avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Activitate MariusBaciu

Activitate MariusBaciu

Buna seara.
Am urmatoarea problema:

In anul 2013 societatea angajatoare doreste sa scape de personalul angajat si face acest lucru printr-o serie de concedieri colective pe de o parte si presiuni pentru inaintarea demisiei pe de alta parte.
Eu aveam o functie de personal cheie in cadrul unui contract in derulare, astfel incat pe de o parte postul nu-mi putea fi desfiintat (nu puteam intra pe listele de concediere colectiva) iar pe de alta parte in cazul in care eram schimbat ca persoana societatea trabuia sa plateasca penalitati.
Societate recurge la presiuni (cercetari disciplinare pentru fapte fictive, masuri in urma acestor cercetari pe care le-am contestat si castigat in instanta, etc...)

-In 13.02.2014 - Mi se suspenda CIM pentru o Plangere penala (pentru fapte fictive si de aceasta data);
-In 04.06.2015 - Societatea Angajatoare intra in insolventa
-In 09.06.2015 mi se emite o decize de incetare a suspendarii CIM avand in vedere hotararea CCR din 23.04.2015 prin care suspendarea CIM in urma plangerii penale a angajatorului este declarata neconstitutionala;
-In 13.07.2015 Mi se inainteaza Notificarea de Preaviz;
-In 11.08.2015 Mi se inainteaza decizia de incetare a CIM.
Acum vine partea Importanta:
-In 30.03.2016 Este emisa ordonanta de clasare a dosarului penal deschis in urma plangerii penale in baza careia mi-a fost suspendat CIM in 13.02.2014
-Avand in vedere clasarea dosarului, Angajatorul trebuie sa imi plateasca drepturile salariale pe perioada suspendarii.
-Am facut cerere plata acestei creante (drepturi salariale pe perioada suspendarii CIM) ca si creanta certa ,lichida si exigibila nascuta dupa deschiderea procedurii insolventei.
- Administratorul judiciar admite creanta insa in raspunsul la cererea de plata spune ca va proceda la inscrierea in tabelul de creante, ocolind pur si simplu din raspuns cererea mea expresa de plata a creantei avand in vedere ca este nascuta dupa deschiderea procedurii de insolventa. In masura dispusa nu insinueaza ca inacceptiunea lui nu motiveaza faptul ca in acceptiunea lui ar fi izvorata inainte de deschiderea procedurii, pur si simplu ocoleste problema

Doresc acum sa contest masura luata de administratorul judiciar in sensul in care sa mi se plateasca creanta.

