avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Activitate tatami2013

Activitate tatami2013

Răspuns la discuția Dreptul de creanta
Din pacate avocatul ma costa o avere, cam cat 3 pensii de-ale mele. Plus ca el cand a construit casa lui lipita de casa batraneasca eu nu eram proprietara pe casa batraneasca si pe teren. Erau parintii mei , care la aceea vreme nu credeau ca fiul lor se va schimba in asa fel incat sa le faca zile negre.De aceea nemaiputand indura chinurile la care erau supusi de fratele meu si sotia lui au decis sa imi vanda mie tot ce aveau. De aici si toate aceste probleme cu fratele meu care nu accepta sub nici o forma ca nu poate avea el totul acolo si ma poarta prin tribunale pentru fel si fel de motive. Ce ma doare pe mine este faptul ca toate acele lucrari care le-a facut el si acum imi cere mie bani pentru ele este ca el le-a facut pentru confortul lui personal si fara acordul parintilor mei. In accea camera din casa batraneasca in care locuieste el a investit in soba de teracota, termopan, parchet laminat, usa de lemn, tencuit si vopsit, a locuit si locuieste in accea camera in continuare si el imi cere bani pentru confortul lui. Eu nu i-am cerut niciodata sa elibereze accea camera, i-am zis ca poate locui in continuare cu conditia ca sa nu distruga restul casei , iar pe teren poate lucra si cultiva ce vrea el caci eu nu am nici o pretentie. Eu am de gand sa conserv aceea casa si sa fie ca o casuta de vacanta pentru fiul meu si familia lui si pentru mine cand avem chef sa mergem la munte.
Răspuns la discuția Dreptul de creanta
Revin cu detalii. In momentul construirii casei de catre fratele meu in anul 1992, proprietari pe casa batraneasca si terenul aferent erau parintii nostrii. Eu am devenit proprietar pe casa batraneasca si teren in 1996 si la acea vreme nu am intreprins nimic deoarece parintii nostri locuiau acolo si nu am vrut sa avem scandal in familie. Dar dupa moartea parintilor el incearca sa ma tarasca prin tribunale sub fel si fel de motive incercand sa desfaca acel contract de vanzare si vazand ca nu are reusita , incearca sa obtina bani pe asa zisele lucrari efectuate de catre el. Ideea este ca eu pot incerca sa il evacuez din aceea camera care o ocupa abuziv din proprietatea mea, dar mai intai sa vedem cum va decurge acest proces prin care solicita drept de creanta pana ii returnez eu acei bani care el ia investit acolo pentru comfortul lui personal.
Buna ziua,
Am si eu o intrebare la care sper ca voi primii un ajutor din partea specialistilor.
Problema mea mai pe scurt este urmatoarea:
Parintii mei mi-au vandut in 1996 o proprietate formata dintr-o casa batraneasca din lemn si un teren de 800 mp. In curte cu parintii mei mai locuieste si fratele meu care si-a construit o casa lipita de casa batraneasca, dar fara sa posede : teren in proprietate, acceptul scris al parintilor nostrii ca are voie sa construiasca pe terenul lor, autorizatie de constructie.Dupa decesul parintilor fratele meu a deschis proces de partaj judiciar, proces care la final a renuntat datorita faptului ca era constient ca judecatoarea ar fi dat o sentinta in defavoarea lui. Drept pentru care el a deschis al proces impotriva mea prin care imi solicita anumite sume de bani pentru niste lucrari pe care el le-ar fi executat pentru : intretinerea si conservarea casei batranesti care este proprietatea mea acum si cere drept de creanta pentru aceste lucrari efectuate de catre el in ultimii 15 ani. Problema este ca el cere acest lucru deoarece el din 1992 si pana in prezent ocupa o camera din casa batraneasca care este in proprietatea mea si de mai bine de 15 ani foloseste si terenul care este proprietatea mea. Orice lucrare care a facut-o acolo a facut-o din initiativa proprie si fara sa ceara parerea si acordul meu sau al parintilor pentru efectuarea acelor lucrari. Acum el a inventariat acele lucrari facute si le-a evaluat la niste sume astronomice , caci acum daca as efectua acele lucrari sunt de cel putin 5 ori mai ieftine de realizat.
Daca el a efectuat acele lucrari de capul lui si pentru confortul lui personal eu am vreo cale de atac in acest sens in instanta? Sunt obligat eu sa ii platesc aceste lucrari , daca instanta va decide ca el are dreptate? El cere dreptul de creanta pentru ca sa ocupe in continuare aceea camera din casa batraneasca care este proprietatea mea pana ii achit eu contravaloarea lucrarilor facute de el, si ma repet: lucrari facute fara aprobarea mea sau a parintilor mei, si din ce stiu de la parintii mei unele lucrari le-a efectuat cu banii din pensiile parintilor nostrii.
