avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1775 soluții astăzi
Forum Activitate kalasnikov1

Activitate kalasnikov1

Buna,

Daca puteti, va rog frumos sa imi spuneti daca exista o perioada maxima in care o firma trebuie sa returneze banii catre clienti din momentul in care au primit solicitarea de returnare a banilor (daca exista asa ceva).

Problema ar fi foarte lunga, asa ca o sa va spun doar ultima parte. Firma de asigurari de viata la care am avut eu asigurarea de viata si-a dat seama ca mi-au ramas datori cu o anumita suma de bani dupa ce mi-am rascumparat asigurarea inainte de termen. Le-am trimis toate documentele de care au avut nevoie pe adresa de e-mail si ei au uitat sa mai returneze banii (de atunci a trecut cam o luna).

Daca exista o perioada maxima in care ei trebuie sa returneze banii, ce as putea eu sa fac daca ei nu returneaza banii? Unde sa depun reclamatie? La ANPC sau la ASF? Sau ii pot recupera doar daca ii dau in judecata?

Multumesc!
Discuție Malpraxis?
Buna ziua,

Pt. a nu influenta in vreun fel raspunsurile primite, nu o sa dau numele spitalului si nici judetul in care se afla.

Descriere problema:
Sambata, 27 aprilie 2019, tatal meu a inceput sa aiba frisoane si temperatura de peste 40 de grade. Am chemat salvarea si... dupa mai bine de o ora a ajuns la noi o salvare fara medic si fara asistent. Cand l-a vazut soferul pe tatal meu cum arata, a sunat si el la ambulanta si a cerut sa trimita o salvare cu medic, pt. ca pacientul era in stare foarte grava. Dupa mai multe insistente din partea lui, i-au promis ca ii trimit o salvare cu medic, dar sa-l duca el pana acolo unde se intalnesc. Dupa aprox. 1 km au facut transferul pe cealalta salvare si l-au dus la un spital dintr-un orasel aflat la o distanta de aprox. 15 km. Acolo l-au tinut aprox. 20 de ore, dupa care l-au transferat la spitalul judetean (la o distanta de aprox. 40 km). Dupa cateva consultatii facute acolo (duminica seara), au decis sa-l transfere la spitalul de boli infectioase. Cand l-au vazut medicii de la spitalul de boli infectioase cum arata, l-au trimis inapoi la spitalul judetean zicand ca el are nevoie de chirurg. Luni dimineata (a doua zi de paste), au decis sa il transfere din nou la spitalul de unde a ajuns la ei prima data (la o distanta de aprox. 40 km), fara sa le pese ca si-a pierdut cunostinta si ca avea tulburari de comportament (avea halucinatii din cauza durerii). Ei au zis ca si in spitalul din oraselul in care il trimit inapoi ii pot face tratamentul pe care ar urma sa-l primeasca la ei. Cand l-au vazut medicii de acolo cum arata, l-au trimis inapoi la spitalul judetean (acolo de unde l-au primit). Dupa alte cateva investigatii au decis ca... ar trebui trimis inapoi la spitalul de la care l-au primit (cel aflat intr-un orasel la o distanta de aprox. 40 km). Dupa interventiile unui cunoscut la directorul spitalului judetean, au decis sa-l opreasca acolo si sa vada ce trebuie facut. Asa au ajuns la concluzia ca are fierea perforata si ca trebuie operat. L-au operat si parea ca incepe sa se simta mai bine, dar, din cauza timpului pierdut si a drumurilor facute aiurea, infectia din fiere s-a imprastiat prin tot corpul si, dupa ce a stat conctat doar la aparate aprox. o saptamana, au decis ca mai trebuie operat inca o data pt. a a scoate din organism infectia ramasa. La cateva ore dupa operatie, a facut stop cardiac si au reusit sa-l resusciteze, dar, dupa aprox. doua zile. a decedat.

Intrebari:
Care ar fi pasii de urmat? Ce putem face in acest caz si cat timp avem la dispozitie pt. a lua masuri impotriva lor? Dupa ce ati citit totul, ati recomanda o plangere penala sau o plangere civila? Din experientele voastre personale, cam cat ar costa expertizele si cam ce daune am pute cere de la ei? Tot din experientele voastre personale, credeti ca as putea sa gasesc vreun avocat care sa ma reprezinte pt. un comision (de ex. 20%) din valoarea daunelor castigate (deca permite legea si daca se practica asa ceva)?

Multumesc!
Multumesc mult pentru raspunsurile voastre!
Gabriela, imi cer mii de scuze! Am publicat si intrebarile care nu au nicio legatura cu subiectele despre care se discuta aici pt. a nu incarca forumul cu intrebarile mele.

