Am sa vin cu o completare pentru subiectul discutiei si eventual pentru cei interesati.
Din intrebarea dnei Mirela Onciu am sa aleg sa inteleg ca este mai mult interesata daca angajatorul, indiferent care ar fi el privat sau de stat, daca ia platit vechimea in munca. Banuiesc ca printre noi sunt multi care au „lasat capul in jos” si au zis multumesc ca au un loc de munca, dar…. unii angajatori le-au facut o surpriza in momentul in care si-au dat demisia sau au fost dati afara. Supriza consta in faptul ca nu le-a fost platita vechimea.
Sunt doua variante
1) Prima variant era accesibila cu ceva timp in urma (sau poate mai este valabil) - Cei care vor sa stie daca angajatorul le-a platit vechimea in munca, pot solocita o “Adeverinta de stagiu” prin depunerea unei cereri, la care se ataseaza o copie dupa cartea de identitate, la sediul Casei judetene de pensii în a cărei rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul ori reşedinţa cel care solicita. Eliberarea primei adeverinte este gratuita,... daca se va solicita o a doua cerere, aceasta va fi emisa contra unei taxe de 15 lei.... asta daca nu sa modificat intre timp... nu pot confirma in mod cert aceasta suma, ramane ca cei care sunt interesati sa intrebe la o a doua cerere daca si cat este necesar sa achite.
2) A doua varianta (nu stiu daca in prezent o anuleaza pe prima - ramane sa intrebati) este valabila pentru cei care au acces la internet. La sediul Casei judetene de pensii în a cărei rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul ori reşedinţa, cei interesat vor completa un formular prin care se creaza un cont pe pagina de web
[ link extern ]
Prin acest cont fiecare persoana care este sau a fost angajata poate sa obtina rapoarte privind evidenta:
- salariul lunar brut
- Evidenta perioadelor lucrate pe ani/ luni/ salarii (rapoarte distincte pentru perioadele lucrate pana la 01.03.2001, si vechime in munca dupa crearea bazei de date incepand cu 01.04.2001 pana in prezent – bineinteles daca persoana ce solicita este angajata, sau pana la data la care a fost angajata)
- Date despre Pilonul II de pensie: perioada, sume cotizate etc, etc
- Daca au perioade de somaj pana la 03.2001 (acestea sunt luate in calcul la stabilirea vechimii in munca)
- Vechimea in munca dupa 03.2001
- Conditii de munca
- Nr zile lucrate pe fiecare luna
- etc, etc, etc
Nu mai intru in amanunte, cei interesati vor afla singuri dupa ce vor avea acces la propriul cont.
Titularul contului va putea accesa ori de cate ori ii este necesar o evidenta a vechime in munca si a altor date referitoare la vechime.
Nota: in acest mod, angajatul poate afla din timp daca angajatorul ii plateste vechime sau nu.
Atentie: uneori datele referitoare la luna in curs nu vor fi afisate la timp. O interogare va afisa cu o luna in urma – adica, in functie fluxul de date ce a fost primit/actualizat.