avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Activitate Veronica Ieseanu

Activitate Veronica Ieseanu

Costiin a scris:

Chiar daca nu este un credit ipotecar si este doar pe numele sotului ?


Sotul a cumparat masina cu ajutorul unui credit. Daca erau casatoriti, a devenit bun comun. Asta chiar daca apare doar el in contractul de credit. Devenind bun comun si obligatia corelata dobandirii bunului, respectiv restituirea creditului auto a devenit comuna. exista poate posibilitatea sa se demonstreze de catre sotie ca in realitate bunul nu a intrat in patrimoniul comun, dar aceasta tine de fondul dreptului.
Răspuns la discuția Accident de munca!
inspectorSSM a scris:

Primul concediu medical ce cod avea inscris, cod 03 "accident de munca"?


:)
Va arde de glume?

Nu are cum sa fie cod 03!

Haideti sa ne lamurim. Sunt incepatoare pe forum. Daca motivarea mea de a scrie aici nu este in concordanta cu realitatile efective din forum ( miroase in foarte multe mesaje a simpla si chioara incercare de promovare a diverse servicii , poate-poate iese o coliva ) va trebui sa ma retrag. Sigur, incercarea vina n-are si moare ultima.

revenind..

Cam la fiecare mesaj se gasesc specialisti care comenteaza in mod evident fara o verificare macar elementara si logica a problemei.

Concret:
@inspectorSSM, cum va ganditi au trecut cei de la spital 03?
1. Era prezent seful
2. Erau obligati sa sesizeze! Si ar fi facut-o garantat 100%. Va spun din practica.

@dragupfa
cititi printre randuri? normal ca stia patronul! vedeti primul mesaj!
@gigipopa
cititi printre randuri? normal ca stia patronul! vedeti primul mesaj! de unde supozitiile cu accident in afara "orelor de program" etc?
Apoi, de ce trimiteti omul la Sibiu?

In fine,

@narcyson3

1. prima chestie, anuntati firma prin declaratie in 2 exemplare, dintre care 1 ramane la firma si pe unul va pune stampila ce confirma primirea si inregistrarea.
daca refuza primirea, le trimiteti recomandata cu confirmare de primire si, daca este posibil, prin e-mail oricaror persoane din conducere sau sefului.
Ei sunt datori sa demareze procedurile legale ce se impun.

2. Dupa pasul 1, aveti in vedere o serie de factori (cel mai important-parametrii financiari ai firmei si ai patronului versus asteptarile pe care le aveti) si beti multa cafea, intrucat veti avea de analizat atent propunerea de rezolvare amiabila care aproape sigur va veni. Nu lasati sa treaca mai mult de 3 zile de la momentul la care au primit informatia.

Doar daca nu veti fi multumit de mersul lucrurilor, ( ori nu au raspuns dupa 3 zile, ori nu va multumeste rezolvarea amiabila) va ganditi daca mergeti la Sibiu, asa cum sunteti sfatuit mai sus. Oricum, in caz de esec, pas 1-2, luati legatura cu un avocat, macar pentru consultatie. Sa vada detaliat situatia de fapt. Ca de drept e clara.
Răspuns la discuția CSSM
gigipopa a scris:

Normele metodolgice de aplicare a legii ssm nr. 319/ 2006 aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 57 (1) Comitetul de securitate si sanatate in munca se constituie in unitatile care au un numar de cel putin 50 de lucratori, inclusiv cu capital strain, care desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei.
(2) Inspectorul de munca poate impune constituirea comitetului de securitate si sanatate in munca in unitatile cu un numar mai mic de 50 de lucratori in functie de natura activitatii si de riscurile identificate.
(3) In cazul in care activitatea se desfasoara in unitati dispersate teritorial, se pot infiinta mai multe comitete de securitate si sanatate in munca; numarul acestora se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern ori regulamentul de organizare si functionare.
(4) Comitetul de securitate si sanatate in munca se constituie si in cazul activitatilor care se desfasoara temporar, respectiv cu o durata mai mare de 3 luni.
(5) In unitatile care au mai putin de 50 de lucratori, unde nu s-a constituit comitet de securitate si sanatate in munca, atributiile acestuia revin reprezentantilor lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor.
Dupa cum observati din textul de mai sus, in firmele cu minim 50 de lucratori se constituie obligatoriu CSSM - conform al.(1) si chiar atunci cand se desfasoara activitati temporare - conform al.(4). Nu este o optiune a angajatorului. In plus, ITM poate dispune infiintarea CSSM si in firme cu mai putin de 50 de lucratori.
Poate formularea de lucratori sa creeze confuzii. Legiuitorul se refera la total salariati (cu contract individual de munca), inclusiv sefi si personal administrativ. Se ia in calcul numarul de salariati din REVISAL.


Imi permit sa imi dau cu parerea: probabil solicitantul citise respectiva prevedere. Dar, avea nevoie de adnotari referitor exact la cele 3 luni. Concret, cu 3 luni fix - mare atentie la calcul :) - ramane un pic in dubiu. Este obligatoriu CSSM, ori ba?

Deci, practic, in concret, ce sfat ii dati?
Consider ca a cita articole, fara a ilustra aplicabilitatea nu aduce nimic nou sub soare. in cazul de fata.
mediator_comeaga a scris:

Esential in problema pe care ati ridicat-o este ca, oricat de minunata ar fi medierea, ea nu se poate face decat cu acordul ambelor parti, deci si al sotului.

