avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Activitate AdrianSB

Activitate AdrianSB

Răspuns la discuția Sesizare cota parte indiviza
ynocentta a scris:

Datele referitoare la suprafata utila a fiecarui apartament se regasesc in copiile documentelor de achizitie bun imobil,pe care fiecare proprietar detine obligatia sa le predea asociatiei de proprietari


-Offtopic-
Vă rog, îmi puteți spune legea & articolul care obligă proprietarii să predea către asociația de proprietari documentele la care vă referiți?
Vă adresez această întrebare deoarece sunt in proces de înființare a unei noi asociații de proprietari pentru un bloc care se află în prezent în altă asociație și pe parcursul culegerii de semnaturi si date personale, din întreg blocul (2 scări cu 30 apartamente / scară) abia am găsit 3 contracte în care să fie specificată suprafața totală a apartamentului (nu cea utilă) si întenționez să le folosesc ca și suprafată pentru toate apartamentele de pe coloanele respective.
Mulțumesc frumos.
Răspuns la discuția Contorizare apa
latka a scris:

Exista alte metode prin care sa se depisteze cei care fura, caci asta se intimpla acum. Se pot verifica la cerere toti contorii generali, pe banii asociatiei si se poate estima din analiza consumurilor zilnice cam acre sunt apartamentele cu "probleme". Se poate intocmi un regulament pe asociatie, cum sa se inspecteze punctele de masura individuale. Se poate ajunge la o intelegere pe asociatie sa semonteze acei contori cu citire automata radio, etc.


Multumesc pentru clarificari.
Sa inteleg că practic toată puterea este la asociatie?

În condițiile în care în prezent asociația de proprietari functionează de o lungă perioadă de timp fară un presedinte sau vice-presedinte (deoarece s-au mutat din cartier), administratorul are dreptul legal să ia hotărâri prin care să impună trecerea tuturor apartamentelor pe contoare cu citire la distanță? Sau o astfel de hotărâre poate fi luată doar într-o adunare generală (prin vot) sau de un comitet executiv al asociației?
Răspuns la discuția Contorizare apa
vali m a scris:

...Dar nu ati platit f mult...45 lei...vin 5.03 lei/luna...


Poate nu am fost destul de clar.... suma respectiva este pentru o persoana lunar.
La o familie de 4 persoane suma respectiva se inmulteste cu 4.
Nu stiu si nu doresc sa stiu cum va cheltuiti dumneavoastra banii dar eu prefer sa arunc banii la gunoi decat sa platesc 1 leu pe o factura pentru ceva ce nu am consumat.
Dar nu asta este subiectul.
Ideea principala este sa se gaseasca o modalitate legala de impunere a trecerii la normalitate a tuturor locatarilor.
Discuție Contorizare apa
Buna ziua.
Locuiesc intr-un apartament, intr-un bloc unde contorizarea apei se face de catre furnizor printr-un singur apometru pentru ambele scari de bloc iar in apartamente fiecare apartament are un apometru individual.
Fiecare proprietar duce citirea o data pe luna la asociatia de proprietari iar din insumarea consumurilor de pe toate apartamentele nu se ajunge la consumul total inregistrat de catre apometrul furnizorului.
Intr-o perioada de 9 luni au fost platite "diferente de apa" in cantitate totala de peste 420 de metri cubi ce ce s-a "tradus" intr-un cost suplimentar de 45,32 lei/persoana pentru perioada mentionata.

Explicatiile de la asociatie au fost ca aceste diferente pot aparea in principal din doua cauze:
- contoare defecte care nu contorizeaza corect
- citirile nu sunt facute de proprietari in aceasi zi la aceasi ora si astfel apar diferentele

As dori sa stiu daca exista un cadru legal prin care asociatia sa poata impune proprietarilor schimbarea tuturor apometrelor, in special a
celor care sunt vechi sau au expirata valabilitatea buletinelor metrologice.

In acest sens am gasit legea nr. 224/2015 ptr. modificarea si completarea Legii serviciului de alimentare cu apa si de canalizare
nr. 241/2006, in vigoare de la 02.08.2015, mai exact articolul 17:

Punctul (1-6) Principalele obligatii ale operatorului în raport cu utilizatorii din condominiu în cazul încheierii de contracte individuale de
furnizare/prestare a serviciului sunt:

d) sa factureze în sistem pausal utilizatorii care nu asigura montarea contoarelor de apa în toate locurile de consum aferente proprietatii individuale sau care nu verifica metrologic contoarele la termenul de scadenta ori nu înlocuiesc toate contoarele respinse metrologic;

Punctul (1-7) Principalele obligatii ale utilizatorilor din condominiu în cazul încheierii de contracte individuale de furnizare/prestare a serviciului sunt:

a) sa suporte proportional cu cota-parte indiviza cheltuielile de administrare, întretinere si reparare a instalatiilor comune de alimentare cu apa si de canalizare din condominiu;

c) sa suporte cheltuielile de montare, verificare periodica metrologica si înlocuire a contoarelor de apa aferente proprietatii individuale;


La punctul 1-6 se vorbeste de "operator" si "utilizatori", nu ma pricep eu la legislatie dar in cazul nostru daca furnizorul e societatea
comerciala X, operatorul retelei nu e Asociatia? Practic nu fiecare apartament are asumat contract cu Asociatia si prin urmare nu
Asociatia ar trebui sa impuna sistemul pausal la cei care nu au verificarea metrologica la zi si nu vor sa isi schimbe contoarele?