Ce as putea face eu in acest sens ? Pentru ca in termen de 25 de zile trebuie sa depun intampinare la dosar.
Am inteles ca trebuie sa imi angajez un avocat care sa ma reprezinte in instanta in aceasta speta. Prefer sa angajez avocat de la mine din oras . Intrebarea mea este urmatoarea: In acest nou proces care fratele meu l-a deschis impotriva mea imi cere daune materiale pe motivatia ca el al efectuat niste lucrari de intretinere si amenajare a casei si terenului care este in proprietatea mea acum si ca pana la achitarea acestor sume de bani pe care el mi le cere pentru aceste lucrari sa locuiasca in continuare intr-una din camerele casei mele.
Eu inteleg ca in momentul cand faci asemenea afirmatii intr-un dosar civil ,trebuie sa aduci si dovezi (chitante,facturi.etc.etc.) prin care sa dovedesti judecatorului ca spui adevarul. Daca el a efectuat acele lucrari in perioada in care el nu era proprietar si nu ia cerut nimeni sa faca acele lucrari, le-a facut pur si simplu pentru confortul lui si pentru ca asa a vrut el, exista vreun articol in lege prin care chiar daca eu sunt proprietarul terenului si a casei unde sau executat aceste lucrari de-a lungul timpului sa fiu obligat sa il despagubesc daca el aduce dovezi solide ca a efectuat aceste lucrari fara acordul meu si fara sa ma intrebe?
Am inteles sfaturile dumneavoastra ,dar intrebarea mea este daca pot sa il actionez in instanta pentru ai solicita daune la mine in judet ? Mentionez ca imobilul la care fac referire si sunt proprietara este in alt judet . Sau trebuie sa ma deplasez in judetul in care este imobilul ?
Situatia sta in felul urmator: Parintii mei in 1994 mi-au vandut mie casa si terenul cu conditia ca sa ii ingrijesc si sa le asigur cele necesare. Casa este compusa din 3 camere, veranda si pivnita. Una dintre camere este ocupata de fratele meu din 1992 de cand s-a casatorit. Dupa moartea parintilor mei fratele meu ma tot poarta prin tribunal pentru partaj, si dupa un an si ceva de plimbari pe la tribunal vazand ca nu are sanse de partaj deoarece el solicita partajul judiciar pe terenul si casa care sunt in proprietatea mea a renuntat la proces. Cu 4 zile inainte de sedinta in care a renuntat la procesul de partaj a deschis alt proces prin care imi solicita anumite sume de bani deoarece el spune ca a intretinut si reparat casa care este proprietatea mea. Binenteles ca ceea ce spune el nu are justificare deoarece acele lucrari sau efectuat de catre mine si sotul meu si pot dovedi acest lucru cu persoanele care ne-au ajutat si vor depune marturie in instanta. Intrebarea mea este daca eu pot sa ii solicit fratelui meu chirie pentru faptul ca imi ocupa o camera din casa , imi ocupa o parte din teren unde si-a amplasat garajul auto, foloseste pivnita, cultiva terenul , chiar daca eu nu am cu el contract de inchiriere. Daca lui ii place sa ma cheme prin tribunale sa incerc sa il fac sa inteleaga ca nu are nici un fel de sanse cu tertipurile pe care el impreuna cu avocata lui le pun la cale.
Pot sa ii deschid proces in instanta la mine in judet prin care sa ii solicit plata chiriei retroactiv pentru ca imi foloseste proprietatea?Mentionez ca eu nu locuiesc in acelasi judet in care se afla si proprietatea in cauza.
Am o mica intrebare la dumneavoastra. Asa cum am spus mai sus problema mea cu fratele meu cu procesul de partaj judiciar la ultima infatisare inainte ca doamna judecator sa dea decizia in acest proces , avocata fratelui meu ia comunicat doamnei judecatoare ca renunta la acest proces de partaj judiciar . Banuiesc ca vazand ca nu au reusit nimic cu minciunile care fratele meu mi le-a indrugat de-a lungul timpului incercand sa ma intimideze si sa i cedez lui tot ceea ce am de la parintii nostri prin acel contract si ca din punct de vedere legal nu au nici o sansa de reusita au renuntat la proces. Ce ma frapeaza cel mai tare este faptul ca: Ultima infatisare al dosarului a avut loc pe data de 7 martie 2014 , zi cand au renuntat la proces, iar pe data de 4 martie 2014 au deschis un alt dosar de partaj judiciar unde fratele meu este reclamantul si eu impreuna cu fiul meu suntem paratii. Ultima modificare la acest nou dosar este pe data de 8 martie 2014. Intrebarea mea este: Daca la ultimul dosar el a renuntat la proces , mai poate deschide alt dosar de partaj in conditiile in care terenul si casa parinteasca pentru care el cere partajul sunt in proprietatea mea legala?
