bamac a scris:
Va rog daca se poate sa ma sfatuiti in legatura cu urmatoarele aspecte in ceea ce priveste introducerea unei actiuni in constatare a calitatii de mostenitor:
1. Competenta materiala este la judecatorie? Competenta teritoriala este cumva la ultimul loc de domiciliu al defunctului? (daca defunctul avea domiciliul in strainatate, care este competenta teritoriala?)
2. Temeiul juridic este art. 111 CPC (actiune in constatare)?
3. Cine va avea calitate procesuala pasiva daca singura mostenitoare a defunctului este un nepot?
4. In dovedirea calitatii de mostenitor este admisibila proba cu martori?
1. În art. 14 C.pr.civ. determină competenţa instanţei celui din urmă domiciliu al defunctului în cazul litigiilor privitoare la moştenire iar cele două texte din Legea nr. 36/1995 determină competenţa teritorială a notarilor publici în domeniul procedurii succesorale notariale funcţie de competenţa teritorială a judecătoriei în care defunctul şi-a avut ultimul domiciliu.
Potrivit art. 68 alin. (2) din Legea nr. 36/1995, în cazul decesului unei persoane care nu a avut domiciliul în ţară, indiferent că era cetăţean român sau străin locul deschiderii moştenirii va fi locul din ţară unde se afla bunurile cele mai importante din punct de vedere valoric.
2. Da.
3. Statul, pentru ca in lipsa vreunui mostenitor, succesiunea devine vacanta si o preia Statul.
4. Da, dar nu numai. ;)