Va rog daca se poate sa ma sfatuiti in legatura cu urmatoarele aspecte in ceea ce priveste introducerea unei actiuni in constatare a calitatii de mostenitor:
1. Competenta materiala este la judecatorie? Competenta teritoriala este cumva la ultimul loc de domiciliu al defunctului? (daca defunctul avea domiciliul in strainatate, care este competenta teritoriala?)
2. Temeiul juridic este art. 111 CPC (actiune in constatare)?
3. Cine va avea calitate procesuala pasiva daca singura mostenitoare a defunctului este un nepot?
4. In dovedirea calitatii de mostenitor este admisibila proba cu martori?
Multumesc de raspuns domnule Adrian Posdarie, dar:
-asa cum am spus in primul meu post, asta intrebam daca se aplica art. 47 C.pr.civ. la speta mea, bineinteles ca am citit art.47 si 48 pe care mi le recomandati dvs inainte sa postez aici
-nu am vrut mura in gura, am cautat inainte dar nu sunt pe deplin lamurit daca se aplica acel articol sau nu si de aceea am cerut parerea unui expert in domeniu.
-intrebarea mea era daca, bineinteles pe baza unui temei juridic, doi coproprietari pot formula o actiune comuna de iesire din indiviziune in contradictoriu cu ceilalti 2 coproprietari.
Am specificat de la bun inceput ca este vorba de o actiune pentru iesirea din indiviziune ce va urma calea judecatoreasca.
Problema mea este daca, de exemplu, doi coproprietari pot formula o cerere comuna de iesire din indiviziune in contradictoriu cu ceilalti 2 coproprietari, astfel ca in urma admiterii actiunii fiecare dintre cele 4 parti va deveni unic proprietar pe un lot conform cu procentul pe care fiecare parte il detine din suprafata totala a terenului.
Actiunea pentru iesirea din indiviziune (partajul pe cale judecatoreasca) poate fi una comuna formulata de catre 2 dintre coproprietari in contradictoriu cu ceilalti proprietari? Se aplica si in acest caz prevederile art. 47 C.pr.civ.? Dupa parerea mea se aplica, dar as avea nevoie de o parere mai avizata.
Multumesc de raspuns, dar imi puteti spune va rog si cadrul legal care reglementeaza spusele dvs?
Tocmai ce am primit citatia in care mi se cere sa traduc,legalizez, etc, actele depuse si as vrea sa stiu temeiul legal al celor sustinute de dvs. Eu unul nu l-am gasit, de aceea m-am adresat aici in speranta ca poate cineva ma poate indruma unde sa caut.
Va multumesc!
As dori sa stiu, daca se poate, daca este necesara traducerea, legalizarea si/sau apostilarea actiunii de divort si a actelor depuse (certificat de casatorie, etc..) in urmatoarea speta:
Ambii soti sunt cetateni romani dar sotul este plecat de ceva vreme in S.U.A. Sotia stie o adresa la care acesta locuieste dar fara a avea certitudinea ca este vorba de o resedinta sau un domiciliu (a indicat aceasta adresa in cererea de divort). Sotii nu au domiciliat niciodata impreuna, deci actiunea a fost introdusa la judecatoria de pe raza domiciliului sotiei.
Vreau sa stiu daca instanta va pune in vedere sotiei sa traduca, legalizeze si/sau apostileze actiunea de divort si celalalte documente depuse, in vederea citarii/comunicarii paratului in S.U.A., avand in vedere ca totusi raportul juridic este intre 2 romani iar actul de casatorie a fost emis in Romania.
Am citit Conventia, am citit pe site-urile abilitate, am citit legea, dar nu sunt 100% lamurit. Sunt sigur ca este un detaliu care mi-a scapat, dar nu imi dau inca seama si, cum sunt presat de timp, doresc sa apelez la experienta cuiva care a intalnit o speta asemanatoare (de altfel simpla, sunt convins).
multumesc de raspuns, dar va rog sa ma credeti ca am citit deja aceste articole din C.proc.fiscala, dar nu m-am lamurit deloc.
Dupa opinia dvs, este sau nu un act administrativ aceasta adresa? Daca nu, cum o pot ataca daca nu pe calea contenciosului administrativ?
Multumesc!