avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Activitate eleea

Activitate eleea

Răspuns la discuția actiune in constatare
Pe 22 august a fost efectuata expertiza topo.
Intre timp s-a disjuns capatul de cerere cu privire la teren.
cererea de nulitate se intemeiaza pe legea 247/2005.
o alta neregula este aceea ca parcelele din titlul bunicului sunt orientate gresit (atat in realitatea faptica cat si in schitele cadastrale) si se suprapun pe o suprafata cu titlul de proprietate al celeilalte proprietare vecine, care are si o schita a amplasamentului cu vecinatatile eliberata de primarie si vizata spre neschimbare.
Mama mea este reclamanta in proces (tatal meu a murit, nu am dezbatut succesiunea, dar am facut acte de acceptare tacita, fratele meu facand tot posibilul sa obtina dreptul tatalui meu -judecandu-se si cu acesta afirmand ca terenul si o parte din constructii au apartinut de drept bunicului- Tatal meu este mostenitorul bunicului in cota de 1/1), eu sunt intervenient in favoarea reclamantei.
In cele din urma realizez ca am sanse de castig, dar imi este teama de chichitele procedurale. sa nu gresesc .
Certificatul de grefa se elibereaza de catre instanta (proces pe rol sau deschidere succesiune), iar certificatul fiscal se elibereaza de catre directia de impozite si taxe locale.
Pentru intabulare este necesar certificatul fiscal.
Este exclus intocmirea unui act ascuns. Simulatia se pedepseste prin anularea ambelor acte si in acest caz scopul actului juridic nu mai poate fi indeplinit.
Antecontractul in forma autentica este investit cu formula executorie in ceea ce priveste continutul (adica nu trebuie sa demonstrezi ca acele clauze sunt intocmai cu intelegerea voastra- Legea 36/95), dar executarea o poti obtine tot prin instanta, prin hotarare judecatoreasca. NU poate dura decat cateva termene (banuiesc ca cocontractantul nu va inscrie in fals actul autentic...)
Răspuns la discuția calitate procesuala de mostenitor
si eu sunt intr-o situatie asemanatoare...
desi a trecut termenul de acceptare a succesiunii notarul nu vrea sa elibereze un certificat de calitate de mostenitor doar pe numele meu pe motiv ca trebuie sa aduc actele de stare civila a tuturor mostenitorilor si anexa 24 de la primarie.
problema este de discutat...
prin certificatul de calitate de mostenitor nu se stabileste masa succesorala, cotele si nr. mostenitorilor, ci calitatea, adica legatura legala intre mostenitor si defunct. certificatul de mostenitor cuprinde masa succesorala, nr.mostenitorilor si cotele ce le revin acestora.
daca la notar nu se poate, atunci instanta poate sa constate, la cererea partii interesate aceasta calitate, dar tinand seama de conditiile in care exista un act juridic valabil de acceptare a succesiunii (act de dispozitie, administrare, plata taxelor, impozitelor, folosirea bunului ca un prprietar, etc.).Actul de acceptare a succesiunii este necesar in cazul in care nu mai sunt mostenitori sa se faca dovada ca nu este succesiune vacanta.
este inadmisibil ca notarul public sa refuze eliberarea unui certificat de calitate de mostenitor, acest certificat neaducand atingere niciunuia din eventualii mostenitori.
actiune in constatare

Am o speta personala si aproape deloc experienta de instanta.
In anul 1978 parintii mei au construit o casa si anexe gospodaresti in aceiasi curte cu bunicul meu (terenul a apartinut bunicului inainte de 1965)
In 1986 cand s-au intocmit fise cadastrale in comuna respectiva au fost cuprinsi atat bunicul cat si tatal meu cu gospodarii individuale si o suprafata de teren mai mare decat avea bunicul la intrare in C.A.P.(terenul era in folosinta)
In 1993 bunicul a primit prin reconstituire terenul (o suprafata mai mare decat avusese inainte) si a transmis acest teren si cota din casa lui prin contract de intretinere fratelui meu.
Tatal meu nu a beneficiat de constituirea dreptului de proprietate intrucat si terenul invecinat( pe care il lucrase inainte de 89) a fost restituit fostei proprietare care avusese o casa pe el pana in 1981.
diferenta dintre terenul bunicului si suprafata pe care a primit-o prin reconstituire a apartinut fratelui lui inainte de colectivizare, iar acestuia i s-a reconstituit proprietatea in extravilan.
Acum vreau sa arat ca parintii mei beneficiau de dispozitiile decretului 42/90 (art.8) si art 23 din legea 18/91si ca terenul ce li se cuvena prin efectul legii a fost gresit inscris in titlul de proprietate al bunicului.
Mi s-a admis expertiza tehnica asupra constructiilor si topo pentru teren.
Am sanse de reusita?
Mizez si pe dispozitiile legii 247/2005.
Multumesc