avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Activitate ands1

Activitate ands1

Stimata/stimate gi-jane2: Ce va face sa credeti ca nu ne incadram? Am spus doar ca tatal meu a decedat in urma cu aproximativ doi ani, nu am specificat data exacta. Va asigur ca timp ar fi suficient in conditiile in care nu am fi incurcati de procedura de punere sub interdictie. Vreau doar sa stiu daca exista o posibilitate ca mama sa fie reprezentata de un tutore temporar pana se pronunta instanta. Acolo lucrurile se misca foarte greu iar acel prim termen depaseste intr-adevar termenul de doi ani de la deces. Dar de aceea ma aflu pe acest forum.
Aici e problema cea mai mare. Prima infatisare in instanta pt punerea sub interdictie este programata dupa ce se fac doi ani de la decesul tatalui meu. Deci ca sa ma incadrez in acesti doi ani exista vreo posibilitate obtin un act provizoriu pt mama mea cu care sa ne prezentam la notariat? Un fel de tutela provizorie pt succesiune, pana la pronuntarea instantei?
Buna ziua!
Am doua intrebari punctuale pt care v-as multumi enorm daca mi-ati putea oferi cateva raspunsuri:
1. Tatal meu a decedat de aproximativ doi ani. Pt a ne incadra in acel termen de doi ani in care putem dezbate succesiunea fara sa platim acea taxa de 1% catre stat, eu as vrea sa demaram procedura cat mai repede dar fratele meu nu e de acord. Pur si simplu omul nu vrea sa dezbatem succesiunea. Cum ar trebui sa procedez eu in acest caz? Mi se pare deplasat sa achit o suma substantiala statului cu titlu de impozit pe bunurile mostenite doar pt ca nu am dezbatut succesiunea in doi ani de la decesul tatalui.
2. Mama mea este parte din masa succesorala, alaturi de mine si de frate. Ea sufera de Alzheimer, am demarat procedura de punere sub interdictie dar deocamdata nu s-a oficializat nimic in instanta. Suntem in asteptare. In aceste conditii cum procedam la dezbaterea mostenirii daca ea nu are drept de semnatura, dar nici documentul oficial de punere sub interdictie si numire tutore nu este eliberat de instanta?
Multumesc pt raspuns! M-ar ajuta foarte mult daca cineva s-a lovit de un caz identic, ca sa stiu daca e cazul sa ducem actiunea mai departe. Din ce inteleg din raspunsul d-nei gerberga, e posibil ca instanta sa nu fie de acord si atunci vom pierde timp pretios pana la pronuntare riscand sa primim si un raspuns negativ. In acest caz puteti sa-mi faceti o recomadare? Ce ar trebui sa facem? Daca nu ni se permite sa fim amandoi tutori si nu cadem de acord sa fie unul din noi ar trebui sa cerem un tutore din oficiu? Va multumesc!
Buna ziua!
Ma aflu in urmatoarea situatie: Mama mea sufera de Alzheimer. Vrem sa demaram procedura de punere sub interdictie si numire tutore. Tata a decedat, am ramas decat eu si fratele meu singurele rude de gradul 1. Deoarece nu am ajuns la un consesns privind numirea unui tutore, am hotarat sa fim impreuna tutorii mamei. Este posibil asa ceva sau trebuie obligatoriu o singura persoana numita tutore? Multumesc!
Va multumesc pt raspuns. La dezbaterea succesiunii in urma tatalui meu, va trebui sa ne prezentam eu, mama si fratele meu. Pt a putea dezbate succesiunea, mama trebuie reprezentata de un curator, fiind diagnosticata cu Alzheimer. Se poate sa-mi raspunda cineva daca pot fi numit eu curatorul mamei mele? Adica se poate considera un conflict de interese in ceea ce ma priveste tinand cont ca mostenim aceeasi casa iar daca voi fi numit curator eu trebuie sa reprezint la dezbaterea succesiunii atat propriile interese cat si interesele mamei mele?
Buna ziua!
1.Ne aflam in urmatoarea situatie: Mama sufera de Alzheimer. In primul rand dorim sa deschidem procedura de punere sub interdictie si apoi sa numim un tutore legal. Tatal meu este decedat, am ramas eu si cu fratele meu ca parte a familiei. Tutorele poate fi numit dintre noi doi?

2.Mama detine o casa in coproprietate cu sora ei. Intelegerea intre ele doua era ca mama sa cedeze partea ei surorii, insa a fost diagnosticata cu aceasta boala si nemaiavand drept de semnatura intelegerea nu s-a mai concretizat. Acum casa respectiva este intr-un avansat stadiu de degradare si noi, cei doi copii am vrea sa-i cedam matusii noastre partea mamei pt ca ea sa poata incepe investitiile in reabilitarea casei. Care ar fi procedura legala in acest sens? Cum am putea ceda partea mamei noastre? Trebuie sa ne adresam instantei de tutela din cadrul primariei de care apartinem? Ei decid daca avem dreptul sa cedam jumatatea de casa a mamei?
Buna ziua.
Am primit de la primarie un teren in concesiune pt construirea unei locuinte. Toate bune si frumoase, pana am ajuns sa ma lovesc de "sistem" . Pt eliberarea autorizatiei mi s-a cerut spaga. Valoarea constructiei a fost estimata in autorizatie la o valoare tripla fata de cea din proiectul pe care l-am primit de la arhitect. Dupa indelungi discutii si tot felul de chichite cautate prin proiect de cei de la urbanism mi s-a eliberat autorizatia ce are valabilitate de un an iar din punctul lor de vedere din momentul demararii lucrarilor trebuie sa termin constructia intr-un an de zile, lucru imposibil. Dar ideea e ca dupa ce trece acel an, trebuie sa merg din nou sa obtin o prelungire a autorizatiei, unde bineinteles iar trebuie sa ma lovesc de un sistem bolnav si corupt. Motiv pt care am decis sa renunt la acel teren, pt ca efectiv nu se poate lucra in acest mod cu primaria. Incepand cu taxele pe care va trebui sa le platesc conform estimarii din autorizatie pana la micile atentii pe care va trebui cu siguranta sa le ofer inspectorilor de la primarie in timpul constructiei, totul ma face sa ma reorientez. Intrebarea mea ar fi: Cum considerati ca este mai bine sa procedez? Sa merg la primarie si sa depun o cerere de reziliere a contractului de concesiune sau dupa expirarea termenelor prevazute in acel contract si in autorizaria de construire terenul se pierde oricum pt ca nu am inceput lucrarile in termenul prevazut in autorizatie? In caz ca nu merg sa depun o cerere de reziliere si contractul se reziliaza de la sine din cauza nerespectarii termenelor pot fi amendat in vreun fel de primarie?