avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Activitate Total Contabilitate

Activitate Total Contabilitate

Buna ziua,
As dori o parere si de la alti colegi din tesurse
Am urmatoarea situatie:
O angajata pe contract part time naste si intra in concediu de lauzie.
Aceasta gasind de munca in alta parte se angajeaza in perioada de 42 de zile. Este posibil? Avand in vedere in este in concediu de lauzie la alt angajator.
Mie mi s-a pus intrebarea aceasta si nu am stiut sa raspund. Stiu ca legea prevede ca nu are voie sa se intoarca la munca la angajatorul la care are concediul de lauzie pana la finele acestuia, dar angajarea in timpul concediului nu am mai intalnit o astfel de situatie.
Buna ziua,
am niste intrebari cu privire la stimulul de insertie.

1. Exista posibilitatea de a lua stimulul de insertie fara a intra in concediu de crestere a copilului?

Am o situatie:
Sotia trebuie sa nasca in septembrie si deoarece aceasta nu are stagiu de cotizatie complet pentru 12 luni Sotul doreste sa depuna dosarul de insertie fara CCC, sa intre direct
2. Ce acte ii trebuie sotului pentru acest lucru si de cand poate sa ceara?

3. Daca Sotul a lucrat in 3 locuri in perioada de 12 luni:
- o luna, un angajator
- 5 luni la altul
- 6 luni la ultimul
Poate sa duca adeverinta privind cotizatiile si atestarea ca lucreaza de la ultimul loc de munca si pentru restul sa aduca adeverinta de la stat privind plata cotizatiilor si de unde anume?



Răspuns la discuția Depunere declaratie 205
Buna Ziua,

Din ce stiu eu, nu. Dar sa speram ca nu se schimba nimic pana atunci.
Termenul ar fi pana in 28 februarie.

O zi buna.
Răspuns la discuția Cheltuieli deductibile masina
Buna seara,

Nu e o regula daca o firma neplatitoare de TVA sa fie si platitoare de impozit pe venit.

Daca veniturile realizate sunt mai mari de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta va plati impozit de profit de 16%. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintrele limitele prevazute anterior, luandu-se in considerare veniturile si cheltuielile realizate de la inceputului anului fiscal.
Acesta este un caz, cred ca mai sunt si altele.

O seara buna.
Ar mai putea fi un lucru pe care sa-l puteti face.
Acest tip de comportament s-ar putea incadra si ca si hartuire. Mergeti la politie, explicati situatia si acestia va pot sfatui ce anume puteti face.
Art. 208 - Cod penal
Hărţuirea
(1) Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.

Ceva asemanator pe forum.
www.avocatnet.ro/content/for...
Buna ziua,
v-am raspuns in calitate de fost agajat la Stat si dupa ce am intrebat pe cineva din cadrul Primariei, din departamentul juridic.

In facultate, am invatat un lucru, interpretarea legii se face dupa anumite principii bine stabilite, daca aceste principii nu sunt respectate si interpretarea este prezentata in fata unei instante acesta este respinsa. Rolul juristului este de a gasi solutii legislative si de a le interpreta in favoarea ta.

Nu poti sa interpretezi doar Codul Penal, acesta trebuie comparat si cu alte norme legislative.


Ca sa ajungi sa afli daca este sau nu trebuie sa definesti prima data ce este un functionar public, ce face acesta si unde, legislatia care il defineste si o compari cu Codul Penal. Si definiti ce este administratorul de bloc si asociatia
Răspuns la discuția Cheltuieli deductibile masina
Art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal

Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:

t) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului.

Prin cheltuieli cu autoturismele se intelege orice cheltuieli direct atribuibile unui vehicul, cum sunt cheltuielile de reparatii, de intretinere, cheltuielile cu lubrifianti, cu piese de schimb, cheltuielile cu combustibilul utilizat pentru functionarea vehiculului

Conturile aferente cheltuielilor
- impozitele locale - cont 635
- asigurarea obligatorie de raspundere civila auto - cont 613
- reparatii - cont 611
- intretinere - cont 611 / 628
- inspectiile tehnice periodice - cont 611 / 628
- lubrifianti - cont 611 / 604
- piese de schimb - cont 611 / 6024
- rovinieta - cont 628 / 635
- chiriile - cod 612
- dobinzile - cont 666
- comisioanele - cont 628
- diferentele de curs valutar - cont 665 / 668

