avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Activitate Mihai Badea

Activitate Mihai Badea

Răspuns la discuția taxa de timbru judiciar
1) Potrivit art. 7 din OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, "Acţiunile privind stabilirea şi acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoane fizice se taxează cu 100 lei."

2) La modul general, puteti formula o cerere de ajutor public judiciar in conformitate cu dispozitiile OUG nr. 51/2008, prin care sa solicitati decontarea sau reducerea taxei de timbru si/sau a onorariului avocatului, expertului, interpretului, executorului judecatoresc, etc., ori esalonarea platii acestor sume.

De cele mai multe ori insa, pentru ca cererea de ajutor public judiciar sa se admita, trebuie sa dovediti prin inscrisuri ca venitul lunar net per membru de familie (determinat ca diferenta dintre totalul veniturulor lunare si totalul cheltuielilor lunare inevitabile) este sub 300 RON (pentru scutire de 100%) sau sub 600 RON (pentru scutire de 50%).

Cu toate acestea, cererile de ajutor public judiciar pot fi admise si pentru persoanele ale caror venituri lunare nete per membru de familie depasesc aceste plafoane, art. 8 alin. (3) prevazand ca "Ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită şi cel din România."

Cel mai celebru exemplu in acest sens este cel al Danei Patriciu, careia Judecatoria Sectorului 1 i-a redus cuantumului taxei judiciare de timbru de la 303.600.000 RON la 75.900.000 RON, asadar cu imensa suma de 227.700.000 RON. Mai mult decat atat, plata sumei astfel reduse a fost esalonata in 48 de rate lunare a cate 1.000 RON, Dana Patriciu beneficiind si de exonerarea de la plata restului de 75.852.000 RON pana la executarea hotararii definitive care urmeaza a se pronunta in cauza respectiva.
Buna ziua,

Am sa raspund punctual si foarte pe scurt la intrebarile dumneavoastra:

1) Intocmirea fiselor medicale si/sau psihologice de aptitudine conform reglementarii anterioare, indiferent pentru ce motiv, echivaleaza cu neindeplinirea acestei obligatii legale si se sanctioneaza ca atare.

2) Potrivit art. 3 pct. 29 din HG nr. 69/2012, "utilizarea de către operatorul de transport rutier/întreprinderea de transport rutier în cont propriu a unor conducători auto fără (...) aviz medical şi/sau aviz psihologic valabile în conformitate cu legislaţia în vigoare" reprezinta o contraventie si o incalcare foarte grava, pentru care se aplica unitatii contraveniente o amenda cuprinsa intre 9.000 RON si 12.000 RON, in conformitate cu art. 6 alin. (1) din acelasi act normativ.
Răspuns la discuția Bun dobandit in timpul casatoriei
Bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei prin mostenire legala sau testamentara sunt intotdeauna bunuri proprii (art. 340 alin. (a) Cod civil) si in consecinta nu sunt luate in calcul la un eventual partaj.
Răspuns la discuția Contract determinat de muncã
Este o posibilitate demna de luat in calcul. Angajatorii, in special cei de top, se grabesc sa puna etichete candidatilor tocmai pentru ca sunt foarte multi si le este imposibil sa-i intervieveze pe toti. Dar nu va faceti probleme - cel mai probabil nici nu v-ati dori sa lucrati pentru un angajator care v-ar fi desconsiderat din simplul motiv ca ati fi ales sa va castigati existenta in timpul facultatii.