Am efectuat o expertiza contabila pentru un prejudiciu cauzat de 3 salariati. Intrucat era vorba de o suma mare de bani scoasa din unitate cu semnaturi diverse, am incercat sa stabilesc raspunderea fiecaruia, dar, in opinia mea, cata vreme nu stiu cine si-a insusit banii( cat a luat fiecare) am stabilit doar total prejudiciu si am raspuns partial obiectivului stabilit de instanta, adica o parte din sumele de bani pentru care semnasera respectivii dar nu aveau dreptul la ele. Restul sumei nu pot sti cine le-a ridicat (dosarul este trimis si la cercetare penala) dar una din parti insista ca trebuie sa stabilesc raspunderea fiecaruia conform art.271, in functie de salariul net al fiecaruia si de timpul efectiv lucrat. Mie nu mi se pare corect sa ma raportez la acest articol, intrucat una din invinuite a adus o parte din bani inapoi si toate cele trei invinuite au semnat cate un angajament de plata pentru sumele pe care le-au ridicat fara a avea dreptul la ele, dar departe de a acoperi suma totala a prejudiciului.
Orice sfat, orice idee, imi este de folos
Cu stima,
Daca dosarul este in cercetare penala si dvs. nu vi s-a incredintat expertiza contabila de catre parchet, inteleg ca ati efectuat o expertiza contabila judiciara incredintata de catre instanta de judecata.
Nu inteleg cum a ajuns dosarul in instanta, daca este in curs o cercetare penala.
Daca nu aveti documente (pe care sa le anexati la raportul de expertiza) din care sa rezulte fara dubii, cat rezulta din prejudiciul creat pentru fiecare dintre cei 3 salariati, nu vad cum ati putea stabili (fara a fi contestat raportul de expertiza, de cel putin una din partile in proces) raspunderea fiecaruia.
Cercetarea penala, finalizata, poate sa va dea peste cap intreg raportul de expertiza contabila pe care l-ati intocmit deja.
In alta ordine de idei, nu expertul este cel care stabileste raspunderea fiecaruia dintre cei 3 salariati, ci instanta de judecata. Expertul poate mentiona in raportul de expertiza, in baza documentelor care se afla la dosarul cauzei, respectiv documente pe care le-a solicitat expres, in scris si i-au fost puse la dispozitie de catre firma si/ sau cei 3 salariati.
Angajatorul a inaintat dosarul la politie si in paralel una din invinuite a contestat decizia de concediere si asa s-a ajuns la proba cu expertiza contabila de la tribunal.Articolul care mi-l sugereaza unitatea pagubita este 255 cf.Codului Muncii actualizat (am verificat ieri); ce ma intriga este faptul ca se insista sa impart paguba intre cele 3 foste salariate: am facut raportul, am raspuns si la obiectiuni si iarasi am primit de la instanta solicitare de a raspunde obiectivului 2 si anume care este raspunderea fiecaruia in producerea pagubei.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Incercati sa impartiti raspunderea fiecaruia numai pentru partea sustinuta de documentele pe care le-ati anexat la raportul de expertiza, iar pentru diferenta neimpartita solicitati instantei sa dispuna partii care doreste respectarea art.255 din CM sa anexeze la dosarul cauzei documente.
Am inteles din mesajul dvs. anterior ca exista si alte persoane care probabil au creat prejudiciu. Daca exista o dovada in acest sens (semnaturi pe documente, declaratii aflate la dosarul cauzei din partea celor 3 salariati invinuiti, respectiv a unor martori), puteti dezvolta acest aspect (fara a face precizari valorice si nominalizari asupra prejudiciului creat de acestea) in raportul de expertiza, chiar daca pot aparea si alte persoane in vizorul instantei. Eventual aceste persoane pot fi convocate de catre instanta ca martori, sa dea explicatii.
Incercati o audienta la judecator pentru a-i explica verbal, de ce nu puteti imparti toata valoarea prejudiciului, pe fiecare salariat in parte. Probabil nu a avut timp sa compare raspunsul dvs. la obiectiunile formulate cu documentele anexate la dosarul cauzei.
Daca impartiti prejudiciul intre cei 3 salariati, fara a avea documente care sa va sustina punctul de vedere, exista posibilitatea contestarii din partea altui salariat si nu mai terminati niciodata. Explicati judecatorului si acest aspect.
Personal nu cred ca angajatorul poate sa solicite sa respectati intocmai un anume articol de lege, daca documentele prezentate de firma, nu acopera toate aspectele expertizei. Solicitati noi documente care sa acopere intregul prejudiciu creat. Nu inteleg cum s-a calculat prejudiciul pana in prezent daca nu sunt documente acoperitoare pentru intreaga suma.
Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.
Am revenit la subiectul mai vechi: exista state de avans CO pentru intreaga paguba cu semnaturi diverse dar care nu ma ajuta sa stabilesc raspunderea fiecaruia.Consider ca, fiind vorba de bani, trebuie sa vedem cine e beneficiarul direct al sumelor.Pana una alta, unitatea pagubita tot invoca art.255 din Codul Muncii dar eu cred ca acesta se poate aplica la alte pagube (sa spunem ca prin neglijenta au distrus ceva).