avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Activitate aiulianctin

Activitate aiulianctin

Bună ziua,
Recent am aflat că tatăl meu, divorțat de mama mea din 1990, despre care nu mai știu nimic de peste 20 ani, a decedat în 2022. Soția lui abia recent a deschis dosar de succesiune la notar, unde am fost citat și eu, în București. Singurul bun din masa succesorală fiind un autovehicul vechi unde am cotă de 3/8.
Soția tatălui meu spune că acesta a vândut cele două proprietăți ale sale din București și Buzău, în urmă cu 3 ani, dar că că nu are niciun contract, niciun document.
La notar, soția tatălui meu a fost întrebată dacă defunctul mai avea bunuri mobile sau imobile, iar aceasta a susținut cu tărie că nu există nimic de care să știe. Eu am fost sfătuit de către notar să renunț la moștenire date fiind taxele notariale de aproximativ 1000 lei raportate la valoarea de piață a autovehiculului de aproximativ 2000-3000 lei, dar am refuzat să dau un răspuns privind acceptarea sau renunțarea și am solicitat o nouă dată la care vom încheia succesiunea.
Am bănuiala că cele 2 proprietăți nu au fost vândute. Eu cunosc doar ultima adresă a tatălui meu de la notar, în rest nu am niciun document, nici nu știu cum pot obține.
Există posibilitatea să aflu cu certitudine dacă există alte bunuri pe numele tatălui meu?
Am citit toată cererea de chemare în judecată și pe lângă rezoluțiunea contractului de întreținere și revenirea la starea de dinaintea contractului de întreținere nu există nicio altă pretenție. Este posibil să pretindă ulterior cheltuieli de judecată?
Bună ziua,
Cererea de chemare în judecată a sosit, și există un capitol pe care nu îl înțeleg, și anume:

"În ceea ce privește condiția punerii în întârziere a debitorului, dată fiind natura specifică a obligației de întreținere, respectiv caracterul alimentar al prestației, termenele stipulate pentru executare au caracter esențial, astfel că debitorul este de drept în întârziere conform articol 1523 alin. 2 lit. C și nu i se poate acorda un termen de grație pentru plată"
Asta înseamnă că nu pot invoca Art. 454?

Mulțumesc.

gi-jane2 a scris:

Art. 454. -
Pârâtul care a recunoscut, la primul termen de judecată la care părţile sunt legal citate, pretenţiile reclamantului nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecată, cu excepţia cazului în care, prealabil pornirii procesului, a fost pus în întârziere de către reclamant sau se afla de drept în întârziere.


sa ceara rezolutiunea contractului in instanta, dvs depuneti intampinare ca sunteti de acord cu ce cere ea acolo si gata.



Bună ziua,
Am mai multe întrebări legate de suprapunere CCC, concediu medical de maternitate și luna (lunile) tatălui de CCC.
Soția a fost în concediu de maternitate între 01.07.2021 - 30.10.2021, nașterea primului copil a fost pe 25.08.2021.
Soția este în CCC din 01.11.2021 - prezent.
Acum este însărcinată cu al doilea copil, a doua naștere fiind estimată pe 10.04.2023.
Întreb că nu știu cum se procedează în viitorul apropiat:
1. Mai beneficiază de concediu medical de maternitate fiind în CCC? Se suspendă CCC? Venitul este mai mare în CM decât CCC.
2. Tatăl mai trebuie să ceară CCC pentru o lună (sau 2, înțeleg că există o OUG care prelungește CCC tatălui la 2 luni)?
3. Soția pierde luni din CCC prin suprapunere ori beneficiază de toată perioada legală 2 + 2 ani minus lunile tatălui?
Mulțumim.
Vă mulțumesc pentru răspunsuri.
Se poate judeca și în lipsă, sau e necesar să mă prezint la judecătorie?
La notar am pus o întrebare și a spus că o soluție elegantă ar fi să dăm un termen de încheiere contractului de întreținere, dar mama și soțul ei să păstreze uzufructul, să facem un act adițional în care specificăm termen de o lună finalul contractului, apoi să le donez ori să vindem imobilul, după caz și nevoi. DAR mama preferă calea instanței, că ea doar așa are siguranță că nu o dăm afară din casă.
Nu vreau să cheltuiesc bani pe avocat să merg în instanță, nici să plătesc avocatul ei la finalul procesului. Dacă în instanță pur și simplu sunt de acord cu toate cerințele ei, fără a fi reprezentat de un avocat, sunt obligat la cheltuieli de judecată apoi?
Din păcate, relația mea cu ei nu este bună de când m-am căsătorit. Mama mea nu o acceptă pe soția mea și își face tot felul de scenarii în minte că vrem să o dăm afară.
Din acest motiv nu vrea să renunțe la întreținere și uzufruct și vrea să mă cheme în instanță pentru nerespectarea contractului de întreținere. A spus că a fost la un avocat care i-a spus că singurul mod în care se poate încheia acest contract de întreținere este în instanță. Momentan plătesc doar impozitul și întreținerea întregului imobil, deși prin contractul de întreținere am obligația să achit și cumpărături, medicamente. Amândoi sunt pensionari cu venituri cumulate de 4000 lei.
Nu am nici timp, nici resurse să merg în instanță. Avem în întreținere un copil de 1 an iar soția este însărcinată în 4 luni. Vream să cumpărăm o locuință prin credit ipotecar, dar această nudă proprietate ne pune piedici la bănci, avans mare, dobânzi mai mari (?), scor mic (?). ING, de exemplu, ne acordă 60.000e, dar dacă nu aș fi avut această proprietate ne-ar fi acordat 90.000e credit.
Bună ziua,
Dețin nuda proprietate a unui imobil în urma unui contract de întreținere cu uzufruct viager pentru mama mea și soțul ei.
Vreau să renunț la nuda proprietate și să revenim la starea de dinaintea acestui contract de întreținere.
Care este cel mai ușor mod de a face asta cu costuri minime?
Precizez că toate părțile sunt de acord și dorim să și vindem acest imobil și să împărțim banii.
Mulțumesc.
Bună ziua,
În urmă cu câțiva ani, am cumpărat de la mama și soțul ei un imobil, prețul plătit fiind întreținerea, ei având și uzufruct viager pe imobil.
Astăzi sunt nevoit să renunț la contract. Nu mai vreau să dețin nuda proprietate.
Cum se poate face cel mai ușor asta?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,
Mai am o întrebare, din momentul în care semnăm acest contract de întreținere cu clauză de uzufruct viager, legal am vreun drept de locuire în imobil ori sunt un tolerat, ca și până acum?
Există posibilitate de introducere a unui paragraf în contractul de întreținere care îmi dă, legal, drept de locuire în imobil?
Vă mulțumesc.