avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Activitate MrCod

Activitate MrCod

Răspuns la discuția Refacere hidroizolatie bloc
Suprafata conteaza mai putin, ei oricum socotesc la mp. In acest caz este vorba de > 200mp. Materialele depind de la firma la firma, dar daca e profesionist trebuie sa vina cu macar 3 solutii tehnice la preturi diferite.
Buna ziua,

As dori un pret estimativ de referinta pentru cei ce au executat recent o lucrare si o recomandare de firma serioasa (Bucuresti) pentru:
- refacere hidroizolatie terasa bloc
- degajat pietris, decoperare, 2 straturi noi carton
- garantie > 10 ani.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca asociatia de proprietari are un regulament de condominiu verificati daca aveti reguli ce tin de respectarea sau lezarea drepturilor. Noi avem in regulament ceva asemanator;
Art. 15. – Drepturile proprietarilor din condominiu nu pot fi lezate de nicio actiune sau inactiune a celorlalti proprietari din condominiu, de chiriasi, persoanele care locuiesc, persoanele care sunt gazduite pe perioada determinata sau persoanele aflate in tranzit in condominiu.
www.avocatnet.ro/articol_507...

Vine intrebarea: si cu ce ma ajuta regulamentul? Ei bine, dvs trebuie sa faceti o cerere catre administratie. Printre altele presedintele trebuie sa va raspunda daca a discutat si a incercat sa rezolve problema, daca chiriasii sunt inregistrati in cartea de imobil, daca apartamentul este inchiriat cu contract, etc.
Tot foarte simplu puteti face o cerere la politie printr-un simplu email catre sectia arondatta prin care sa reclamati ca persoane straine produc zgomot. Cand politia va verifica, iar daca cei de acolo nu detin forme legale de locuire, atunci si proprietarul nu va mai fi asa de confortabil.

+Daca persoana nu intelege explicati-i ca acelasi lucru l-ati putea face si dvs daca ati monta un picurator care sa ii picure pe pervaz (sau chiar sa indreptati teava de scurgere a aparatului de are conditionat pe geamul sau). Oare cum ar fi?

Buna ziua,

Este legal sau nu ca o asociatie de proprietari sa incheie cu o persoana fizica un contract de prestari servicii pentru o lucrare ocazionala? Un exemplu este operatia de curatare a spatiului verde (sapat) ce se executa ocazional - 1 data pe an.
[ link extern ]

Unii spun ca asociatiile de proprietari trebuie sa lucreze numai cu firme autorizate, dar stim cu totii ca pentru unele lucrari nu exista efectiv executanti persoane juridice. Mai mult - de ce o firma poate colabora cu zilieri (ma gandesc aici la cei din agricultura), iar o asociatie de proprietari nu?

Multumesc.
Se mai aplica in 2019 aceasta optiune?

In vechea lege, 230/2017:
Asociatia era o organizatie non profit.

In noua leg, 196/2018:
Asociatia este o formă de asociere autonomă, nu se mai specifica clar ca este non profit.
Buna ziua.

Se mai aplica in continuare/este valabila optiunea de a completa formularul 230 pentru redirectionarea a 2% catre asociatiile de proprietari? Vorbesc de 2019 pt veniturile din 2018.

Multumesc.
Efectiv..la punctul 3- trebuie ca noi sa mergem la asociatia alaturata si sa facem un proces verbal prin care sa stipulam ca nu avem parti comune, iar toate serviciile sunt contorizate separat?

