Bună ziua,
am cont la casa teritorială de pensii de care aparțin. Pentru vechimea de dinainte de 2001 pot vedea cartea de muncă scanată și o situație a vechimii - pe perioade, dar fără a se preciza la final vechimea totală în format "x ani, y luni, z zile". Nu cunosc algoritmii de calcul folosiți de casă, astfel că orice calcule aș face rezultatul ar fi irelevant. Întrucât această informație m-ar ajuta la luarea unor decizii importante pentru mine, am aceste
Întrebări: dacă fac o solicitare oficială, are casa obligația legală să-mi prezinte situația vechimii pentru perioada de dinainte de 2001 în format "x ani, y luni, z zile"? Dacă da, care este temeiul legal?
Bună ziua,
lucrez într-o instituție. S-a făcut controlul medical periodic (anual), dar d-na doctor de la firma contractată pentru acest serviciu îmi condiționează eliberarea fișei medicale de prezentarea unei adeverințe de la medicul de familie (probabil cu mențiunea "apt de muncă").
Întrebarea este: este legală această condiționare? Dacă da, care este temeiul legal?Mulțumesc!
Buna ziua,
am o neclaritate referitor la salariu. Am devenit angajat incepand cu decembrie 2016 la o DGASPC pe functia de - citez din CIM: "referent M II, gradatia 5, clasa de salarizare 20, cod COR 331309". Salariul de a fost stabilit la 1392 lei si mi s-a dat un spor de conditii vatamatoare de 209 lei. Am vechime totala in munca (in diverse alte unitati) de 26 de ani.
Intrebarea mea este daca mi s-a stabilit corect salariul si daca da, care ar fi legea de referinta?
Masina nu are CASCO. Politistul mi-a dat numai o dovada pentru reparatii; l-am intrebat de proces verbal si a spus ca nu este obligatoriu si ca, atunci cand instanta ii va cere, ii va trimite acesteia declaratia. Ciudat mi se pare ca seful de post m-a pus pe mine sa scriu declaratia, carutasul doar a semnat ca recunoaste cele intamplate.
Initial angajatorul a fost de acord sa platesc in rate lunare (desi nu sunt vinovat am acceptat, ca sa evit scandalul si concedierea), acum insa vrea ca eu sa platesc in 2-3 rate. Dat fiind ca imi expira contractul pe 30 iunie, banuiesc ca vrea sa-si recupereze rapid banii si sa nu-mi prelungeasca contractul.
Buna ziua, am urmatoarea situatie: intr-o cursa efectuata cu masina de serviciu, trimis de administratorul societatii (verbal, nu exista foaie parcurs sau PV de predare a masinii), am avut accident. Accidentul a avut loc din cauza unui om care a iesit brusc cu caruta pe drum, fara sa se asigure - eu l-am evitat si m-am izbit cu masina intr-un cap de pod - valoarea pagubei circa 3000 lei. Am mers impreuna cu carutasul la seful de post din comuna; carutasul a recunoscut (atat verbal cat si in scris) ca nu s-a asigurat. Problema mea este ca administratorul societatii nu pare interesat ca nu a fost vina mea si face presiuni asupra mea sa platesc eu reparatia masinii ("ghinionul tau, ce sa-ti fac!?"). Sunt cu firma respectiva intr-un contract pe perioada determinata, care expira pe 30 iunie. Daca demisionez acum, ce se intampla?
Buna ziua,
un SRL cu activitate de baza in constructii are in proprietate 2 microbuze cu care transporta muncitorii la punctele de lucru (16 locuri) si 2 camioane cu care transporta materialele necesare. Intrebarile ar fi:
-este necesar sa se angajeze un manager transport persoane?
-dar manager transport marfa?
-poate o singura persona sa ocupe ambele functii (daca sunt necesare)?
Multumesc.
Am urmatoarea problema: am avut un descoperit de card facut printr-un fel de parteneriat intre firma la care lucram si o banca, X. Au tecut 5-6 ani de atunci si nu-mi aduc aminte sa fi semnat ceva, dar este posibil. Anul trecut am devenit somer. Banca a sesizat ca nu se mai fac tranzactii in contul de card si m-a notificat ca descoperitul de card s-a transformat in credit, pe care trebuie sa-l achit in rate lunare de 143.87 lei, (24 de rate), suma totala fiind de circa 3000 lei. Acest lucru este corect, sunt constient ca am cheltuit banii si trebuie sa-i returnez, astfel ca am inceput sa achit in contul respectiv cate 150 ron lunar. Ca sa fiu sigur, am intrebat la 3 sucursale diferite ale bancii ce suma lunara trebuie sa depun ca sa fie totul OK. Spre surpriza mea, am primit 3 raspunsuri diferite! Ca sa fie si mai amuzant, intra in scena si firma de recuperare Y, care vine cu varianta proprie de suma lunara. Intrebarile mele ar fi:
-datorez ceva firmei de recuperare? (nu exista nicio relatie contractuala cu aceasta)
-daca cer bancii o copie dupa contractul semnat de mine, sunt obligati sa-mi dea?
-firma de recuperare ma poate executa silit? dar banca?
Buna ziua,
am o problema cu un contract incheiat cu o firma de recrutare a fortei de munca pentru strainatate. In urma unor discutii telefonice m-am deplasat la sediul firmei, din alt judet. Am achitat o taxa! si mi s-a prezentat contractul si l-am citit. Intrucat prin contract firma nu se obliga sa-mi gaseasca un loc de munca ci doar sa-mi caute un loc de munca, mi-am exprimat opozitia la semnarea contractului. In acel moment persoana care reprezenta firma mi-a declarat verbal ca acest contract este unul tip si ca in realitate plecarea este sigura, relatiile cu firma beneficiara fiind deja stabilite si jobul asigurat. Mi-a mentionat si orasul in care urma sa-mi desfasor activitatea precum si alte detalii destul de credibile referitoare la cazare, masa, salarizare etc. "Negocierea" se dasfasura la un birou la care mai erau inca doua persoane care au primit aceleasi asigurari verbale, ca vom pleca in maxim o saptamana de la data semnarii contractului. Am semnat contractul si ni s-a spus ca vom fi contactati in 2-3 zile pentru stabilirea detaliilor plecarii.
Termenul a trecut si acum sunt convins ca nu voi pleca nicaieri.
Intrebarea mea este:
-pot formula o cerere la instanta pentru anularea contractului pe ideea unui viciu de consimtamant (dol)? (cu recuperarea banilor)? Mentionez ca nu cunosc numele/adresa persoanelor care au fost de fata si nu-i pot invoca martori. Intreb deoarece modul in care este intocmit contractul este favorabil firmei si nu-mi permite alt mijloc de atac.