avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune - partaj judiciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune - partaj judiciar

Buna ziua,

Actiunea pentru iesirea din indiviziune (partajul pe cale judecatoreasca) poate fi una comuna formulata de catre 2 dintre coproprietari in contradictoriu cu ceilalti proprietari? Se aplica si in acest caz prevederile art. 47 C.pr.civ.? Dupa parerea mea se aplica, dar as avea nevoie de o parere mai avizata.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: bamac , utilizator 10:28, 31 Martie 2009
In principiu, nu vad niciun impediment. Cei doi pot cere, in contradictoriu cu ceilalti coproprietari, atribuirea in intregime a bunului in cote parti, cu plata sultei aferente.

In fond, este si aceasta o forma de sistare a coproprietatii si de exploatare a bunului astfel dobandit de cei doi.
Oricare dintre coproprietari poate solicita iesirea din indiviziune. daca coproprietarii nu ajung la o intelegere , sa realizeze un partaj conventional la notarul public.....singura solutie este instanta de judecata. Si intre noi fie vorba, taxele in instanta sunt mai mici decat la notarul public.
Am specificat de la bun inceput ca este vorba de o actiune pentru iesirea din indiviziune ce va urma calea judecatoreasca.
Problema mea este daca, de exemplu, doi coproprietari pot formula o cerere comuna de iesire din indiviziune in contradictoriu cu ceilalti 2 coproprietari, astfel ca in urma admiterii actiunii fiecare dintre cele 4 parti va deveni unic proprietar pe un lot conform cu procentul pe care fiecare parte il detine din suprafata totala a terenului.
Daca inteleg eu bine dvs va referiti la o coparticipare procesuala activa denumita si litisconsortiu prin care doua parti care se afla pe aceeasi pozitie procesuala (reclamantii) cheama in judecata pe alti 2 parti din nou pe o pozitie procesuala identica (parati). Potrivit art. 47 c.pr.civ acest lucru este posibil insa va recomand sa lecturati urmatoarele:

Art. 47. - Mai multe persoane pot fi împreună reclamante sau pârâte dacă obiectul pricinii este un drept sau o obligaţiune comună ori dacă drepturile sau obligaţiile lor au aceeaşi cauză.
Art. 48. - (1) Actele de procedură, apărările şi concluziile unuia dintre reclamanţi sau pârâţi nu pot folosi nici păgubi celorlalţi.
(2) Cu toate acestea, dacă prin natura raportului juridic sau în temeiul unei dispoziţii a legii, efectele hotărârii se întind asupra tuturor reclamanţilor sau pârâţilor, actele de procedură îndeplinite numai de unii din ei sau termenele încuviinţate numai unora din ei pentru îndeplinirea actelor de procedură folosesc şi celorlalţi. Când actele de procedură ale unora sunt potrivnice celor făcute de ceilalţi, se va ţine seama de actele cele mai favorabile. Reclamanţii sau pârâţii care nu s-au înfăţişat sau nu au îndeplinit un act de procedură în termen vor continua totuşi să fie citaţi.

Sper ca v-am lamurit.
Av. Adrian Posdarie
Multumesc de raspuns domnule Adrian Posdarie, dar:
-asa cum am spus in primul meu post, asta intrebam daca se aplica art. 47 C.pr.civ. la speta mea, bineinteles ca am citit art.47 si 48 pe care mi le recomandati dvs inainte sa postez aici
-nu am vrut mura in gura, am cautat inainte dar nu sunt pe deplin lamurit daca se aplica acel articol sau nu si de aceea am cerut parerea unui expert in domeniu.
-intrebarea mea era daca, bineinteles pe baza unui temei juridic, doi coproprietari pot formula o actiune comuna de iesire din indiviziune in contradictoriu cu ceilalti 2 coproprietari.

Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Regula unanimitatii in actiunea in revendicare Mihaela Enache Mihaela Enache De lege lata, avand in vedere Cauza Lupas, prin admiterea cererii, cum se pune ea in executare? se restituie bunul reclamantului, desi el nu e unic proprietar? ... (vezi toată discuția)
Aderare la recurs - admisibilitate MIXAM MIXAM Buna seara am si eu o rugaminte poate are cineva sa posteze practica in legatura cu subiectul. Este vorba de sentinta data doar cu cale de atac ... (vezi toată discuția)
Cerere anulata ca netimbrata, hotarare nerecurata etc etc Buna seara, Am avut un proces de iesire din indiviziune, a fost o singura infatisare la care am luat parte ambele parti, iar reclamanul nu a platit taxele ce ... (vezi toată discuția)