Am modificat putin postarea intrucat CC prevede faptul ca uzucapiunea nu poate fi invocata pe timpul casatoriei, intre soti, dar casatoria a incetat, deci poate fi invocata in opinia mea... plusca potrivit art. 6 alin. 4 din noul Cod Civil, uzucapiunile începute şi neîmplinite la data intrării în vigoare a legii noi (a noului Cod Civil) sunt în întregime supuse dispoziţiilor legale care le-au instituit, aşadar sunt supuse dispoziţiilor vechiul Cod Civil
Cum se interpreteaza uzucapiunea in cazul in care are loc divort, apoi un sot pleaca in strainatate 15 ani si, dupa acest interval, inroduce actiune partaj bun imobil. Actiunea de partaj este imprescriptibila, dar poate fi invocata uzucapiunea de catre un fost sot (uzucapiunea nu poate fi invocata pe timpul casatoriei, intre soti)?
Trebuie sa introduceti actiune in constatarea uzucapiunii. Daca aveti un titlu translativ de proprietate, dovada platilor facute pt impozit, dovada ca ati primit si apoi inapoiat cei 34.000 lei si declaratii cu martori pt fiecare etapa, element care sa demonstreze ca bunicii s-au comportat ca adevarati proprietari, posesia imobilului fiind continua, publica si non-violenta, aveti 99,99% sanse sa se admita actiunea. Dar, obligatoriu, trebuie sa contactati si sa fiti reprezentati in instanta de un avocat.
Puteti merge la IML pentru a obtine un certificat medical din care sa rezulte ca are discernamant (daca are), apoi mergeti cu parintii si certificatul la notariat pentru a incheia un contract de donatie. Sfatul meu este sa consultati un notar, sa fiti sigur ca se poate.
Introduceti dvs. o ordonanta presedintiala la judecatorie. A tatalui a fost respinsa intrucat este mai greu sa i se incredinteze un minor pe aceasta cale (depinde ce motive se invoca). In cazul dvs., avand in vedere ce s-a intamplat, este mai simplu. Ordonanta presedintiala are efecte executorii, chiar daca vremelnice. Este o procedură specială în temeiul căreia instanţa de judecată poate dispune măsuri vremelnice, în cazuri urgente, pentru:
• păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere;
• prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara;
• înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.
De regulă, măsurile dispuse pe calea ordonanţei preşedinţiale sunt limitate în timp, până la soluţionarea pe fond a cauzei, dar există posibilitatea ca acestea să rămână definitive şi irevocabile, dacă părţile nu mai urmează calea dreptului comun.
În timpul în timpul procesului de divorţ instanţa poate dispune măsuri vremelnice cu privire la încredinţarea copiilor minori, la obligaţia de întreţinere, la alocaţia pentru copii şi la folosirea locuinţei. Numai prin hotărârea irevocabilă de divorţ instanţa stabileşte, însă în mod definitiv asupra unor asemenea cereri, măsurile dispuse în cadrul cererilor formulate pe calea ordonanţei preşedinţiale putând fi diferite. O dată cu rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii de divorţ, hotărârile pronunţate în procedura specială a ordonanţei preşedinţiale îşi încetează efectele. Aceasta se depune la instanţa competentă să se pronunţe asupra fondului dreptului. Judecarea cererii se face de către un singur judecător, de regulă, cu citarea părţilor, însă legea permite ca aceasta să se facă şi fără citarea lor. Judecata se face de urgenţă şi cu precădere. Pronunţarea asupra cauzei se poate amâna cu cel mult 24 de ore, iar redactarea motivelor ordonanţei se face în cel mult 48 de ore de la pronunţare.
Intrebari la care nu ati raspuns: casa este finalizata, cu proces-verbal de finalizare a lucrarilor? Cine este trecut ca martor din partea dvs. pe acest proces-verbal? Dar la începutul lucrarilor, când trebuia facut un alt proces verbal la care sa asiste cineva din partea Primariei, pentru a veghea la faptul ca imobilul se ridica exact pe locul trecut in autorizatia de construire, unde se prevad, de asemenea, distantele fata de terenurile vecine etc.? Este cumva trecut, din partea dvs., tatal? Este f. important. Daca aveti procesul-verbal de finalizare a lucrarilor, ati facut cadastrul si ati trecut la intabulare in cartea funciara?
