avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Activitate george034

Activitate george034

Buna ziua,
Urmeaza sa fie infiintata asociatie de proprietari in blocul unde am cumparat recent un apartament.
Partile comune din blocurile (sunt 2 blocuri cu subsol comun) sunt aproape finalizate dar raman mai multe neconformitati de rezolvat (vopseaua murdara, rampa de acces in subsol la gris, acces pietonal nefinalizat...).
Intrebarile mele sunt:
- urmeaza sa fie semnat un proces verbal de predare-primire intre dezvolatorul si viitoare asociatie de proprietari pentru partile comune?
- asociatie de proprietari poate notifica in scris dezvoltatorul despre problemele de rezolvat?
Multumesc pentru raspuns.
La final, platile efectuate vor fi mai mare decat pretul definitiv. Aici este problema si mi se pare ca alin 1 nu se potriveste cu lit i si ii.
Buna ziua,

Am semnat un antecontract in iulie 2017 pentru un apartament in constructie. In antecontract am un articol privind pretul:
"3.1 Pretul total si definitiv al apartamentului, inclusiv cotele indivize, este de X Euro la care se adauga TVA 19%, echivalentul sumei de A lei, la care se adaudga TVA 19%, calculat la cursul de referinta BNR de astazi, data autentificatii prezentului contract de 4,5684 lei/euro, pret se va achita dupa cum urmeaza:
i) suma de Y euro cu TVA 19%, echivalentul sumei de B lei calculat la cursul de referinta al BNR de astazi
ii) suma de Z euro cu TVA 19% inclus va fi achitata in echivalent lei, calculat la cursul de referinta al BNR din ziua efectuarii plati"

Evolutia cursul de schimb BNR:
- semnatura antecontract 4,5684
- azi 4,8345

Conform legea nr. 193/2000:
Art. 1. (1) Orice contract încheiat între profesionişti şi consumatori pentru vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii va cuprinde clauze contractuale clare, fără echivoc, pentru înţelegerea cărora nu sunt necesare cunoştinţe de specialitate.
(2) În caz de dubiu asupra interpretării unor clauze contractuale, acestea vor fi interpretate în favoarea consumatorului.

Intrebare: Cursul de referinta BNR in 2020 fiind defavorabil fata de cel din 2017, o sa platesc doar A-B (nu se aplica cursul de schimb definit la ii) ? sau suma restanta in euro Z cu cursul in lei din 2020 (se aplica ii)?

Multumesc!
Buna ziua,
Am semnat un antecontract in iulie 2017 pentru un apartament in constructie (cladire era la rosu). Apartamentul trebuia livrat la alb in decembrie 2018 cu o vanzare in ianuarie 2019. Bineinteles dezvoltatorul avea in antecrontract o clauza in favoarea lui cu 3 luni de intarziere fara despagubiri.
Santierul a avansat extrem de greu (am facut vizite destul de des in toamna 2018). Cand am vazut ca termenul de livrare nu va fi respectat, am notificat dezvoltatorul in scris (cu confirmare de primire). In scrisoare am pus ca voi cere in instanta 0,05%/zi din valoare apartamentului in caz de intarziere. Atunci lucrurile au inceput sa merga mult mai repede pentru apartamentul meu.
Am primit cheile din apartament cu doar o saptamana de intarziere fata de ultimul termen din contract (decembrie 2018 + 3 luni). Cand am primit cheile nu am semnat niciun proces verbal de predare/primire si blocul nu avea receptie facuta cu autoritatiile. Dupa cateva luni au fost finalizate alti apartamenti si 10% din apartamentele sunt ocupati acum fara sa fim semnati nimic afara de antecontractul.
Dezvoltatorul a facut receptie de curand si sunt in lucru actele pentru vanzari.
Evolutia cursul de schimb BNR:
- semnatura antecontract 4,5684
- data finalizari din antecontract 4,6822 lei
- azi 4,8345
Intrebare: in antecontract avem o clauza cu pretul in euro si plata in lei cu cursul de schimb din ziua semnaturi (pentru antecontract si contract). Dezvoltatorul a intarziat extrem de mult fara niciun fel de justificare (mereu a gasit vina pe alti) si fara notificari catre cumparatori.
Pot sa refuz semnatura contractului de vanzare pana cand dezvoltatorul modifica clauza privind cursul de schimb (as vrea sa platesc macar cu cursul de schimb din termenul care era prevazut initial, ianuarie 2019)?
Multumesc!
Buna ziua,
Eu lucrez intr-o firma in care exista 2 zone: una pentru toti angajatii si una cu acest restrictionat. Activitatea mea se desfasoara in zona restrictionata insa toaletele, balconul pentru fumatori si bucataria sunt in cealalta zona.
As vrea sa stiu daca este legala contorizarea orelor mele de munca doar pentru timpul petrecut in zona cu acces restrictionat. Colegi din cealalta zona au timpul contorizat de la intrarea in sediu.
Va multumesc.
Buna ziua,
In cazul in care am cumparat o masina de ocazie de la un vanzator profesionist si am descoperit mai tarziu un defect ce necesita reparatii, cine trebuie sa plateasca?
Am cumparat o masina de ocazie in decembrie 2013 (masina e din 2009) de la un vanzator profesionist (concesionar de marca foarte cunoscuta in Romania), am descoperit in mai 2014 ca este o teava de aer conditinat care este fisurata si care necesita reparatii.
Pe factura, nu este garantia comerciala; Dar am citit pe internet ca exista in UE o garantie legala de 1 an prin legislatiei pentru masine cumparate in stranaitate ([ link extern ] .
Multumesc!