corectie: "inexistenta unor proprietari comune aferenta tronsoanelor " -> "inexistenta unor PROPRIETATI comune aferenta tronsoanelor"
Am depus actele pentru a constitui o asociatie de proprietari pentru o scara aflata intr-un bloc cu 3 scari.
Cererea a fost respinsa (Judecatoria Sector 5) pentru ca:
- nu am depus tabel nominal de semnaturi desi aveam acel tabel ca anexa la acordul de asociere semnat la AG unde s-a aprobat infiintarea asociatiei. Inca un tabel cu semnaturi era anexat si la statut.
- s-a invocat ca nu am depus dovada privind inexistenta unor proprietari comune aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata . Noi avem, ca si asociatie de locatari, deja contracte cu toti furnizorii si contoare individuale pe scara - nu avem nimic in comun cu restul scarilor. Nu scrie nicaieri ca trebuie depus asa ceva.
- nu am depus declaratia de delimitare a partilor comune si procesul verbal al gestionarii serviciilor comune semnate de reprezentantii tuturor scarilor ce alcatuiesc blocul, precum si avizele de principiu de la furnizorii de servicii. CINE mama masii face acea declaratie, ce trebuie sa cuprinda, CINE mama masii face acel proces verbal si pentru ce daca restul scarilor sunt deja delimitate ca si asociatii de proprietari, deci nu au nimic comun cu noi?
Mersi de raspuns... poate nu m-am facut inteles....sa zicem ca eu am 20 apart cu 3 camere si 10 cu 2 camere. Daca iau cota parte din acte a unuia dintre cele cu 3 camere si o inmultesc cu 30 (desi nu trebuie) nu imi da nici macar asa 100%. Daca adun exact ce am pe acte imi da undeva la 51%. Intrebarea era: ce relevanta au acele cote si de ce trebuie sa le trec in tabelul anexa a acordului de asociere daca suma lor nu e 100%, iar valorile nominale nu sunt in acord cu realitatea. Daca eu iau suma tututor suprafetelor si le adun, iar apoi pt fiecare ii calculez cota parte ... imi da cu totul alta valoare ...sa zicem de la 1.7 la 3.3%.

Art46 din hg1588 zice asa:
(2) În cazul în care suma cotelor-parti indivize din actele de proprietate, care sunt
fractiuni abstracte pentru fiecare apartament sau spatiu cu alta destinatie decât aceea de
locuinta din cladirea/blocul care constituie condominiul, nu este egala cu 100, comitetul
executiv al asociatiei de proprietari solicita întocmirea unei noi documentatii cadastrale,
prin punerea la dispozitie a cartii tehnice a imobilului si cu respectarea prevederilor în
vigoare cu privire la autorizarea, calitatea si siguranta constructiilor.

intrebare: unde exista acest lucru adevarat (excluzand blocurile noi care probabil au avut un sigur arhitect si un singur cadastrist)? Mi-e greu sa cred ca asociatiile de blocuri vechi au reintocmit toata documentia....

art45 din gh1588 zice asa:
ART. 45
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate se repartizeaza proportional cu cotaparte
indiviza de proprietate din proprietatea comuna a fiecarui proprietar, calculata în
functie de suprafetele utile ale tuturor apartamentelor si ale spatiilor cu alta destinatie
decât aceea de locuinta.


intrebare: daca eu am o cota indiviza trecuta in acte (desi nu este in acord cu realitatea) si mi se da optiunea sa o calculez si eu folosind suprafetele utile, nu este in contradictie ceva daca luand ambele metode imi dau valori diferite?
Se da urmatorul caz:
In 1991 un bloc cu 2 scari a fost predat si locatarii au cumparat acele apartamente pe baza schitelor si actelor facute atunci. Cei care au actele originale (din 1991) au trecute la cotele indivize si suprafetele de teren aferente valori ce se raporteaza la ambele scari. Prin 2000 una dintre scari s-a despartit si a facut o Asociatie de Proprietari, iar cea ramasa a functionat pana in 2018 sub forma unei Asociatii de Locatari. Acum, cei cu asociatia de locatari vor sa treaca la forma legala, si anume asociatie de proprietari.

Intrebari:
- Ce date/numere/suprafete se trec in acte considerand ca:
(a) unii au actele originale din 1991, iar cotele lor indivize nu mai au nicio treaba cu suprafata totala aferenta doar acestei scari?
(b) unii au cumparat apartamente si in noile schite cadastrale si noile acte nu apare deloc cota indiviza sau suprafetele utile aferente sunt total diferite fata de cat erau in vechile acte (pt ca a fost refacut cadastrul conform noilor legi/norme). Chiar avem un apartament care avea in actul din 1991 74 mp utili, iar in noul act al noului proprietar (dupa ce a fost refacut cadastrul) are 77 mp utili.
(c) Daca nu toti proprietarii au semnat acordul de asociere (avem efectiv 23 din 33) cum putem sti care e suprafata utila totala ce se trece in acordul de asociere - daca nu avem actele lor? Menitonez ca in Cartea de imobil, chiar si cea originala nu sunt trecute niciun fel de numere, cote, etc - iar alta nu avem.
(d) Daca unii cu apartamente identice (aceeasi coloana si acelasi tip) au suprafete utile diferite, cum le trecem in anexa acordului de asociere - cu valorile din acte sau cu valorea medie pe care o vom sonsidera noi la calculul listelor? Noi intern vom lua o hotarare astfel incat sa consideram aceeasi cota indiviza pentru acelasi tip de apartament - este legal si o solutie cinstita acest lucru?