Noul Cod Civil reglementează şi situaţia în care cu ocazia executării unor lucrări pe terenul propriu, cu materialele proprii se depaşeşte hotarul încalcându-se terenul proprietatea altuia, deosebind şi aici între autorul de buna credinţă şi cel de rea-credinţă. Astfel, în art. 587, alin. 1 noul Cod Civil se precizează că în cazul lucrării cu caracter durabil realizate cu bună credinţă parţial asupra imobilului autorului şi parţial pe terenul proprietarului vecin, acesta din urmă poate cere înscrierea într-o nouă carte funciară a unui drept de coproprietate al vecinilor asupra imobilului rezultat, incluzând terenul aferent, în raport cu valoarea contribuţiei fiecăruia. Conform alin. 2 al aceluiaşi articol, dacă lucrarea a fost realizată cu rea-credinţă, proprietarul terenului vecin poate opta între ridicarea lucrării de pe teren, cu obligarea autorului acesteia la plata de daune-interese, dacă este cazul, ori a cere înscrierea în cartea funciară a unui drept de coproprietate al vecinilor. La stabilirea cotelor-parţi, se va ţine seama de valoarea terenului proprietarului vecin şi de jumatate din valoarea contribuţiei autorului lucrării. Alin. 3 al art. 587 stabileşte şi regula potrivit căruia în caz de neîntelegere între părţi, instanţa de judecată va stabili valoarea contribuţiei ficăreia la imobilul rezultat, respectiv a cotelor-părţi din dreptul de proprietate.
ATENTIE si la prevederile Art. 586 NCC
Buna-credinţă a autorului lucrării
(1) Autorul lucrării este de bună-credinţă dacă se întemeiază fie pe cuprinsul cărţii funciare în care, la data realizării lucrării, era înscris ca proprietar al imobilului, fie pe un mod de dobândire nesupus înscrierii în cartea funciară, dacă, în ambele cazuri, nu rezulta din cartea funciară şi nu a cunoscut pe nicio altă cale viciul titlului său.
(2) Cu toate acestea, nu poate invoca bună-credinţă cel care construieşte în lipsa sau cu nerespectarea autorizaţiilor cerute de lege. (3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) sunt aplicabile şi autorului lucrării care se întemeiază pe un drept de superficie sau pe orice alt drept care, potrivit legii, îi permite, realizând o lucrare asupra imobilului altuia, să devină proprietarul acesteia.
Deci, trebuie sa demonstrati ca tatal este cel care a construit pana la un anumit moment dat... iar dvs. nu ati cunoscut faptul ca nu a respectat autorizatia de construire.
Nu are ce sa va faca in penal. Dumneavoastra, indiferent de situatie, sunteti constructor de buna credinta si intervine accesiunea imobiliara, daca o mica parte din imobilul dvs. este construit pe terenul lui. Intrebari: casa este finalizata, cu proces-verbal de finalizare a lucrarilor? Cine este trecut ca martor din partea dvs. pe acest proces-verbal? Dar la începutul lucrarilor, când trebuia facut un alt proces verbal la care sa asiste cineva din partea Primariei, pentru a veghea la faptul ca imobilul se ridica exact pe locul trecut in autorizatia de construire, unde se prevad, de asemenea, distantele fata de terenurile vecine etc.?
Este de discutat, apoi, ce trebuie facut, intrucat imobilul, pt. a fi vandut are nevoie de cadastru, unde se trece si pozitia casei! Iar pt. a se ajunge la cadastru este nevoie de acel proces-verbal de finalizare a lucrarilor... Când ati obtinut autorizatia de constructie si care este termenul de finalizare a lucrarilor? Atentie la acest termen! romeovalentin a scris:
adica ati construit si pe o parcela cadastrala ce nu va apartine
este tulburare de posesie adica va poate formula plangere penala si daca se tine pe pozitie putefi fi obligat sa demolati si sa eliberati terenul si eventual si amenda penala..
asa ca adoptati colaborare pasnica ca e ilegal ce ati facut.