Intrebarea mea este care este punctul dumneavoastra de vedere? Dupa mine este evident ca este nascuta in 30.03.2016 cand este emisa ordonanta de clasare a dosarului penal.
Multumesc!
Buna seara.
Am urmatoarea problema pe care o expun pe scurt:
Angajatorul a vrut sa scape de angajati. Pe majoritatea i-a concediat colectiv, pe altii i-a facut sa demisioneze. Eu aveam o clauza in contract prin care daca vroia sa ma concedieze trebuiau sa achite o suma foarte mare si a procedat atfel:
In iulie 2013 mi s-a inscenat o cercetare disciplinara si mi s-a suspendat contractul de munca pe perioada cercetarii (o luna). Pana la urma si-au dat seama ca nu pot sa ma concedieze, si m-au sanctionat cu 5% pentru 2 luni pentru a nu fi nevoiti sa ma plateasca pe perioada suspendarii. Am contestat in instanta aceasta masura, am castigat la tribunal, angajatorul a facut apel care urmeaza sa se judece in septembrie 2014.
In septembrie 2013 ma notifica asupra faptului ca mi se desfiinteaza postul urmand ca dupa perioada de preaviz sa mi se desfaca CIM. Inainte de expriarea perioadei de preaviz isi dau seama ca nu pot sa imi desfiinteze postul si ma notifica asupra faptului ca decizia initiala privind desfiintarea postului se anuleaza si sa ma intorc la treaba.
Incepand cu noiembrie 2013 si pana in februarie 2014 nu mi-au mai achitat salariul, astfel ca in februarie i-am actionat in instanta pentru plata salariilor.
Vazand acest lucru, in februarie 2014 mi-au comunicat decizia de suspendare a CIM pe perioada cercetarii penale, sustinand ca in noiembrie 2013 mi-ar fi facut plangere penala. Din noiembrie 2013 pana in prezent nu am primit nici o hartie de la politie, parchet, etc in acest sens. nu exista nici o fapta si suspectez ca nici nu mi-au facut vreo plangere.
Intrebarea mea este ce demers as putea face sa verific daca s-a facut sau nu o plangere penala? multumesc.
Cu intarziere, va multumesc foarte mult cu scuzele de rigoare pentru acest lucru. Am citit raspunsul dumneavoastra in ziua postarii insa in momentul de fata sistemul nu permite sa ma loghez de pe sistemul de operare IOS si de abia azi am reusit sa ajung la PC.
Răspuns la discuția Calcul gresit Concediu Medical???
Cu scuzele de rigoare pentru intarziere, va multumesc extrem de mult de raspuns.
Buna ziua.
Care este valoarea maxima a salariului pentru o persoana aflata o luna intreaga in concediu medical, pentru un salariu brut pentru care baza de calcul a C.M. depaseste valoarea maxima admisa de 12 salarii brute minime / luna. Cu alte care este salariul maxim NET pentru o luna integrala de concediu medical (normal 75%) daca se poate cu detalierea impozitelor care trebuie platite de angajat.
Multumesc anticipat
Buna ziua. Angajatorul mi-a virat salariul aferent lunii octombrie, luna in care m-am aflat in concediu medical dupa cum urmeaza: din 23 zile lucratoare am lucrat 1 zi, 8 zile am avut urgenta medico-chirurgicala cod 175, iar 14 zile c.m. (75%).
Problema este ca suma virata, in cuantum de 6500 RON nu este corect calculata din punctul meu de vedere.
Pentru baza de calcul a C.M. va transmit veniturile detaliate din ultimele 6 luni, cu precizarea ca intre 16 iulie si 16 august am avut C.I.M. Suspendat pe perioada cercetarii disciplinare prealabile (angajatorul dorind sa scape de mine cu costuri minime, el trebuind sa plateasca suma de aprox 65000 RON in cazul desfacerii C.I.M. Pentru motive ce nu tin de angajat, mi-a inscenat o cercetare disciplinara si m-a sanctionat, iar eu l-am dat in judecata), astfel veniturile din ultimele 6 luni:

Septembrie : 18 zile lucru efectiv, 3 zile C.M. Cod urgenta 129, venit brut 12500 RON,
August: 10 zile efectiv lucrate, 12 zile C.I.M suspendat, venit brut 6500 RON;
Iulie: 11 zile efectiv lucrate, 12 zile C.I.M. suspendat, venit brut 7000 RON;
Iunie: 9 zile lucrate efectiv, 11 zile C.M., venit brut realizat 9000 RON;
Mai: 22 zile efectiv lucrate, venit brut realizat 15000 RON;
Aprilie: 21 zile efectiv lucrate, venit brut realizat 15000 RON.

Oricum am face, calculand baza de calcul, aceasta depaseste limita legala de 12 salarii brute minime pe tara care este undeva la 4.74 RON pe ora, adica cca 9600 RON pe luna, nu?.
Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti avand in vedere datele de mai sus care este salariul care ar fi trebuit sa imi fie virat.
Va multumesc.
Va multumesc. deci eu nu trebuie sa ma prezint la serviciu decat dupa ce primesc aceasta decizie? as putea sa ma prezint insa fara respectarea intocmai a prevederilor legale nu vreau sa o fac deoarece as parea penibil sa apar pur si simplu fara sa pot preciza in baza a ce.
Buna seara.
In urma unei cercetari disciplinare facute cu scop de intimidare de catre angajator deoarece nu vroiam sa demisionez, s-a luat decizia de sanctionarea cu 5% din salariul pe doua luni.
Mentionez ca odata cu convocarea am primit si o decizie de suspendare a CIM pe perioada cercetarii disciplinare prealabile iar cercetarea a fost lungita pe o perioada de 30 zile desi nu mi s-a adus nici o acuza si nici o proba.
Ce pasi ar trebui sa fac eu acum avand in vedere ca odata cu decizia de sanctionare disciplinara nu am primit nici un act referitor la reluarea activitatii ? Imi este teama sa nu fie o capcana a angajatorului si sa ma considere absent 3 zile dupa care sa imi desfaca CIM.
Multumesc.