardivitatii formularii plangerii invocata de intimat(CNADNR) . Admite plangerea formulata de petent. Anuleaza procesele-verbale. Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica azi 09.04.2013." Am incheiat citatul. Probabil ca cnadnr isi va motiva recursul prin exceptia tardivitati cu care am facut plangerea, avand in vedere ca masina a circulat fara rovinieta in sept 2011, procesele-verbale au fost intocmite in febr 2012, iar CNADNR pretinde ca au fost afisate in martie 2012 la fosta mea adresa, unde la acea data locuia altcineva. Am inteles ca la recurs nu se mai admit alte probe. Ma repet cand spun ca CNADNR a formulat recurs in termenul legal si , fara sa ma astept din partea nimanui sa mearga la ghicitoare in numele meu,ptr a ghici ce solutie va da instanta care judeca recursul, astept respectuos opinii a celor ce se pricep sau a celor ce au mai trecut prin situatia mea, sau care au mai auzit de asemenea situatii, astfel incat sa stiu la ce sa ma astept dupa pronuntarea sentintei.
Am o situație parțial asemănătoare cu puciugabriel, in sensul ca mie mi-a fost admisa contestația, dar și fondul a fost oarecare diferit, iar CNADNR a facut recurs, care încă nu a fost soluționat, fiind la aceasta data pe rol. Despre ce este vorba? In ianuarie 2011 mi-am vândut mașina, pe certificatul de înmatriculare era trecuta fosta mea adresa, la rubrica "înstrăinat către " a fost trecut noul proprietar, cu adresa sa, iar pe contr-vanz-cump era adresa mea din prezent. Am radiat-o de la primărie, iar cumpărătorul avea la dispoziție 30 zile s-o treacă pe numele lui la politie, ceea ce nu s-a întâmplat, din păcate. Dupa câteva luni m-am dus la politie ca s-o radiez de pe numele meu, dar mi s-a spus ca eu nu am acest drept întrucât nu mai sunt proprietarul mașini, decât dacă am o sentința judecătoreasca. In 31.12 2012 am primit o executare silita de la finanțe pentru 2 amenzi de rovinieta (filmate prin camera) pe motiv ca în sept 2011 mașina a circulat dus - întors pe un DN fără rovinieta, iar în feb 2012 s-au întocmit doua P-V ce au fost afișate în martie 2012 la fosta mea adresa , adică cea din certificatul de înmatriculare, nu din contractul de vânzare a mașinii.
In ianuarie 2013 am depus la judecătorie contestația pe ambele pr- v (amenzi) parca se cheamă "multiple' dar eu am depus o singura contestație ptr ambele amenzi si am solicitat judecarea în lipsa. Am depus copie după contr. vânzare-cumpărare, certificatul de înmatriculare a mașini cu rubrica"înstrăinat către", (din care rezulta ca nu eram eu proprietarul la data săvârșirii infracțiuni) dovada radierii de la finanțe, și cele 2 amenzi, și am cerut anularea amenzilor pe motiv ca nu sunt nici temeinice( nefiind eu proprietarul mașinii) nici legale(lipsește semnătura olografa a agentului constatator) . Cnadnr a depus copii foto și dovada ca a afișat amenzile la fosta mea adresa, a cerut excepția tardivității formulării plângeri pe motiv ca este tardiva, adică aveam 15 zile sa de la data afișării, ci nu de la data la care am aflat eu de existenta amenzilor, adică atunci când am primit instintarea de executare silita la care am depus certificat de grefa. La termenul de judecata, instanta a pus în discuție excepția tardivității formulării plângeri si a reținut ca "...............afișarea proc-verb de îndeplinire a procedurilor de comunicare s-a facut la adresa veche, deși domiciliul petentului după cum rezulta din contractul de vanzare-cumparare si adresa de pe comunicatul finanțelor este alta. astfel, instanta apreciază ca petentul a aflat de existenta amenzilor doar la data comunicării instintarii de poprire. Raportat la aceasta data, plângerea a fost înregistrata in termenul legal de 15 zile. ...................................... Procesele verbale nu conțin unul din elementele care atrag nulitatea lor absoluta, adică semnătura agentului constatator, astfel încât acestea au fost nelegal întocmite. ...................Instanta respinge excepția tardivității plângerii invocata de intimata(CNADNR) și admite plângerea petentului, în contradictoriu cu CNADNR. Cu drept de recurs în 15 zile "
La 5 zile de la comunicare, sentința a fost atacata cu recurs de către CNADNR. încă nu am aflat motivul invocat de CNADNR, întrucât abia azi am aflat ca s-a făcut recurs. Aștept judecarea recursului și pe urma va dau informații noi.
Deci ptr instanta n-a contat ca eu nu eram proprietarul mașinii când a circulat fără rovinieta , nu a contat ca legea nu îmi permite mie sa radiez mașina din evidentele politiei rutiere, nu a contat ca eu am urmat toți pașii legali de care am putut uza la data vânzării mașinii, iar noul proprietar nu a făcut nimic din ce îl obliga legea, ci a contat doar ca amenzile nu conțineau semnătura agentului constatator . Menționez ca după primirea instintarii de poprire am mers din nou la politie cu o cerere de radiere a mașinii, ce mi-a fost respinsa din motiv ca nu dețin acest drept fiindcă nu dețin actele originale a mașini, plus ca exista și contractul de vânzare-cumpărare . Pana atunci, dacă știți situații în care la fond s-a admis plângerea contravenționala,iar ulterior, prin recurs, s-a schimbat soluția, va rog țineți-mă la curent cu idei noi care sa-mi fie de folos si sa ma ajute sa ma apar la recurs