avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... calitate procesuala de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

calitate procesuala de mostenitor

Am introdus o actiune in revendicare pentru niste pietre pretioase confiscate tatalui clientului in anii 60 in baza Decretului 210/1960.
BNR nu se opune dar nu vrea sa se judece cu mine atat timp cat reclamantul nu isi dovedeste calitatea de mostenitor prin certificat de mostenitor. Nu accepta proba prin acte de stare civila.

Problema este ca deposedatul a decedat in 1967 si succesiunea inca nu a fost dezbatuta neexistand bunuri. Am incercat sa dezbat pe un bun mobil dar nu gasesc nici un notar care vrea sa-mi faca succesiunea.

Certificatul de calitate de mostenitor nu mi se elibereaza incat nu mai suntem in termenul acceptarii.

Cum as mai putea dovedi calitatea procesuala de mostenitor daca n-am cum sa obtin certificate?
Anexa 1 eliberata de la Primarie nu sufice.

Aveti vr-o idee?

GMG
Ultima modificare: Luni, 11 Decembrie 2006
c51888, utilizator
Cel mai recent răspuns: eleea , utilizator 13:28, 11 Mai 2007
eu zic ca mai puteti face ceva ca sa dovediti ca nu aveti cum sa obtineti un certificat de mostenitor si ca nu va puteti justifica calitatea procesuala decat prin actele de stare civila.
Faceti o cerere la Camera Notarilor Publici si solictati-le sa va comunice daca pentru defunct s-a dezbatut sau nu mostenirea, precum si daca nu s-a implinit termenul pt acceptarea mostenirii. O sa trimita un raspuns oficial in care o sa va spuna exact ce doriti: ca nu e dezbatuta si ca a expirat termenul.
Atunci poate sa faca BNR ce vrea ca instanta nu va putea sa nu ia in calcul acest act
O mica intrebare....
Nu cumva termenul de 6 luni din Codul civil isi gaseste aplicabilitate doar atunci cand sunt 2 sau mai multi mostenitori, unul accepta in termen, ceilalti nu, asa ca, intervenind prescriptia, ceilalti sunt considerati neacceptanit, starini, ..?
Asa incat, actele de stare civila cu care faci dovada ca esti mostenitorul celui caruia i s-au luat bunurile, dovada proprietatii asupra bunurilor, faptul ca ti-au fost confiscate pe nedrept, ar trebui sa fie suficiente ca sa ti se admita cererea.
daca se merge la un notar se poate elibera un certificat de calitate de mostenitor....in acest caz nu trebuie mentionata masa succesorala . In acest certificat, notarul doar constata calitatea de mostenitor....asta nu-i in DEAK:P
In cazul eliberarii unui certificat de mostenitor atunci se va mentiona si masa succesorala.
... ba e in Deak! Depinde ce editie ai...:)
Instanta are aceleasi puteri ca notarul, vis-a-vis de constatarea calitatii de mostenitor, a masei succesorale, etc.. Nu trebuie sa uitam ca unul din efectele hotararii este acela ca aceasta are puterea unui inscris autentic..
Asa incat, nu vad necesitatea unui drum initial la notar, care va fi costisitor si inutil, in ultima, instanta.
si eu sunt intr-o situatie asemanatoare...
desi a trecut termenul de acceptare a succesiunii notarul nu vrea sa elibereze un certificat de calitate de mostenitor doar pe numele meu pe motiv ca trebuie sa aduc actele de stare civila a tuturor mostenitorilor si anexa 24 de la primarie.
problema este de discutat...
prin certificatul de calitate de mostenitor nu se stabileste masa succesorala, cotele si nr. mostenitorilor, ci calitatea, adica legatura legala intre mostenitor si defunct. certificatul de mostenitor cuprinde masa succesorala, nr.mostenitorilor si cotele ce le revin acestora.
daca la notar nu se poate, atunci instanta poate sa constate, la cererea partii interesate aceasta calitate, dar tinand seama de conditiile in care exista un act juridic valabil de acceptare a succesiunii (act de dispozitie, administrare, plata taxelor, impozitelor, folosirea bunului ca un prprietar, etc.).Actul de acceptare a succesiunii este necesar in cazul in care nu mai sunt mostenitori sa se faca dovada ca nu este succesiune vacanta.
este inadmisibil ca notarul public sa refuze eliberarea unui certificat de calitate de mostenitor, acest certificat neaducand atingere niciunuia din eventualii mostenitori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - obtinere certificat de (calitate de) mostenitor cmnop cmnop Buna ziua.Am o nelamurire;ce este certificatul de mostenitor si ce este certificatul de calitate de mostenitor?Cum se pot obtine acestea,mai exact pe baza ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune vlad george vlad george buna ziua-am fost 7 frati din care am mai ramas 5 in viata,pentru dezbaterea succesiunii urmeaza sa ne prezentam la notariatul din judetul respectiv in termen ... (vezi toată discuția)
Succesiune mac6 mac6 Sunt instiintat dupa aproape sapte ani de decesul unei rude.Este o fapta care pedepsibila aceasta lipsa de diligenta a celorlati mostenitori care nu au anuntat ... (vezi toată discuția)