Buna ziua!
Vand un imobil pentru un vumparator cu prima casa. Am inceput negocierile acum cateva luni in urma si ne-am inteles in preti in euro.
A trecut trei luni cu pregatirea dosarului, expertiza, certificat energetic ect.
Acuma urmeaza sa semnam Antecontractul doar ca banca vrea in RON, ca creditul pt cumparator va fi in RON, deci trebuie sa schimbam EUR in RON la cursul zilei.
Nu ar fi o problema, doar banca va plati la 2 luni dupa semnarea antecontractului. Am verificat fluctuatia cursului la aceas perioada de anul trecut si era cu 0.10 RON. In acest caz eu pot sa pierd din diferenta de cors valutar o suma destul de mare fata de suma in care ne-am inteles in EUR.
Intrebare este, se poate introduce o clauza in atecontract ca cumparatorul in cazul in care cursul se va schimba defavorabil pt mine sa plateasca diferenta?
Pretul este batut in cuie! Imobilul se va vinde la pretul de X RON. Nu se poate baga nicio clauza in contract din moemnt ce pretul este in RON, creditul este in RON.
Pretul unui contract este determinat (in lei) sau determinabil.
Se poate trece pretul de x euro, platibil in lei la cursul BNR. In esenta, asta e o exprimare standard, in acest caz pretul din contract nu e x euro, ci contravaloarea in lei, insa nu e un pret fix, determinat, ci determinabil in ziua platii. 1660-1661 Cod civil.
Mai departe, discutati cu banca; diferenta de curs se poate achita de cumparator din buzunar sau se poate modifica contractul de credit.
Referitor la acesta insa, e discutabil; teoretic, banca face toate demersurile privind acordarea unui credit in lei fara a tine cont de cursul leu-euro. Demersurile se fac pentru y lei si gata.
Daca la data platii un euro costa mai mult, cumparatorul, cum ziceam, poate achita diferenta din buzunar.
Daca insa un euro costa mai putin... cum poate sa ia cumparatorul suma y daca pretul e y-10 lei?
In esenta, nu cred sa aveti asa probleme la notariat, cat la banca. E o situatie complicata pentru hartogaria interna.
Mai puteti prevedea ca pretul sa fie de x euro, echivalent BNR la data platii, pret care la data prezentului contract e in valoare de z lei. Nu stiu daca ma fac inteleasa.