Buna ziua,
ÎNTREBAREA CHEIE:
O persoană care are pensie de urmas sau de invaliditate obtinute in baza gr. III (deci cu drept de muncă) cu valoarea sub 2000 lei poate dobândi statutul de șomer?
Sunt persoana cu dizabilităti gr.I, si beneficiez de pensie de urmaș în baza art.84 lit.c) din legea 263/2010., în valoare de 993 lei.
La ora actuală există un proiect POCU care se numește ”Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități inițiat de ANPD ( Autoritatea Națională e persoanelor cu Dizabilități) în parteneriat cu ANOFM (Agenția Națională pentru Ocuparea Forțelor de Muncă). În cadrul acestui proiect se oferă vouchere pentru a putea achiziționa anumite dispozitive mediale.
Grupul țintă al acestui proiect sunt persoanele cu dizabilități - șomeri sau persoane inactive.
Pentru a intra în proiect, pe langă condițiile impuse de statudul de persoană cu dizabilități, există și condițiile impuse de stautul profesional, adică acela de a fi șomer sau persoană inactivă.
Statutul de șomer este definit în Legea 76/2002 (link
[ link extern ] ).
IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani şi până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sănătate şi capacităţile fizice şi psihice o fac aptă pentru
prestarea unei munci;
c) *) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare;
d) este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă.
Condiția care ridică problema este cea precizată la lit.c), și anume sintagma ”nu realizează venituri”.
Aceasta este reglementată în mod particular în normele metodologice de aplicare a legii 76, aprobate prin HG174/2002 (link:
[ link extern ] )
În art.15, alin.(3) este precizat:
(3) Se consideră că nu realizează venituri, potrivit prevederilor art. 5 pct. IV lit. c), art. 17 alin. (1) lit. f), art. 34 alin. (1) lit. b) şi alin. (3) lit. b) şi art. 66 alin.(1) din lege:
a) persoanele care nu realizează venituri impozabile sau care realizează
venituri neimpozabile în conformitate cu Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
În codul fiscal, veniturile impozabile sunt definite la art.61 - categorii de venituri supuse impozitului pe venit, iar la lit.e) sunt menționate și veniturile din pensii așa cum sunt definite la art.99 din codul fiscal.
Însă la art. 100 din codul fiscal este menționat că (1) Venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.
De aici rezultă că o pensie cu valoare sub 2000 lei este neimpozabilă.
Întrebarea esențială a acestui articol:
Se poate deduce de aici și că venitul din pensie cu valoarea sub 2000 de lei este un venit neimpozabil? Sau ramane in continuare considerat tot un venit impozabil, insa cu valoare neimpozitata?
Prin urmare, o persoană care are pensie de urmas sau invaliditate obtinute in baza gr. III (deci cu drept de muncă) cu valoarea sub 2000 lei poate dobândi statutul de șomer?