Dorim practic sa gasim o solutie de a monta contoare cu citire la distanta in fiecare apartament si daca se poate cei care nu doresc sa isi monteze noile contoare sa suporte integral consumul necontorizat.

Va multumesc pentru timpul acordat.
Buna ziua.
Lucrez pe taxi (de putin timp) si la o manevra de mers inapoi am lovit usor o pompa de benzina.
Am fost la politie cu cei de la pompa si am declarat accidentul pentru ca ei sa isi poata repara pompa pe baza politei de asigurare.
La masina a fost atinsa usor bara spate si a fost spart stopul spate-dreapta.
Patronul mi-a cerut sa platesc stopul plus 100 ron "cost de reintregire a politei de asigurare".
Un prieten sustine ca in cazul politelor de asigurare facute pe societati comerciale nu poate fi vorba de o asemenea taxa si m-a sfatuit sa discut cu patronul si sa accept doar una din variante, adica sa platesc ori stopul ori "reintregirea".
Va rog sa imi spuneti care este cadrul legal aplicabil aici si eventual sa imi oferiti un sfat ce sa fac.
Va multumesc.
Răspuns la discuția Supraveghere video hol de bloc
@ trandafir2 -> Va multumesc mult pentru precizari. Mi-au fost de mare ajutor.
Probabil o sa am si o discutie mai "neoficiala" si/sau "teoretica" cu sectoristul ca sa ii vad reactia si ce sfaturi imi da si voi decide in consecinta.
Va multumesc inca o data.

Ca sa fie clar: n-am timp sa stau toata ziua cu ochi in camera de supraveghere ( am si eu o viata :D ) dar in momentul in care sesizez distrugeri pe hol sa am la dispozitie niste inregistrari ca sa vad cine isi bate joc de banii mei si ai celorlalti locatari.
Răspuns la discuția Supraveghere video hol de bloc
@ trandafir2 -> Am cautat pe net si am gasit Art. 226 - Violarea vieţii private
(1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:
a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;
b) dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;
c) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;
d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
(5) Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.


In conditiile in care alin.2 nu se aplica iar eu actionez exclusiv pentru punerea in aplicare a alin.4 pct. c si/sau d atunci mai exista vreo problema?
Răspuns la discuția Supraveghere video hol de bloc
@ ynocentta ->eu nu o sa desfasor activitatea in mod regulat si/sau in scopuri comerciale:D
@ trandafir2 ->m-ati mai linistit :D si va multumesc pentru asta. Eu efectiv o sa dau o gaura in usa si o sa montez o camera care din exterior este vazuta ca un vizor normal. Ceva astemanator cu asta [ link extern ]

Va multumesc tuturor pentru informatii si sfaturi.
Răspuns la discuția Supraveghere video hol de bloc
In primul rand va multumesc pentru rapiditatea raspunsului, apoi trebuie sa mentionez ca "acordul individual pentru montare sistem monitorizare video" la care faceti referire nu o sa il pot obtine deoarece in prezent exista o situatie conflictuala care a impartit locatarii in 3 tabere dintre care o parte au distrus in mod repetat cateva corpuri de iluminat de pe casa scarii.
Asadar am nevoie de niste imagini cu care sa-i "calmez" si sa nu mai distruga bunurile din casa scarii.
Banuiesc ca daca nu am acordul ptr montarea camerei de supraveghere imaginile respective nu au nici o valoare in instanta dar ca sa ii "calmez" vor avea un efect.
Totodata as dori sa stiu ce anume risc prin montarea acestei camere fara un acord: amenda, puscarie sau amandoua?
Buna ziua.
Locuiesc intr-un bloc de apartamente si de cate ori s-a discutat despre instalarea unui interfon nu s-a putut ajunge la un consens.
Prin urmare as dori sa imi montez (in usa apartamentului propriu) un vizor cu camera de supraveghere. Implicit camera o sa supravegheze/inregistreze tot ce se intampla pe hol 24/24 si as dori sa stiu daca incalc vreo lege in vigoare prin instalarea acesui vizor cu camera de supraveghere.
Daca s-a mai discutat acest subiect imi cer scuze dar cand am cautat in forum nu am gasit nici un topic relevant pentru problema mea.