In primul rand aveți nevoie de autorizație de construire ... condițiile le veți afla din certificatul de urbanism pe care-l obțineți foarte ușor (pe baza unei cereri tipizate + extras carte funciara de informare si extras de plan cadastral (nu mai vechi de 30 de zile) + taxa emitere certificat de urbanism.
Prin certificatul de urbanism primăria vă va informa daca este necesar acordul vecinului sau nu.
este important daca aveți autorizație de construire si ați respectat autorizația de construire. puneti jgheab si burlan coformat astfel incat apa colectata sa curga pe terenul dumneavoastra.
Puneti parazapezi pe acoperiș pentru a evita alunecarea zăpezii in curtea vecinului cand se topește dupa ninsoare.
Pe Cod Civil vecinul are dreptate insa este posibil ca vecinul sa fi încălcat Legea nr. 50/1991 privind executarea lucrărilor de construire
1) Servitutea de scurgere a apelor este acea care dă dreptul să se scurgă apa de pe fondul dominant pe fondul aservit,
Nici un proprietar nu poate împiedica scurgerea naturala a apelor.
2) Pe Legea nr. 50/1991 gardul este o construcție supusa autorizării astfel încât orice lucrare de modificare a gardului se face doar pe baza unei autorizații de construire.
Pentru orice construcție situata pe limita de proprietate autorizarea se face cu solicitarea acordului dumneavoastră in calitate de vecin, (deoarece construcția gard nu este retrasa la 60 cm fata de linia de hotar)
Puteți sesiza la Primărie încălcarea disciplinei in construcții prin executarea unor lucrări de modificare a gardului neautorizate insa puteți fi sancționat chiar dumneavoastră dacă aveți in curte construcții neautorizate realizate in ultimii 3 ani sau construcții anexa nedeclarate spre impozitare la primărie (garaj magazii etc)
Calcul dobândă remuneratorie funcționari publici.
În anul 2020 am fost sancționat disciplinar prin diminuarea drepturilor salariale cu 10% timp de 3 luni. În anul 2024 sancțiunea a fost anulata prin sentința definitivă, instanța dispunând restituirea sumelor de bani reprezentând drepturile salariale reținute în mod nelegal.
În temeiul art. IX din OUG nr. 115/2023, primarul a dispus eșalonarea sumelor reținute în anul 2020, fără a preciza efectiv modalitatea de calcul a debitului principal (suma reținută în anul 2020), cuantumul dobânzilor legale sau actualizarea cu indicele de inflație, calculate între data reținerilor nelegale (2020) și până la data hotărârii judecătorești definitive (2024).
Având în vedere că dobânda legală remuneratorie prevăzuta la art. IX alin. (5) din OUG nr. 115/2023 privește doar intervalul de timp cuprins intre data hotărârii judecătorești executorii (2024) și data plătii efective a sumelor eșalonate , va adresez următoarea întrebare:
Pentru intervalul de timp cuprins intre data reținerii nelegale a drepturile salariale (2020) și data hotărârii judecătorești executorii (2024) primarul avea obligația de a actualiza debitul principal cu dobânda legală remuneratorie sau cu rata inflației ?
Se poate monta o fereastră oscilobatanta pentru aerisire , care se deschide doar 10/15 grade la partea de sus si astfel nu permite vizibilitatea in curtea vecinului,
Dacă construiți cu autorizație de construire aceasta fereastra mata a cărei deschidere permite aerisirea dar nu permite vederea in curtea vecinului este prevazuta in proiect si autorizată de către primar deci nu aveți nevoie de acordul vecinului.
Problema este sa nu o înlocuiți ulterior cu alt tip de fereastra, situație in care vecinul va poate acționa in instanta sau poate sesiza nerespectarea autorizației de construire.
Cu timpul vecinul poate deveni mai înțelegător si sa va permită chiar schimbarea ferestrei cu una transparenta prin acord notarial
Există oare un TERMEN legal in care inspectorii ANI au obligația de a finaliza evaluarea unui funcționar public începută in urma unei sesizări privind încălcarea regimului incompatibilităților/conflictelor din interese.
In Septembrie 2020 am sesizat ANI cu privire la conflictul de interese al unui funcționar public. Am fost informat in 30 de zile ca in urma sesizării mele a început evaluarea funcționarului public si ca voi fi informat la finalizarea evaluării. Văzând ca nu mai primesc nici un răspuns m-am adresat ANI după 12 luni si mi s-a comunicat faptul ca evaluarea nu s-a finalizat.
Acum au trecut mai mult de 1 an si 6 luni din termenul de 3 ani al prescripției (calculat de la data săvârșirii faptei si pana la data finalizării raportului de evaluare) si tot nu am primit răspuns, Daca mâine aș primi răspunsul, lipsa de celeritate a ANI va reduce răspunderea legală la 1 an și 4 luni .... in loc de 3 ani.
Va rog sa-mi spuneți daca exista un termen legal si acesta a fost incalcat sau ce pot face pentru a grabi finalizarea evaluarii.
Terminologie formulare cerere de recurs in contencios administrativ - diferența intre "casarea in parte a sentinței" si "modificarea sentinței" instantei de fond
In contencios sentința instantei de fond îmi este parțial favorabila (fiind admise cele mai importante capete de cerere si respinse alte capete de cerere.)
Doresc sa fac recurs principal împotriva sentinței pentru ca instanta de recurs să-mi admită recursul și sa modifice sentința instantei de fond prin admiterea celorlalte capete de cerere respinse de către instanta de fond.
In mediul online am întâlnit ambele expresii privind cererea de recurs fie de a fi "casata in parte" sentința fie de a fi "modificată" prin admiterea capetelor de cerere respinse de către instanta de fond.
Care ar fi terminologia corectă?
Care formulare vi se pare mai OK
1. " solicităm admiterea recursului şi modificarea în parte a sentinței recurate, în sensul admiterii tuturor capetelor de cerere respinse de către instanța de fond, pentru următoarele .... MOTIVE ...? "
2 ".solicităm să admiteți recursul, să casați în parte hotărârea instanței de fond prin admiterea tuturor capetelor de cerere respinse de către instanța de fond, pentru următoarele .... MOTIVE ...? "
Va rog sa ma ajutați.
archibaldo
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
NU! Conflict de interese este doar in situația in care părintele ar PARTICIPA LA ORICE DECIZIE cu privire încheierea acestor polițe de asigurare. Spre exemplu dacă semnează contractarea polițelor SAU daca încearcă sa-si convingă subalternii/colegii/superiorii decidenți să încheie aceste polițe. Daca părintele nu are nici o implicare directa/indirectă atunci nu încalcă obligația legala de a se ABȚINE si a evita participarea la circuitul decizional privind aceste polițe