avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 275 soluții astăzi
Forum Activitate VladMirovici

Activitate VladMirovici

Răspuns la discuția Act legalizat
Multumesc pentru raspuns
Răspuns la discuția Act legalizat
De la dezbaterea mostenirii au trecut cca 5 ani.
Stiti cum sunt persoanele in varsta, aud diferite cazuri si devin suspicioase. La momentul dezbaterii mostenirii cei doi frati au renuntat la dreptul lor in ideea ca in momentul decesului parintelui sa redobandeasca. Suma de bani pe care o da fica in momentul de fata este ca si cum sa nu mai astepte dezbateria mosteniri dupa decesul parintelui.
Tatal a solicitat ca actiunea sa fie de donatie si cu conditia ca va intra in posesie dupa ce acesta va deceda.
Aavand in vedere noua legislatie, nelamurirea era acel act notarial prin care se atesta ca fratele a primit banii si daca acesta va reprezenta o dovada in instanta, in caz ca "unii oameni se schimba peste noapte" ??

Nu sunt probleme totul e ok, sau inteles, nimic suspicios, doar preventiv.
Discuție Act legalizat
O prietena are o problema. Sunt doi frati. La dezbaterea de mostenire dupa decesul mamei, ambii copii renuta la cota parte in favoarea tatalui. In prezent tatal ii doneaza apartamentul. Ea ii da fratelui jumate din suma apartamentului, pentru nu avea nici o pretentie.

Un document legalizat prin notariat din care reiese ca a platit o suma de bani fratelui, pe viitor va fi o dovada sustenabila in caz ca fratele are vreo intentie in instanta ?
Am mentionat acel link pentru cei interesat, mai mult sa-si faca o idee cum se va face accesul.
Cat despre modul cum se va face solicitarea, mie personal mi sa parut cel mai ok, deplasarea la sediul C.J.P. .
Am omis sa mentionez - pentru crearea acestui cont, este obligatoriu sa aveti un cont de mail. Dupa completarea solicitarii ve-ti primi in e-mail un link, care dupa accesare acestuia va cere sa stabiliti o parola. ...si asta e tot.

Succes tuturor celor interesat.
Am sa vin cu o completare pentru subiectul discutiei si eventual pentru cei interesati.

Din intrebarea dnei Mirela Onciu am sa aleg sa inteleg ca este mai mult interesata daca angajatorul, indiferent care ar fi el privat sau de stat, daca ia platit vechimea in munca. Banuiesc ca printre noi sunt multi care au „lasat capul in jos” si au zis multumesc ca au un loc de munca, dar…. unii angajatori le-au facut o surpriza in momentul in care si-au dat demisia sau au fost dati afara. Supriza consta in faptul ca nu le-a fost platita vechimea.

Sunt doua variante
1) Prima variant era accesibila cu ceva timp in urma (sau poate mai este valabil) - Cei care vor sa stie daca angajatorul le-a platit vechimea in munca, pot solocita o “Adeverinta de stagiu” prin depunerea unei cereri, la care se ataseaza o copie dupa cartea de identitate, la sediul Casei judetene de pensii în a cărei rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul ori reşedinţa cel care solicita. Eliberarea primei adeverinte este gratuita,... daca se va solicita o a doua cerere, aceasta va fi emisa contra unei taxe de 15 lei.... asta daca nu sa modificat intre timp... nu pot confirma in mod cert aceasta suma, ramane ca cei care sunt interesati sa intrebe la o a doua cerere daca si cat este necesar sa achite.
2) A doua varianta (nu stiu daca in prezent o anuleaza pe prima - ramane sa intrebati) este valabila pentru cei care au acces la internet. La sediul Casei judetene de pensii în a cărei rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul ori reşedinţa, cei interesat vor completa un formular prin care se creaza un cont pe pagina de web [ link extern ]

Prin acest cont fiecare persoana care este sau a fost angajata poate sa obtina rapoarte privind evidenta:
- salariul lunar brut
- Evidenta perioadelor lucrate pe ani/ luni/ salarii (rapoarte distincte pentru perioadele lucrate pana la 01.03.2001, si vechime in munca dupa crearea bazei de date incepand cu 01.04.2001 pana in prezent – bineinteles daca persoana ce solicita este angajata, sau pana la data la care a fost angajata)
- Date despre Pilonul II de pensie: perioada, sume cotizate etc, etc
- Daca au perioade de somaj pana la 03.2001 (acestea sunt luate in calcul la stabilirea vechimii in munca)
- Vechimea in munca dupa 03.2001
- Conditii de munca
- Nr zile lucrate pe fiecare luna
- etc, etc, etc

Nu mai intru in amanunte, cei interesati vor afla singuri dupa ce vor avea acces la propriul cont.
Titularul contului va putea accesa ori de cate ori ii este necesar o evidenta a vechime in munca si a altor date referitoare la vechime.

Nota: in acest mod, angajatul poate afla din timp daca angajatorul ii plateste vechime sau nu.

Atentie: uneori datele referitoare la luna in curs nu vor fi afisate la timp. O interogare va afisa cu o luna in urma – adica, in functie fluxul de date ce a fost primit/actualizat.
Multumesc pentru raspuns.
Daca puteti sa-mi raspundeti.
Functionar public tr. 2 de vechime, cu 21 zile de CO.
Din luna august trece in tr. 3 de vechime si cu 25 zile/an CO.
Avand in vedere programarea zilelor de CO anual, pana in luna iulie angajatul a efectuat 16 zile de CO din 21/an.
Care e formula de calcul pentru stabilirea zilelor de CO incepand cu luna august pana la sfarsitul anului, aferente tr. de vechime 3, repectiv 25 zile/an ? Avand in vedere cele efectuate, dar aferente perioadei calculate cu 21 zile/an.