Intrebarea mea este dca doriti si o monografie contabila.
Buna seara,
am avut si eu o situatie asa acum vreo 2 ani.
M-am mutat si avea pe atunci fiul meu vreo 9 luni. In prima zi, ma trezesc cu vecina de sub mine ca imi bate la usa si incepe cu scandal plus ca m-a acuzat ca de o saptamana mut mobila in casa, ca dansa si nepoata ei au nevoie de liniste si daca nu termin cu galagia data viitoare vine politia, nu ea. M-a lasat masca, mi-am cerut scuze si i-am spus ca nu se va mai repeta si i-am inchis usa in nas. Dupa m-am interesat de ora de liniste si am respectat-o cu sfintenie :).
Toate bune si frumoase pana au inceput sa ii dea dintii si sa planga baiatul intr-o noapte
si vecina de jos mi-a batut in calorifer jumate de noapte si urla ca chema politia daca nu ne culcam, ca unii oameni merg si la munca a doua zi, ce fel de parinti suntem noi de lasam sa planga copilul intruna.etc.
A doua zi, ghici cine veni la usa? Politia!
Acasa era doar bona si copilul. Am avut noroc ca este mai dezghetata fata si nu s-a pierdut.
I-a intrebat ce vor si ia pus sa se legitimeze. Au spus ca au venit pentru ca s-a facut o plangere pentru locatari apartamentului cu privire la tulburarea linistii publice. Au intrebat-o ce anume s-a petrecut intre ora 22 si 6 in apartament de a dus la aceea plangere. Aceasta i-a explicat ca la copil ii da dintii si ca este o perioada mai dificila. Acestia i-au spus sa faca totul posibil sa nu mai faca galagie. Bona i-a intrebat daca exista vreo amenda pentru faptul ca un copil plange, acestia au spus nu si ne-au sfatuit sa evitam pe cat se poate sa nu avem divergente cu doamna de sub noi si ca cei dinaintea noastra s-au mutat datorita doamnei si ca majoritatea celor din bloc au avut probleme cu dansa si s-a ajuns la politie.
Doamna respectiva a primit o amenda frumoasa pentru ca a purtat aiurea pe drum oamenii.
De atunci, e liniste si pace chiar daca baiatul alearga si sare.

Eu va sfatuiesc sa deschideti usa la politie si sa le explicati situatia asa cum e. Si pe domnii, cum spusese si domnul avocat, sa ii ignorati. Respectati ora de liniste si in rest lasati copilul sa fie copil. Incercati sa-i intelegeti si pe dansi si sa ajungeti la un consens. Vin sarbatorile, un cadou schimba multe lucruri.
Cum a spus si domnul Avocat, bifati la impozit pe veniturile microintreprinderilor.
Extras din Codul fiscal:
ART. 34 Declararea si plata impozitului pe profit
(1) Declararea si plata impozitului pe profit, cu exceptiile prevazute de prezentul articol, se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I - III. Definitivarea si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se efectueaza pana la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit prevazut la art. 35.

Daca nu aveti salariati, nu aveti ce contributii sa platiti.
In aprilie 2015 sau cand o sa incepeti sa faceti angajari depuneti Declaratia 010, bifand toate contributiile, impreuna cu o copie dupa un contract de munca
Atentie! Aceasta se depune in maxim 30 de zile de la inregistrarea primului contract in REVISAL.
Daca depasiti plafonul de 65000€ intr-un an fiscal deveniti platitor de TVA si impozit pe profit.
Cod fiscal
ART. 112^6
11. În situaţia în care, în cursul anului fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care limita sau ponderea au fost depăşite, luându-se în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Contribuabilul va comunica, în termen de 30 de zile de la data de la care nu mai sunt îndeplinite oricare dintre cele două condiţii, organului fiscal ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor prin depunerea unei declaraţii de menţiuni, potrivit Codului de procedură fiscală.
12. Veniturile luate în calcul la stabilirea limitei de 65.000 euro sau a ponderii veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale de peste 20% inclusiv sunt aceleaşi cu cele care constituie baza impozabilă prevăzută la art. 112^7 din Codul fiscal.
13. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel de la închiderea exerciţiului financiar precedent.
ART. 112^7
14. Baza impozabilă asupra căreia se aplică cota de 3% este reprezentată de totalul veniturilor trimestriale care sunt înregistrate în creditul conturilor din clasa a 7-a «Conturi de venituri», din care:
a) se scad următoarele categorii de venituri:
- veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
- veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
- veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
- veniturile din subvenţii;
- veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;
- veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
- veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
- veniturile din diferenţe de curs valutar;
- veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial;
- valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării;
b) şi se adaugă următoarele categorii de venituri:
- valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturării;
- în trimestrul IV, diferenţa favorabilă dintre veniturile din diferenţe de curs valutar/veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial şi cheltuielile din diferenţe de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, înregistrate cumulat de la începutul anului.