avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Activitate monicaion

Activitate monicaion

O firma neplatitoare de TVA a efectuat o prestare de servicii in Franta facturand in valoare de 500 euro. Trebuie sa se inregistreze pe undeva sau sa declare aceasta livrare in vreo declaratie?
Ce documente se intocmesc pentru repartizarea de dividende in 2016 si cand se face plata impozitului asupra acestora?
Răspuns la discuția Ore suplimentare neplatite
La ce reglementari legale faceti referire? HG 1860/2006 modificata prin Ord.60/2015? Din raspunsul dvs. deduc ca nu avea cum sa primeasca ore suplimentare, fiind in delegatie si primind diurna; sunt cazuri cand a fost in delegatie chiar si in week-end iar in CIM nu are prevederi distincte la specificul activitatii sale de conducator auto (8 ore/zi, 40 ore pe saptamana ca timp de lucru). Oricum va multumesc pentru sprijin..
Cu stima,
Răspuns la discuția Ore suplimentare neplatite
Am citit cu interes raspunsurile dvs. si incerc sa gasesc solutia cea mai corecta la nemultumirea salariatului in cauza: concret, in decursul fiecarei luni, acesta face deplasari in tara care se intind pe 2-3 zile (ex. pleaca pe 22 febr.2012 orele 6:15 si se mai intoarce pe 23 febr.2012 orele 21:45 realizand un total de 39:30:00 ore). Va rog sa ma corectati daca gresesc: doua zile lucrate = 16 ore plus 11 ore odihna = 27 ore; rezulta un numar de 12:30:00 ore suplimentare pe care angajatorul trebuie sa i le plateasca, el fiind la dispozitia angajatorului in acest interval de timp. Am studiat si diagramele de la tahograf, dar ca timp de conducere nu depaseste limita legala de 9 ore pe zi intrucat conduce 4 ore intr-o zi apoi 4 ore in cealalta (drum dus-intors). A primit diurna de 13 lei/zi (in anul 2012). In statul de plata este pontat 8 ore/zi, fara plati suplimentare. Are cateva sambete lucrate si a primit zile libere corespunzatoare.
Cu stima,
Buna ziua,
Am de efectuat o expertiza judiciara in cauza promovata de un salariat in functia de sofer care solicita plata orelor suplimentare efectuate pe perioada lucrata.Am solicitat angajatorului o serie de documente (condica prezenta, pontaje, ordine deplasare, foi parcurs, diagrame auto, regulament intern, contract colectiv de munca, contract individual de munca) dar nu prea m-am dumirit cum pot sa dau un raspuns corect avand in vedere ca nu stiu foarte bine care este regimul de lucru al soferilor si ma refer aici la timpii de sofat, deplasarile din tara la diversi furnizori care se intind pe cate 2- 3 zile. Orice sugestie mi-ar prinde bine...astept cu interes un sfat!
Ma confrunt cu urmatoarea situatie: am de facut o expertiza contabila pentru un locatar care a platit intretinerea luna de luna, la scadenta, mai putin cu cota de cheltuieli indiviza cu care nu este de acord; in fiecare luna a platit asa cum era in lista de plata mai putin cu cheltuielile specificate mai sus, dar a acumulat penalitati in decurs de patru ani. Exista sume platite care reprezinta doar penalitati. Intrebarea mea este urmatoarea: cand se incaseaza bani in ce cuantum se scad datoriile din luna si penalizarile? Din situatia pe care am facut-o reiese pe parcursul a 4 ani o suma de 952 lei neplatita (aprox.20 lei/luna x48 luni). Tot in decursul acestor ani, a platit penalizari de 1300 lei si Asociatia inca ii calculeaza pentru ca in momentul incasarii stingeau probabil intai din penalizari si mai apoi din datoria de baza, astfel ca in luna iulie 2014 el plateste abia intretinerea pe noiembrie 2013. Eu ma gandeam astfel: are datorie restanta suma de 952 lei - il penalizam cu aceeasi suma, dar negasind in Legea 230 stipulat clar (ca in contractele bancare) va cer respectuos opinia. Orice idee imi poate fi de ajutor...:(:
Buna ziua,
Lucram in invatamant si avem trei colege la servici care au stat in concediu ingrijire copil in perioade diferite respectiv 1999-2000, 2004- 2005, 2007-2009. Cea care a avut CIC in perioada 1999-2000 contesta data cand a fost trecuta la 25 % spor vechime pentru ca intr-adevar de la compartimentul resurse nu i s-a luat in calcul ca vechime la acordarea sporului aceasta perioada pe considerentul ca, contractul de munca a fost suspendat in acea perioada. Neavand compartiment juridic, va rugam sa ne sprijiniti in a-i da un raspuns d-nei in cauza bazat pe un temei legal (de la sindicat a venit cu o adresa ca trebuie sa-i luam in calcul si acea perioada la acordarea sporului).
Buna ziua,
Va supun atentiei urmatorul aspect: o persoana incadrata la o societate comerciala cu conventie civila din data de 1 decembrie 2013, urmeaza sa nasca in luna iulie 2014, deci nu ar avea stagiul minim de cotizare cerut de ordonanta 158/2005.
Intrebarea noastra este daca se pot plati retroactiv contributiile aferente celor cinci luni care lipsesc si deasemenea daca se iau in considerare veniturile realizate in baza acestei conventii civile.
Parintii elevilor unei clase au infiintat o asociatie neguvernamentala in scopul imbunatatirii calitatii actului educational, deci fara a desfasura vreo activitate economica(nonprofit). Asociatia se regaseste pe site-ul ANAF, iar mie imi revine sarcina sa ma ocup de contabilitatea acesteia. Incasarile sunt din cotizatiile parintilor din directionarea a 2% din impozitul pe venit iar platile sunt catre diverse bunuri necesare procesului de invatare(copiator, calculator, tabla cadouri de Mos Craciun etc.). Intrebarea mea vizeaza evidenta contabila care trebuie condusa la nivelul acestei structuri: este necesar un registru de incasari-plati si probabil ca la fiecare sfarsit de an se intocmeste bilant? Orice idee imi este de folos...
Răspuns la discuția Prejudiciu cauzat de 3 salariati
Am revenit la subiectul mai vechi: exista state de avans CO pentru intreaga paguba cu semnaturi diverse dar care nu ma ajuta sa stabilesc raspunderea fiecaruia.Consider ca, fiind vorba de bani, trebuie sa vedem cine e beneficiarul direct al sumelor.Pana una alta, unitatea pagubita tot invoca art.255 din Codul Muncii dar eu cred ca acesta se poate aplica la alte pagube (sa spunem ca prin neglijenta au distrus ceva).
Răspuns la discuția Prejudiciu cauzat de 3 salariati
Angajatorul a inaintat dosarul la politie si in paralel una din invinuite a contestat decizia de concediere si asa s-a ajuns la proba cu expertiza contabila de la tribunal.Articolul care mi-l sugereaza unitatea pagubita este 255 cf.Codului Muncii actualizat (am verificat ieri); ce ma intriga este faptul ca se insista sa impart paguba intre cele 3 foste salariate: am facut raportul, am raspuns si la obiectiuni si iarasi am primit de la instanta solicitare de a raspunde obiectivului 2 si anume care este raspunderea fiecaruia in producerea pagubei.