avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca!
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca!

Buna ziua.La sfarsitul lunei trecute mai exact pe 24 ian.2014 am suferit un accdent la munca destul de grav mai exact sectionare a 2 degete prin strivire din vina altui coleg de la alta firma. am fost dus la spital unde bine inteles pe moment nu am spus exact ce sa intamplat asta intamplanduse in provincie langa sibiu am am venit imediat in bucuresti unde de altfel si locuiesc,aici am ajuns la spital unde am suferit o interventie chirurgicala.acum o saptamana am fost externat,bineinteles timp de cel putin 2luni nu am sa fiu apt de munca.Intrebarea mea este cum pot declara accidentul acum? este pt prima data cand ma lovesc de asa ceva si nu stiu cum sa actionez.am aflat ulterior ca patronul nu la declarat accident de munca si acum observ ca ma evita ex (ca vb cand vin...ca am sa te sun...ca iti trimit ceva bani etc..etc) Firma este din bucuresti si se ocupa cu constructii.Va multumesc!
Primul concediu medical ce cod avea inscris, cod 03 "accident de munca"?
inspectorSSM a scris:

Primul concediu medical ce cod avea inscris, cod 03 "accident de munca"?


:)
Va arde de glume?

Nu are cum sa fie cod 03!

Haideti sa ne lamurim. Sunt incepatoare pe forum. Daca motivarea mea de a scrie aici nu este in concordanta cu realitatile efective din forum ( miroase in foarte multe mesaje a simpla si chioara incercare de promovare a diverse servicii , poate-poate iese o coliva ) va trebui sa ma retrag. Sigur, incercarea vina n-are si moare ultima.

revenind..

Cam la fiecare mesaj se gasesc specialisti care comenteaza in mod evident fara o verificare macar elementara si logica a problemei.

Concret:
@inspectorSSM, cum va ganditi au trecut cei de la spital 03?
1. Era prezent seful
2. Erau obligati sa sesizeze! Si ar fi facut-o garantat 100%. Va spun din practica.

@dragupfa
cititi printre randuri? normal ca stia patronul! vedeti primul mesaj!
@gigipopa
cititi printre randuri? normal ca stia patronul! vedeti primul mesaj! de unde supozitiile cu accident in afara "orelor de program" etc?
Apoi, de ce trimiteti omul la Sibiu?

In fine,

@narcyson3

1. prima chestie, anuntati firma prin declaratie in 2 exemplare, dintre care 1 ramane la firma si pe unul va pune stampila ce confirma primirea si inregistrarea.
daca refuza primirea, le trimiteti recomandata cu confirmare de primire si, daca este posibil, prin e-mail oricaror persoane din conducere sau sefului.
Ei sunt datori sa demareze procedurile legale ce se impun.

2. Dupa pasul 1, aveti in vedere o serie de factori (cel mai important-parametrii financiari ai firmei si ai patronului versus asteptarile pe care le aveti) si beti multa cafea, intrucat veti avea de analizat atent propunerea de rezolvare amiabila care aproape sigur va veni. Nu lasati sa treaca mai mult de 3 zile de la momentul la care au primit informatia.

Doar daca nu veti fi multumit de mersul lucrurilor, ( ori nu au raspuns dupa 3 zile, ori nu va multumeste rezolvarea amiabila) va ganditi daca mergeti la Sibiu, asa cum sunteti sfatuit mai sus. Oricum, in caz de esec, pas 1-2, luati legatura cu un avocat, macar pentru consultatie. Sa vada detaliat situatia de fapt. Ca de drept e clara.
Pentru vieseanu.
Daca renuntati la "floricele" in comentariul dvs. si studiati cu atentie legislatia invocata, veti constata ca afirmatiile dvs. sunt total gratuite.
In mesajele de raspuns ale celor mai vechi pe forum se promoveaza legea in vigoare, fara speculatii si interpretari.
Nu are rost sa raspundeti la acest mesaj, deoarece nu cred ca putem purta o discutie la obiect pe tema accidentelor de munca, atata timp cat legea specifica, in speta legea ssm nr. 319/ 2006, este pentru dvs. doar o hartie ce nu poate fi avuta in vedere.
Sunteti bine venita pe forum, incercati sa va limitati la pareri strict legate de articole de lege, fara a va avanta in domenii pe care nu le-ati aprofundat.
O proba de cum cititi dvs. mesajele anterioare comentariului dvs. Daca recititi mesajul initial al celui care a deschis discutia, veti observa ca precizarea ca patronul era de fata, s-a facut dupa ce am raspuns eu la acest mesaj, deci mentiunea dvs.citez: "@gigipopa cititi printre randuri ? normal ca stia patronul! vedeti primul mesaj! de unde supozitiile cu accident in afara "orelor de program" etc?", este gratuita.
De ce sunteti convinsa ca pe certificatul medical nu poate fi codul 03, atata timp cat utilizatorul a mentionat in mesajul initial, citez: "... am fost dus la spital unde bine inteles pe moment nu am spus exact ce sa intamplat asta intamplanduse in provincie langa sibiu ... " ?
Simpla mentiune a utilizatorului ca a suferit un AM, nu tine loc de cercetare a evenimentului, mai ales in conditiile in care spune ca nu a spus exact ce s-a intamplat. Altfel zis, daca a spus medicului altceva decat realitatea, pe certificatul medical putea sa scrie boala, cod 03.
Intreberile referitoare la locul, ora, imprejurarile producerii evenimentului, etc. au avut drept scop tocmai sa constatam daca sunt indeplinite conditiile legale pentru ca evenimentul produs sa fie declarat ca AM.
Pasul 2 din comentariul dvs. poate fi retinut ca fiind util inainte ca utilizatorul sa deschida o actiune in instanta. Acelasi lucru poate fi pus in vedere partilor inainte de mediere, obligatorie pentru a se pune un dosar pe rol.
Este foarte posibil ca o parte din vina sa apartina si proprietarului constructiei. Din ce am vazut este vorba de un santier in care lucrau 2 companii diferite, caz in care legea obliga desemnarea unui coordonator SSM de catre proprietar. Bineinteles vina nu poate fi identificata decat dupa cercetarea evenimentului conform legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atac vascular cerebral in strainatate la sofer de tir vitasea77md vitasea77md Buna. Socrul meu este angajat la o firma romaneasca de transport. Este sofer pe comunitate. Intr-o parcare in Italia in timpul incarcarii sau odihnei (nu ... (vezi toată discuția)
Accident de munca produs in danemarca, la un angajat al unei firme inregistrate in romania. TipulCelRau TipulCelRau Ce se intampla daca am avut un accident de munca si nu am semnat protectia muncii?Raspunde firma penal cumva?In acest caz se poate ca eu sa solicit despagubiri ... (vezi toată discuția)
Cine plateste spitalizarea in cazul unui accident de munca in italia? valyg valyg In anul 2010 eram angajat la o firma din Romania si am fost detasat la o lucrare in Italia.Acolo am avut un accident de munca la un deget.Am fost internat o zi ... (vezi toată discuția)