Daca dumneavoastra sau un mediator persuasiv il puteti convinge sa accepte medierea, problema este rezolvata mai mult de jumatate.


corect. as spune chiar rezolvata 99%. cu specificatia ca nu sa accepte medierea in sine, ci sa accepte sa ajungeti la intelegere asupra tuturor aspectelor. daca nu reusiti Dvs.... poate reusi un bun mediator.
Răspuns la discuția Accident de munca!
Buna ziua,
Accidentul descris de Dvs. este grav. Fireste ca puteti declar si acum accidentul de munca. Dimpotriva, nu o lasati asa.
In ceea ce priveste "cunostinta" care a folosit si accidentat masina, sotii sunt cu el intr-un raport juridic separat si nu are legatura cu executarea silita. Pentru obligatiile asumate in comun de ambii soti in legatura cu dobandirea unor bunuri comune ( daca erau casatoriti la data contractarii creditului) ei vor raspunde cu bunurile comune, deci si cu imobilul.
Buna ziua,
Puteti divorta si la notar, chiar daca aveti copil. Conditia este sa va intelegeti asupra tuturor aspectelor.

Conditii Art. 375 
(1) Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii. 
(2) Divortul prin acordul sotilor poate fi constatat de notarul public si in cazul in care exista copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, daca sotii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care sa il poarte dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, precum si stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor. Daca din raportul de ancheta sociala rezulta ca acordul sotilor privind exercitarea in comun a autoritatii parintesti sau cel privind stabilirea locuintei copiilor nu este in interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5). 
(3) Dispozitiile art. 374 alin. (2) sunt aplicabile in mod corespunzator. 


In ceea ce priveste partajul bunurilor, aceasi chestie: la notar, daca va invoiti. Daca nu va intelegeti- apelati la instanta.
Buna ziua,

Nu este obligatoriu divortul pentru a stabili locuinta minorului, dar, daca sotii nu stabilesc de comun acord ca minorul sa aiba o alta locuinta decat cea a familiei ( adica si pe timpul cat sunt casatoriti) urmeaza sa decida instanta.

Art. 496.
Locuinţa copilului
(1) Copilul minor locuieşte la părinţii săi.
(2) Dacă părinţii nu locuiesc împreună, aceştia vor stabili, de comun acord, locuinţa copilului.
(3) În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă hotărăşte, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi şi pe copil, dacă a împlinit vârsta de 10 ani. Dispoziţiile art. 264 rămân aplicabile.
(4) Locuinţa copilului, stabilită potrivit prezentului articol, nu poate fi schimbată fără acordul părinţilor decât în cazurile prevăzute expres de lege.
(5) Părintele la care copilul nu locuieşte în mod statornic are dreptul de a avea legături personale cu minorul, la locuinţa acestuia. Instanţa de tutelă poate limita exerciţiul acestui drept, dacă aceasta este în interesul superior al copilului.


In cazul de fata i se incalca tatalui dreptul de a avea legaturi cu copilul si urmeaza a fi probata apoi folosita pro aceasta incalcare.

In ceea ce priveste obligatia de intretinere, aceasta subzista in timpul si dupa desfacerea casatoriei.

Art. 499.
Obligaţia de întreţinere
(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.


Totusi, in lipsa unui capat de cerere intemeiat pe Art 496 alin 3,ar trebuii respinsa actiunea pentru stabilirea obligatiei de intretinere.

Nu este exclus ca mama copilului sa incerce sa isi simplifice lucrurile pentru cand va fi cazul divortului efectiv:

Art 400 NCC:

(1) In lipsa intelegerii dintre parinti sau daca aceasta este contrara interesului superior al copilului, instanta de tutela stabileste, odata cu pronuntarea divortului, locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic. 
Buna ziua.
Evident ca trebuiesc urgent demarate lucrarile de reparatie.
Practic, nu este imposibila remedierea defectiunii intr-o singura zi, in asa mod incat sa aveti apa curenta, iar in alte cateva zile sa refinisati si zidul.
Puneti-va in locul vecinului de jos... Cele 2 pete sunt simptomele. In cateva zile pot aparea probleme foarte mari. Incercati sa mediati rezonabil problema.
Luati legatura urgent si cu proprietarul, altfel riscand sa suportati daunele provocate eventual ulterior celui de jos.

Art. 1788 NCC

(1) Locatorul este obligat să efectueze toate reparaţiile care sunt necesare pentru a menţine bunul în stare corespunzătoare de întrebuinţare pe toată durata locaţiunii, conform destinaţiei stabilite potrivit art. 1799.
(2) Sunt în sarcina locatarului reparaţiile locative, a căror necesitate rezultă din folosinţa obişnuită a bunului.
(3) Dacă, după încheierea contractului, se iveşte nevoia unor reparaţii care sunt în sarcina locatorului, iar acesta din urmă, deşi încunoştinţat, nu începe să ia de îndată măsurile necesare, reparaţiile pot fi făcute de locatar. În acest caz, locatorul este dator să plătească, în afara sumelor avansate de locatar, dobânzi socotite de la data efectuării cheltuielilor.
(4) În caz de urgenţă, locatarul îl poate înştiinţa pe locator şi după începerea reparaţiilor, dobânzile la sumele avansate neputând curge decât de la data înştiinţării.
Buna ziua,
Sunteti sigura ca e prescrisa datoria? Avand in vedere ca sunteti in faza executarii silite, sigur nu au intervenit intreruperi, suspendari? Este necesara o prezentare cu toate datele problemei. In rest, actele pe care le depuneti sunt cele pe care le considerati necesare si suficiente sa probeze sustinerile.
Ps: Atentie la executare silita! La executarea silita ai "un singur glont pe teava". Si daca il aveti, incercati sa-l folociti judicios.