Tema procesului este partajul . Parintii mei in 1996 mi-au facut mie contract de vanzare cu clauza de intretinere de 10 ani , deci pana in 2006.Tatal meu a decedat in 1999, iar mama mea in 2011. Eu nu am aratat acest contract fratilor mei pana acum. Fratele cel mic care a ramas in curtea parinteasca dupa ce noi ceilalti frati am cedat drepturile noastre dupa parinti de la un alt teren, el a deschis proces de partaj pe terenul care parintii mei mi l-au vandut in 1996. In acest moment cand s-a deschis procesul am fost obligat sa depun la dosar acest contract de vanzare si dovada deschiderii de rol fiscal la primarie si platile impozitului. Judecatoare in acel moment a hotarat un expert care sa faca un raport si sa specifice daca terenul si casa batraneasca care face motivul acestui proces este unul si acelasi cu cel din contractul de vanzare al meu. Raportul de expertiza recunoaste ca acest teren si casa se potriveste in proportie de 95% cu terenul si casa care face subiectul acestui proces, dar experta recomanda partajul la 1/5 .Ce ma frapeaza este faptul ca odata ce expertul s-a convins in urma verificarilor facute ca terenul are deja un proprietar ( adica eu) a facut si evaluarea terenului , dar nu si a casei, si a facut recomandarea de impartire la cota de 1/5. Pe 21 februarie am infatisarea la proces si vreau sa stiu daca pot depune un document prin care sa rog pe judecator sa ia in considerare calitatea mea de proprietar conform constitutiei Romaniei si sa ia in considerare recomandarile expertului.
Sa o credeti dumneavoastra ca legea da dreptate mai multa chiriasului decat proprietarului. Si eu m-am confruntat cu o problema asemanatoare numai ca eu aveam un contract de comodat cu proprietarul spatiului comercial unde functionam si la fel eram cu platile la utilitati la timp si plus ca ii plateam chirie la negru. Cand l-am rugat frumos pe proprietar sa imi faca contract de inchiriere inregistrat la fisc , raspunsul lui a fost ca noaptea a intrat in magazinul meu ,fara acordul meu , mi-a schimbat butucul de la usa de acces in magazin si mi-a luat absolut totul de acolo, bunuri in valoare de peste 40.000 lei noi. Am facut plangere pentru : TULBURARE DE POSESIE, FURT,doua dosare la numar si credeti dumneavoastra ca cele doua dosare care le-am facut impotriva proprietarului sau solutionat in favoarea mea? Niciodata. Am parcurs toate etapele dosarului cu dovezi solide si cu martori , am dovedit politistului ca proprietarul a savarsit fapte penale pentru care trebuie pedepsit, dar avand in vedere ca suntem intr-un orasel micut de provincie unde toti se cunosc intre ei , totul s-a redus la NUP , iar PRIM PROCURORUL mi-a spus-o verde in fata ca statul roman nu are nimic de castigat din acest conflict si ca atare daca vreau sa imi fac dreptate sa ma duc in instanta pe civil. Asa ca zicala ,, AI BANI FACI ORICE'' se adevereste. Chiar daca ai dreptate si o poti dovedi cu acte si dovezi, daca nu ai bani si cunostinte nu rezolvi nimic.
Am citit raportul de expertiza intocmit de expertul desemnat de judecatorie si din acel raport rezulta ca expertul odata recomanda partajul terenului la cota 1/5 , si la al doilea punct al raportului recunoaste ca terenul care face obiectul procesului este unul si acelasi cu terenul din meu. Intrebare: Daca eu dupa ce s-a deschis procesul de catre fratele meu am depus la dosat dovada proprietatii mele si drept urmare fratele meu si ceilalti frati nu mai au nici un motiv sa ceara partajul acelui teren, drept pentru care judecatoarea a cerut o expertiza tehnica pentru a se lamurii despre ce este vorba, poate judecatoarea sa dea sentinta de impartire la cotele de 1/5 asa cum a indicat expertul in raportul lui de expertiza? Pot depune la dosar un fel de cerere prin care nu sunt de acord cu raportul de expertiza si sa accentuez faptul ca nimeni nu imi poate lua dreptul la proprietate si nimeni nu poate decide asupra bunurilor mele fara acordul meu? La cate am vazut prin tribunale si la ce jocuri se fac intre avocati si judecatori imi este teama ca neavand un avocat bun sa nu ma faca din vorbe si din tertipuri avocatesti. Dar banuiesc ca decizia nu va fi definitiva si irevocabila.Astept cu mare interes niste sfaturi de la dumneavoastra.
Cu respect