avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca!
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca!

Buna ziua.La sfarsitul lunei trecute mai exact pe 24 ian.2014 am suferit un accdent la munca destul de grav mai exact sectionare a 2 degete prin strivire din vina altui coleg de la alta firma. am fost dus la spital unde bine inteles pe moment nu am spus exact ce sa intamplat asta intamplanduse in provincie langa sibiu am am venit imediat in bucuresti unde de altfel si locuiesc,aici am ajuns la spital unde am suferit o interventie chirurgicala.acum o saptamana am fost externat,bineinteles timp de cel putin 2luni nu am sa fiu apt de munca.Intrebarea mea este cum pot declara accidentul acum? este pt prima data cand ma lovesc de asa ceva si nu stiu cum sa actionez.am aflat ulterior ca patronul nu la declarat accident de munca si acum observ ca ma evita ex (ca vb cand vin...ca am sa te sun...ca iti trimit ceva bani etc..etc) Firma este din bucuresti si se ocupa cu constructii.Va multumesc!
Buna ziua,
Accidentul descris de Dvs. este grav. Fireste ca puteti declar si acum accidentul de munca. Dimpotriva, nu o lasati asa.
daca imi puteti spune unde trebuie sa merg sal declar mai exact .Va multumesc
Daca ati anuntat patronul dumneavoastra ca ati suferit un accident de munca, acesta era obligat de lege sa comunice accidentul la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) pe raza caruia s-a intamplat evenimentul (respectiv Sibiu) si numeasca o comisie de cercetare a evenimentului. Puteti face o sesizare scrisa, cu nr. de inregistrare la ITM Sibiu in care sa aratati imprejurarile in care s-a produs accidentul. De asemenea solicitati tot prin adresa scrisa de la spitalul care v-a acordat primele ingrijiri un document din care sa rezulte data si ora prezentarii precum si diagnosticul pa prezentare.
Din discutia deschisa de dvs. inteleg ca evenimentul s-a produs pe teritoriul altei firme (la Sibiu) din vina unui angajat al firmei din Sibiu.
Angajatorul din Sibiu avea obligatia legala sa anunte ITM Sibiu de producerea evenimentului si sa numeasca o comisie de cercetare a evenimentului respectiv. Angajatorul din Sibiu trebuia sa anunte si pe patronul dvs. din Bucuresti despre producerea evenimentului.
In cadrul cercetarii evenimentului, dvs. trebuia sa dati o declaratie scrisa.
Daca in declaratia data din spital, reprezentantului firmei din Sibiu, ati scris ca v-ati accidentat in alt loc decat pe teritoriul firmei din Sibiu/ in afara orelor de program, probabil ca deja evenimentul a fost considerat in afara muncii, chiar daca ati fost luat cu salvarea sau dus cu o masina a firmei, la spital, de pe teritoriul firmei din Sibiu.
Dvs. trebuia sa anuntati patronul dvs. de producerea evenimentului. Plata concediului medical se va face de catre firma la care sunteti angajat dvs.
In urma cercetarii evenimentului, se vor stabili responsabilitatile si ITM va decide probabil ca AM sa fie inregistrat de catre firma din Sibiu.
Cele mentionate de mine sunt valabile in conditiile in care dvs. erati in delegatie la Sibiu, efectuati o activitate in baza unui contract de prestari servicii intre cele doua firme si evenimentul s-a produs pe teritoriul firmei din Sibiu.
Legea ssm nr. 319/ 2006 mentioneaza:
-art. 26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
Daca nu s-a efectuat cercetarea evenimentului de firma din Sibiu, puteti sesiza dvs. in scris, cu nr. de inregistrare/ data, ITM Sibiu sau o poate face patronul dvs.
am inteles..tin sa mentionez ca patronul se afla la locul accidentului si chiar el ma transportat la spital.
.....la spital nu mi sa luat nici o declaratie.
Ultima modificare: Marți, 11 Februarie 2014
narcyson3, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident de munca produs in danemarca, la un angajat al unei firme inregistrate in romania. TipulCelRau TipulCelRau Ce se intampla daca am avut un accident de munca si nu am semnat protectia muncii?Raspunde firma penal cumva?In acest caz se poate ca eu sa solicit despagubiri ... (vezi toată discuția)
Cine plateste spitalizarea in cazul unui accident de munca in italia? valyg valyg In anul 2010 eram angajat la o firma din Romania si am fost detasat la o lucrare in Italia.Acolo am avut un accident de munca la un deget.Am fost internat o zi ... (vezi toată discuția)
Concediu accident de munca - cod pe certificatul medical stoiana stoiana Cum se transforma un concediu medical acordat pe cod 01 - boala obisnuita in cod 03 accident de munca? accidentul de munca exista, a fost declarat la itm. (vezi toată discuția)