avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Activitate LauraMorar

Activitate LauraMorar

Răspuns la discuția CONTRIBUTII DE PENSIE LA PFA
Cei 222,30 lei este pe luna contributie la pensie. Pentru PFA infiintat acuma (2015) nu stiu cum este - daca doriti sa achitati pensia (luati legatura cu cei de la Casa de Pensii pt mai multe detalii). Daca nu, nu este nevoie sa faceti nimic, pt ca este optional (va pot confirma cei de la Finante, la asistenta pt Contribuabili PF-uri).
Răspuns la discuția CONTRIBUTII DE PENSIE LA PFA
Pt un caz similar la Finante mi-au spus ca daca venitul anual este sub limita de 804 lei (se ia in calcul venitul de pe 2014), atunci nu este obligatoriu sa depuna Declaratia 600, care se depune acum (termen pe anaf.ro scrie ca e 2 februarie) cu veniturile realizate in 2014.

Este optionala contributia la pensie: Adica, ramane sa decida persoana in cauza daca doreste sa fie in sistemul de pensii si sa contribuie la pensie.

Si da, contributia este de minim 222,30 lei (35% x 2.415 lei x 26,3%), este mai detaliat in acest articol legat de contributia asta: www.avocatnet.ro/content/art...
Răspuns la discuția Contributie pensie PFA 2014
Update: La Finante mi-au spus ca daca venitul anual este sub limita de 804 lei (cazul la PFA 2.000 lei / 12 luni = 167 lei), care este cazul la acest PFA (chiar daca au fost doar 3 luni in care a putut desfasura activitati economice pt ca in rest a beneficiat de indemnizatie de somaj), atunci nu este obligatoriu sa depuna Declaratia 600, care se depune acum (termen pe anaf.ro scrie ca e 2 februarie) cu veniturile realizate in 2014.

Ramane sa decida daca doreste sa fie in sistemul de pensii si sa contribuie la pensie.

Laura
Buna ziua,

am urmatoarea situatie:
- un PFA (sistem real, activitati economice) nu are activitate in perioada ianuarie - septembrie 2014
- persoana fizica (cea cu CNP) beneficiaza de somaj - somajul fiind pe perioada octombrie 2013 - septembrie 2014; in octombrie nu are nicio activitate (nu a emis si nu a incasat nimic); el in aceasta perioada, cf legii, este asigurat in sistemul de pensii
- in noiembrie, perioada cand poate deja sa desfasoare activitati economice si emite o factura de 2.000 lei - pe care o si incaseaza in luna respectiva

Acest PFA datoreaza obligatoriu incepand cu noiembrie contributia la pensie sau nu? Datoreaza cumva incepand din octombrie?
Trebuia sa depun in 15 zile declaratia 600 (asa cum scrie in lege [ link extern ] ?
Cei de la Pensii nu au oferit informatii concrete in acest sens. Spuneau ca cei de la Finante sunt in masura sa ne informeze detalii.

Vroiam o confirmare si din partea voastra, cei care ati mai avut situatia asta.

Multumesc anticipat! Sa aveti un an cu spor!
Răspuns la discuția Fisa de aptitudine valabilitate
Buna ziua,

am urmatoarea situatie:
- daca un angajat urmeaza sa aiba CIM la doua firme diferite (dar acelasi cod CAEN si acelasi administrator si la aceeasi adresa unde isi desfasoara activitatea), activitatea fiind una de birou (conditii normale); la una dintre firme este cu program normal (8 h) si are functia de baza (acolo primeste deducerea personala) si la una este incadrat cu program partial (1 h), care ar fi abordarea legata de medicina muncii? Si la fel - cu securitatea in munca - care ar fi abordarea?

Tot asa (cum ati raspuns cazului de mai sus): trebuie oare intocmita fisa separata (la acelasi medic in cazul nostru) pt fiecare dintre posturi din ambele firme? Sau exista vreo derogare/asimilare la a doua firma a fisei de aptitudine?

Multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Depunere declaratie 100 la ghiseu
Asigurati-va ca ati completat in primul rand perioada de raportare(luna/anul) si datele firmei (nume, CIF), dupa care selectati creanta respectiva.