Mult succes in activitate!
Buna ziua,

a) 1. Care este perioada legala in care poate fi raportat un accident auto? sa va explic si despre ce este vorba. Pe data de 1 iunie 2016 tatal meu a cazut de pe o remorca incarcata cu fan si care era trasa de un tractor condus de un sofer baut (accidentul a avut loc in timp ce se deplasau pe un teren agricol, nu pe un drum public). La fata locului s-a prezentat doar un echipaj SMURD, nu si politia (respectivul stiind ca consumat bauturi alcoolice in acea zi, probabil a spus la telefon doar ca a cazut de pe remorca, nu si ca a fost vorba de un accident auto). In urma acestui accident, tatal meu a ramas imobilizat la pat pt. tot restul vietii.
2. Se mai poate face ceva in acest caz pt. ca vinovatul sa plateasca sau a trecut prea mult timp pt. a mai face ceva?
3. Daca se mai poate face ceva, care ar fi pasii de urmat?
4. Din moment ce tatal meu este imobilizat la pat, pot depune eu reclamatia la politie (in cazul in care se mai poate depune)?
5. Tinand cont de faptul ca crespectivul s-a urcat baut la volan (exista martori care pot declara ca a consumat bauturi alcoolice in acea zi), ca i-a distrus viata unui om (tatal meu nu o sa mai poata umbla niciodata) si ca nu a declarat la 112 ca a fost vorba de un accident auto (el le-a spus ca tatal meru a cazut de pe remorca, nu si ca remorca se afla in miscare in acel moment), ce risca respectivul?
6. Aproximativ ce daune as putea sa ii cer respectivului (in cazul in care se poate face asa ceva) si care ar fi pasii de urmat?

b) 1.Respectivul s-a pensionat in urma cu cativa ani pe caz de boala. Dupa o perioada de timp, pensia i-a fost retrasa (comisia de la Bucuresti a constat ca este apt de munca). La scurt timp dupa ce i-au taiat pensia, iar s-a pensionat pe caz de boala (tot prin dare de mita). Pt. ca la noi anormalul este normal, respectivul a ramas cu banii incasati ilegal de la stat (nu a fost obligat sa restituie banii obtinuti prin inselaciune). Unde si cum pot depune o reclamatie pt. ca acest individ sa fie verificat din nou si sa nu mai primeasca bani de la stat prin inselaciune?
2. Daca reclamatia este depusa anonim, se tine cont de ea (nu vreau sa afle si el ca acest "cadou" vine de la mine)?
3. Pot face cumva ca acest individ sa fie obligat sa restituie pensiile primite ilegal? S-ar putea sa am si un martor care sa poata spune ca el s-a laudat cu modul in care i-a mituit pe celebrii medici oradeni (noua ne-a spus, dar nu stiu daca el o sa vina de martor).

Multumesc anticipat pentru ajutor!
Multumesc mult! Imi cer scuze pt. neatentia in numerotarea intrebarilor.

1. Din moment ce trebuie sa trimit si contractele, am considerat ca ar fi mult mai simplu sa le trimit prin e-mail decat prin posta pt. ca sunt multe foi de trimis. Dupa cum am spus si mai sus, am mai depus o reclamatie la ANPC Bucuresti in august impotriva [editat] Romania si nu au fost niciun fel de probleme (ANPC-ul le-a dat o amenda contraventionala)... Dar aveti dreptate, pot demonstra mult mai usor ca am depus reclamatia daca o trimit prin posta decat daca o trimit pe e-mail.

2. Mai mult ca sigur ca au trecut mai mult de 3 ani de atunci, dar, din pacate, compania respectiva s-a retras de pe piata din Romania (au vandut catre o alta companie) si nu stiu daca mai pot demonstra ca am primit respectivii bani (banii au fost depusi intr-un cont bancar pe care nu il mai am si cred ca fara a mi se emite vreun document in acest sens). Oricum, o sa caut sa vad daca am vreun document de la ei si o sa incerc sa iau legatura si cu banca si cu unit managerul sa vad daca nu pot afla acest detalii. Eu nu stiu nici macar daca cei cu care am incheiat contractul sau cei carora le-au vandut afacerea de la noi mi-au trimis notificarea de plata.

3. Plicul l-am gasit in cutia postala, nu am semnat nimic pt. primirea lui. Oricum, din moment ce scadenta era pe data de 22 noiembrie si ei au trimis-o din Bucuresti pe data de 21 noiembrie, nu cred ca are nicio relevanta ca eu am primit notificarea de plata pe data de 23 noiembrie sau ca am primit-o pe data de 27 noiembrie (probabil ca si posta are putina vina pt. ca a ajuns pe data de 27, dar, oricum eu ar fi trebuit sa platesc penalitati si daca notificarea de plata ar fi ajuns la mine pe data de 23 npoiembrie).

