avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Activitate petrevica

Activitate petrevica

multumesc
Buna ziua
Sunt angajat contractual in cadrul unei primarii. In baza deciziei primarului, atat functionarii publici cat si personalul contractual am primit o serie de sporuri ce au fost contestate de curtea de conturi si s-a impus recuperarea acestora.
Primaria m-a dat in judecata (si pe ceilalti) pentru recuperarea sumelor si a pierdut. Primaria a initiat apel in dosarul cu mine (si cu ceilalti angajati)dar in paralel primaria s-a judecat si cu curtea de conturi .
Dosarul meu (apelul) s-a suspendat de catre instanta pana la solutionarea dosarului dintre primarie si curtea de conturi. Primaria a pierdut la finele anului trecut procesul cu curtea de conturi, fiind obligata sa treaca la recuperarea sporurilor de la angajati. De la data suspendarii procesului meu si pana in prezent a trecut 1 an si trei luni. Am primit o citatie sa ma prezint in instanta la procesul meu cu primaria (la apel) si in citatie s-a trecut urmatoarea fraza "cu mentiunea de a pune concluzii pe exceptia perimarii".
Inteleg de aici ca procesul fiind suspendat mai mult de un an fara interventia partilor se inchide pt perimare. primaria ar fi trebuit ca dupa finalizarea procesului cu curtea de conturi sa aduca noi dovezi in dosarul meu si cauza s-ar fi judecat in continuare dar nu au facut-o.
Intrebarea mea este : eu ce trebuie sa fac in aceasta situatie? trebuie sa angajez avocat? sa fac o intampinare? sau doar ma prezint la termen si cauza se inchide?
Va multumesc anticipat pentru ajutor:((:((:((
Buna ziua
In anul 2008 am semnat cu o banca un contract pentru emiterea unui card de credit pentru persoana fizica cu limita de credit 3000 lei. Am folosit aceasta suma in 2008 si am rambursat partial tot in 2008. De atunci, nu am mai avut absolut nici un fel de contact cu acea banca. La sfarsitul anului 2015 am fost data in judecata de banca prin mandatar o firma de recuperare creante si a fost emis un titlu de executare. Nu am stiut nimic de aceasta actiune in instanta pana cand am fost informata in februarie 2016 de una din bancile unde am deschis cont ca mi-au fost poprite conturile.
In termenul legal am facut o contestatie la executare invocand prescriptia dreptului la executare, tinand cont de faptul ca au trecut mai bine de 8 ani de la ultimul contact cu banca si ca ei nu au incercat sa recupereze nimic de la mine pana acum (fara avocat ca nu mi-am permis, am citit pe net despre contestatii asemanatoare). Nu mi-am permis nici taxa de timbru judiciar (stabilita la suma ceruta de recuperatori, adica dubla fata de suma imprumutata) si tot din documentare pe internet am cerut un ajutor judiciar care mi-a fost aprobat.
Banca prin firma de recuperare a trimis o intampinare prin care explica ca nu am dreptul sa cer contestatie la executare pentru ca, contractul semnat de mine cu banca este pentru un card cu limita de credit (adica un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului) si nu un credit cu rambursarea soldului in rate succesive.
Va rog frumos sa ma ajutati cu informatii sau cu un sfat si sa-mi explicati ce ar trebui sa fac pentru urmatorul termen . Va multumesc anticipat.
Va multumesc pentru raspunsul dvs. Intre timp am aflat ca totusi, la unul din controalele anterioare a existat aceeasi problema si curtea s-a judecat cu primaria si primarul de la acea vreme si primaria a castigat procesul. deci cei din conducerea primariei si cei de la contabilitate si salarizare stiau foarte bine ca aceste drepturi sunt nelegale si au continuat sa le dea. Prin acest proces se cere restituirea sumelor necuvenite incasate in perioada 2010-2012 deci nu ma pot prevala de legea amintita de dvs.
Buna ziua
Sunt angajata contractual in cadrul primariei unei comune din Bacau.
In urma controlului Camerei de Conturi din noiembrie 2012 s-a stabilit ca atat functionarii publici cat si personalul contractual am primit sume necuvenite pe care va trebui sa le restituim. Primaria s-a judecat cu Camera de conturi si a pierdut procesul. Functionarii publici, prin Sindicatul din Timisoara au dat in judecata primaria ca sa nu restituie acele sume si au castigat procesul. In acelasi timp, a mai fost deschis un proces de catre toti angajatii (functionari si contractuali) tot prin sindicat si acest proces a fost pierdut.. Primaria si primarul au dat in judecata individual fiecare angajat pentru recuperarea sumelor. Sumele de recuperat se compun din :
- spor de dispozitiv inclus in salariul de reincadrare, conf L 330/2009 si acord colectiv de munca (2008)
- drepturi speciale pentru mentinerea sanatatii si securitatii muncii acordate conf acord colectiv de munca
- ajutor de sarbatori (Craciun si Paste) conf acord colectiv de munca
- drepturi banesti acordate in baza clauzelor privind ajutoarele sociale (8 martie)
se invoca art. 256 din L53/2003 Codul Muncii

Mentionez ca pana la acest control in care s-au considerat nelegale aceste drepturi au mai fost efectuate anual controale si nu am fost atentionati asupra ilegalitatii. De la data Procesului verbal al Camerei de conturi drepturile au fost taiate.

Va rog sa ma ajutati in gasirea unei solutii legale de a nu restitui aceste sume. Mentionez ca am primit de la Tribunal o adresa prin care, in termen de 15 zile trebuie sa prezint dovezi in parare, exceptii procesuale pe care le-as putea invoca, etc.

Nu ar trebui trasi la raspundere cei din cadrul primariei care trebuiau sa cunoasca legislatia si sa nu acorde drepturile acestea daca nu erau legale? eu ca si angajat nu am fost informat ca aceste drepturi sunt la limita ilegalitatii si sa am dreptul sa decid daca imi asum sau nu riscul de a le incasa. deja salariul a fost diminuat considerabil, daca mai trebuie sa platesc si o treime din venituri pana la stingerea datoriei voi fi muritoare de foame.

va multumesc anticipat pentru ajutorul dvs.