Am semnat un antecontract in iulie 2017 pentru un apartament in constructie. In antecontract am un articol privind pretul:
"3.1 Pretul total si definitiv al apartamentului, inclusiv cotele indivize, este de X Euro la care se adauga TVA 19%, echivalentul sumei de A lei, la care se adaudga TVA 19%, calculat la cursul de referinta BNR de astazi, data autentificatii prezentului contract de 4,5684 lei/euro, pret se va achita dupa cum urmeaza:
i) suma de Y euro cu TVA 19%, echivalentul sumei de B lei calculat la cursul de referinta al BNR de astazi
ii) suma de Z euro cu TVA 19% inclus va fi achitata in echivalent lei, calculat la cursul de referinta al BNR din ziua efectuarii plati"
Evolutia cursul de schimb BNR:
- semnatura antecontract 4,5684
- azi 4,8345
Conform legea nr. 193/2000:
Art. 1. (1) Orice contract încheiat între profesionişti şi consumatori pentru vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii va cuprinde clauze contractuale clare, fără echivoc, pentru înţelegerea cărora nu sunt necesare cunoştinţe de specialitate.
(2) În caz de dubiu asupra interpretării unor clauze contractuale, acestea vor fi interpretate în favoarea consumatorului.
Intrebare: Cursul de referinta BNR in 2020 fiind defavorabil fata de cel din 2017, o sa platesc doar A-B (nu se aplica cursul de schimb definit la ii) ? sau suma restanta in euro Z cu cursul in lei din 2020 (se aplica ii)?
Clauzele contractuale sunt destul de clare, astfel incat nu are incidenta legea 193/2000, trebuie sa achitati Z euro in echivalentul in lei calculat la cursul BNR din ziua efectuarii platii.
Multumesc pentru raspuns.
La final, platile efectuate vor fi mai mare decat pretul definitiv. Aici este problema si mi se pare ca alin 1 nu se potriveste cu lit i si ii.