avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... calitate procesuala de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

calitate procesuala de mostenitor

Am introdus o actiune in revendicare pentru niste pietre pretioase confiscate tatalui clientului in anii 60 in baza Decretului 210/1960.
BNR nu se opune dar nu vrea sa se judece cu mine atat timp cat reclamantul nu isi dovedeste calitatea de mostenitor prin certificat de mostenitor. Nu accepta proba prin acte de stare civila.

Problema este ca deposedatul a decedat in 1967 si succesiunea inca nu a fost dezbatuta neexistand bunuri. Am incercat sa dezbat pe un bun mobil dar nu gasesc nici un notar care vrea sa-mi faca succesiunea.

Certificatul de calitate de mostenitor nu mi se elibereaza incat nu mai suntem in termenul acceptarii.

Cum as mai putea dovedi calitatea procesuala de mostenitor daca n-am cum sa obtin certificate?
Anexa 1 eliberata de la Primarie nu sufice.

Aveti vr-o idee?

GMG
Ultima modificare: Luni, 11 Decembrie 2006
c51888, utilizator
Cel mai recent răspuns: eleea , utilizator 13:28, 11 Mai 2007
dar de cand BNR stabileste probatoriul partii adverse ?
sa fie sanatosi, daca instanta considera ca e suficienta dovada cu acte de stare civila atunci ei nu au nimic de spus !

Acceptarea pura si simpla a mostenirii poate fi expresa sau tacita. Se va considera ca succesibilul a acceptat tacit mostenirea, in cazul in care face un fapt material din care rezulta neindoielnic intentia sa de acceptare a mostenirii. In principal, aceste fapte trebuie sa aiba importanta unor acte de dispozitie, iar nu de simpla administrare provizorie sau conservare a bunurilor mostenirii.
Calitatea de mostenitor se dovedeste cu certificatul de mostenitor. Cere-i notarului sa-ti elibereze un certificat de calitate de mostenitor fara sa dezbata succesiunea.
I-am cerut deja, insa zice ca certificatul de calitate de mostenitor se elibereaza numai in termenul general de acceptare sau renuntare de 6 luni/1 an . Norma asta insa n-o gasesc nici in C. Civil si nici in Legea 36.

In cea ce priveste stabilirea probatoriului partii adverse, judecatorul este cel care se ia dupa BNR si dispune necesitatea absoluta a unui certificat.
Daca nu vor, chiar m-am gandit sa-mi respinga actiunea si sa ma duc la curtea de apel. Daca si acolo si si la B nu vor ar fii o cauza exemplara pt CEDO unde invoc incalcarea articolului 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului (dreptul de acces la justitie.)

Dar trebuie sa existe alta solutie.

daca mostenirea nu a fost acceptata in termen, nu stiu daca mai puteti face ceva.....

Acceptarea pura si simpla a mostenirii poate fi expresa sau tacita. Se va considera ca succesibilul a acceptat tacit mostenirea, in cazul in care face un fapt material din care rezulta neindoielnic intentia sa de acceptare a mostenirii. In principal, aceste fapte trebuie sa aiba importanta unor acte de dispozitie, iar nu de simpla administrare provizorie sau conservare a bunurilor mostenirii.
Calitatea de mostenitor se dovedeste cu certificatul de mostenitor. Cere-i notarului sa-ti elibereze un certificat de calitate de mostenitor fara sa dezbata succesiunea.

da.. am constatat si noi ca Deak e bun.
Mai iti amintesti de la procedura civila de probele pertinente si concludente (conditiile trebuiau indeplinite cumulativ)? Asa se intampla si cu raspunsurile. Trebuie sa fie pertinente si concludente.
Al tau e doar pertinent. Insa nu duce la deslusirea cauzei.

INitiator: teoretic, instanta nu trebuie sa asculte de BNR. Tu ceri proba cu inscrisuri si depui ce inscrisuri ai tu. In rest .. pa pa si la revedere. BNR-ul ti-a prins punctul slab si incearca sa profite. Asta in cazul in care nu gasesti vreun notar care sa-ti face succesiunea pe bunuri mobile, in acest caz .. cauti si tu un pat mai vechi ... zici ca e mostenire de la tatal clientului tau si ca il are de cand a murit acesta .. si gata :D

Alte discuții în legătură

Mostenire - obtinere certificat de (calitate de) mostenitor cmnop cmnop Buna ziua.Am o nelamurire;ce este certificatul de mostenitor si ce este certificatul de calitate de mostenitor?Cum se pot obtine acestea,mai exact pe baza ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune vlad george vlad george buna ziua-am fost 7 frati din care am mai ramas 5 in viata,pentru dezbaterea succesiunii urmeaza sa ne prezentam la notariatul din judetul respectiv in termen ... (vezi toată discuția)
Succesiune mac6 mac6 Sunt instiintat dupa aproape sapte ani de decesul unei rude.Este o fapta care pedepsibila aceasta lipsa de diligenta a celorlati mostenitori care nu au anuntat ... (vezi toată discuția)