Am urmarit subiectul si sunt de acord cu raspunsurile, pentru ca sunt conform legislatiei in viguare, dar.....cum poate un "Angajat" sa dovedeasca ca angajatorul nu respecta X lege, reulament intern, ROF acolo unde este cazul
sau
cum poate "Angajatorul" sa dovedeasca ca angajatul fura, comporatament indecent fata de colegii de munca si clienti etc etc
Nu cumva aceste inregistrari audio/video pot dovedii mult mai mult decat atunci cand fiecare parte mentioniaza "...asa ati facut, ....asa ati spus,....asa mi s-a spus sa fac, asa ati injurat, nu am primit nimic,......etc, etc, etc....
Adica "cuvantul meu impotriva cuvantului tau".
Eu zic ca daca angajatul e corect, angajatorul e corect, camere si microfonele daca sunt instalate pot fi considerate doar de decor sau doar pentru eventualele spargeri. Ce teama/griji am eu ca angajat sau angajator daca eu imi vad de atributiile mele si totodata le indeplinesc si stiu ca sunt corect ???

Sau, ne referim la reversul legii......sa nu ma prinda in flagrant atunci cand "bip, bip"......
Legea spune clar, daca esti acuzat, trebuie dovedit.
O imagine sau o inregistrare audio nu mai poate fi contestata. Legislatia mentioneaza clar o dovada sau un scris reprezinta o proba prin care se dovedeste ca esti autorul delictului, infractiunii etc etc daca acestea vizeza persoana acuzata.

Si exemple in care probele video/audio au finalizat multe procese sunt destule.....poate mai putin la noi in tara dar in afara tarii e proba care cantareste mult la dosar.
Stiu ca e greu a se intelege problema doar din cateva detalii.

Va multumesc pentru raspunsuri.


Terenul cu pricina se afla la cca 200-250m de centrul comunei. Comuna are multe astfel de proprietati care au devenit pensiuni sau complex de căsuţe (camping).

Asa cum am mentionat mai sus “ in prezent acesta intentioneaza sa construiasca pensiune si casute de vacanta” adica, a inceput sa asaneze terenul pentru constructii, masuratori, materiale etc. etc. ...e de ajuns cand vezi astfel de materiale de constructii, sa intelegi ca urmeaza a se demara lucrarii de constructii. Cat priveste destinatia terenului, este o informatie certa.... o stiu inca de la achizitia acestui teren. A inselat doi batrani, iar in momentul de fata detine un teren care nu respecta intelegerea cu vanzatorul, iar faptic e putin mai mare, iar fata de mine tulburare de posesie.

Dna avocat, va rog, daca aveti timp sa-mi dati o solutie, legat de acest vecin:
- Acesta cumpara terenul cu pricina, firma de cadastru nu isi face „treaba” in mod profesionist, adica nu marcheaza terenul cumparat din dezmembrare . Din discutiile avute cu un expert cadastrist, am inteles ca aceasta firma de cadastru trebuia sa ia declaratie vanzatorului, cat vecinului cu care era invecinat si nu avea gard de hotar, ...ceea ce nu sa intamplat.
Dupa dezmembrare/vanzarea trenului, nu au fost „probleme”. Pentru ca intre mine si el era gard pe linia de hotar. Dupa cum se stie se poate contesta in 30 zile daca apar probleme in urma vanzarii/cumpararii. Vecinul a stat cuminte, iar dupa cca. 2 ani, si-a mutat gardul in interiorul proprietatii mele. Am efectuat alte masuratori de cadastru de verificare a proprietatii mele din care a reiesit ca acel gard era corect amplasat. Mai sus aveti cateva referiri la demersurile efectuate, politie, parchet si in final rezultatul – parchetul a emis ordonanta de clasare – adica a stabilit ca nu e o infractiune de tulburare de posesie – cum am mentionat, parchetul a fost dus in eroare de raportul politiei. Am contestat, raspunsul a fost acelas, chiar daca sau adus alte dovezi la dosar. Asa se intampla in RO, daca ai pile rezolvi orice.

Hai sa zicem ca proprietatea mea la momentul achizitie avea o latime de 5m si o lungime de 50m. Acest vecin, muta gardul cu 1m in interiorul proprietatii mele, pe o distanta de 50m In prezent eu am ramas cu latimea de 4m.

Maine, sa zicem ca vreua sa vand aceasta proprietate.

Firma de cadastru vine si masoara si imi spune ca ei sunt obligati sa masoare pana la gardul care se afla pe teren ....si care de fapt a fost mutat de vecin, chiar daca eu le-am dat extrasul de carte funciara, PADI care contine „inventarul de coordonate GPS”, contractul de vanzare-cumparare, in care este mentionata suprafata.

In programul lor de cadastru se vede clar linia de hotar care corespund cu „inventarul de coordonate GPS” din al meu PADI dar si din PADI vecinului, si totusi acestia im fac masuratorile cu diminuarea proprietatii.

Intrebare:
Ce ii vand eu cumparatorului daca eu faptic in teren am mai putin decat in schita de cadastru ???
Sa nu mai zic, ca eu platesc impozit pe terenul cu latime de 5m nu de 4m. Iar vecinul nu plateste pentru acel mentru plus (adica 50mp)