Multumesc inca odata pt. ajutor!
O seara placuta sa aveti in continuare si mult succes in activitate!
Incep prin a va pune cateva intrebari:
1. La ce adresa de e-mail pot depune o reclamatie la ANPC Bucuresti? In urma cu cateva luni am mai trimis o reclamatie impotriva Vodafone Romania la o adresa de e-mail pe care am gasit-o pe site-ul ANPC-ului si am primit un mesaj automat prin care eram atentionat ca trebuia sa o trimit la o alta adresa de e-mail. Din pacate, am sters acel e-mail si nu mai stiu la ce adresa de e-mail sa trimit reclamatiile mele.
2. Cum pot atasa un contract intr-o reclamatie pt. ca si cei de la ANPC sa il poata deschide? M-ar interesa, daca stiti, sa imi spuneti ce tip de fisiere pot deschide.

Una dintre problemele pe care vreau sa le reclam la ANPC arata asa:
Cam prin septembrie 2007 am devenit consilier financiar la o anumita companie de asigurari de viata (contractul cu ei imi interzice sa ii vorbesc de rau, asa ca nu va pot da numele companiei) si mi-am incheiat si mie o asigurare de viata pe care am platit-o aprox. 2 ani de zile. Pt. ca am ramas fara loc de munca, prin 2009-2010 am rascumparat asigurarea si am primit o anumita suma, din care, la momentul respectiv, am crezut ca s-a retinut comisionul incasat de mine la incheierea contractului (50% din valoarea primei pe un an). Au trecut anii si am crezut ca totul s-a incheiat in bune conditii, pana pe data de 27 noiembrie 2013 cand primesc o notificare de plata de la [editat] Romania, prin care eram instiintat ca am de plata o anumita suma de bani pana la data de 22 noiembrie 2013 si ca "pentru a opri trecerea cazului dumneavoastra in etapa urmatoare, reiteram propunerea noastra de a achita suma datorata in termenul indicat". Stiind ca intre mine si ei nu exista incheiat niciun contract prin care sa fiu de acord cu penalitatile percepute de ei, am crezut ca etapa urmatoare o reprezinta instanta... Ma uit putin pe plic si vad ca pe stampila Postei Romane apare ca plicul a fost trimis din Bucuresti pe data de 21 noiembrie (cu o zi inainte de expirarea termenului-limita). Crezand ca ei sunt niste oameni minunati, care ii inteleg pe cei care au probleme, am sunat si eu la ei sa imi amane plata pana pe data de 05 decembrie (plata oricum urma sa fie facuta pe data de 29 noiembrie). Tipa cu care am vorbit, imi spune ca poate amana plata numai si numai daca ii promit ca o sa platesc respectiva suma de bani pana la data respectiva. Pt. ca eu am considerat ca respectarea legii trebuie facuta obligatoriu si fara a fi conditionata de promisiunea unei plati, nu i-am promis nimic. Ea a inceput sa imi spuna ca nu poate amana plata daca eu nu ii promit ca o sa platesc pana atunci, la care eu i-am raspuns ca motivul pt. care poate face amanarea este faptul ca ei au incalcat legea pt. ca mi-au trimis notificarea de plata doar cu o zi inainte de scadenta. Dupa care, ea imi zica ca Posta Romana este vinovata ca nu am primit eu notificarea la timp pt. ca ei m-au notificat pe data de 15 noiembrie (probabil, telepatic), pt. ca asa scrie si pe hartia din plic (probabil ca daca acolo scria data de 31 februarie 2013, eu atunci as fi fost notificat, fara sa conteze in vreun fel faptul ca pe stampila postei apare data de 21 noiembrie)... Dupa vreo 10 minute de cearta la telefon si nicio amanare de plata (am considerat ca nu pot fi complice la incalcarea legii) am decis sa recitesc contractul incheiat intre mine si respectiva companie de asigurari si vad ca acolo se vorbeste despre instiintari de plata expediate cu notificare de primire si de o perioada rezonabila (10 zile calendaristice din momentul in care instiintarea a ajuns la mine, nu din momentul in care aceasta a fost tiparita) in care pot sa restitui datoriile...

Intrebari:
1.Din moment ce aceasta firma are sediul in Dambovita, reclamatia impotriva lor trebuie trimisa catre Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Dâmboviţa sau catre cel din judetul meu?
2. Se poate considera ca eu am fost notificat pe data tiparirii notificarii de plata, din moment ce eu nu am primit absolut nimic de la ei pana la data de 27 noiembrie? Nu ar fi trebuit ca ei sa se asigure ca notificarea sa ajunga in timp util la mine?
3. Din moment ce in contractul incheiat intre mine si compmania care le-a vandut creanta scrie ca pot aplica penalitati de 0,15% pe zi, aceasta companie poate aplica si penalitati mai mari?

Multumesc anticipat pentru ajutor!