avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Activitate mihaiionescu24

Activitate mihaiionescu24

Bună ziua doamna avocat.
Vă mulțumesc frumos pentru răspuns. Practic eu am cumpărat biletul de avion pentru 3 persoane (subsemnatul, soția și copilul nostru). Am solicitat despăgubiri pentru fiecare persoană în parte. Pentru copil e simplu pentru că sunt reprezentant legal (cu acordul soției). Mă gândeam dacă poate depune o cerere prin care ori să facă și ea parte din proces ori să își dea acordul ca eu să cer despăgubiri în numele ei.

Vă mulțumesc frumos. O zi frumoasă.

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Sotia trebuia sa faca personal cerere, dvs doar daca aveati mandat/procura.

Incercati sa folositi prezumtia mandatului tacit reciproc, desi sansele sunt slabe caci pentru a putea încheia acte de înstrăinare sau grevare, tranzacții, pentru a promova acțiuni civile, trebuie să existe un mandat expres, care se întinde asupra tuturor actelor necesare executării, fiind clauze contractuale, în acest sens.

Bună ziua. Azi am avut termen într-un proces civil împotriva unei companii aeriene după 9 amânări ulterioare a pronunțării consecutive. Vă redau mai jos conținutul hotărârii:

Tip solutie: Repus pe rol
Solutia pe scurt: Repunerea pe rol a cauzei. Fixează termen pentru continuarea judecăţii la data de .......2024, ora ......, camera de consiliu, pentru când se citează părţile, pârâta la sediul procesual ales, iar reclamantul cu menţiunea de a formula precizări în cadrul cărora să: - îşi justifice calitatea sa procesual activă pentru a solicita despăgubiri pentru pasagerul major ..........., - să precizeze dacă solicitarea de acordare despăgubiri pentru pasagerul minor ............. este formulată în nume propriu sau în calitate de reprezentant legal al acestui minor, urmând ca, în situaţia în care este formulată în calitate de reprezentant legal să depună şi acordul celuilalt părinte pentru solicitarea acestora şi să depună copie a actelor de stare civilă aferente – certificat de naştere minor, certificat de căsătorie, carte de identitate .........., iar în situaţia în care cerere este formulată tot în nume propriu şi pentru minor, să justifice calitatea sa procesual active. Cu cale de atac odată cu fondul. Pronun?ată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei

Întrebări:
Pot demonstra capacitatea procesual activă pentru a solicita despăgubiri pentru un pasager major, în persoana soției mele doar prin actul de căsătorie? Trebuie vreo declarație, eventual împuternicire? Sau trebuie și ea să se constituie parte civilă în proces și să ceară ea despăgubiri?
Pentru copil e simplu, voi depune cerere de despăgubire în calitate de reprezentant legal cu acordul soției mele, dar nu știu cum e mai bine să cer pentru soția mea.

Vă mulțumesc frumos pentru tot ce faceți. Mihai
Răspuns la discuția Suspendare permis
Da, permisul meu e preschimbat in Belgia si am pierdut procesul cu politia rutiera din Romania. Acum cred ca nu mai am voie sa conduc in Romania, dar in Belgia pot conduce fara nici o grija. Sper sa se aplice principiul teritorialitatii.
Daca mi s-a suspendat dreptul de a conduce in Romania, pot conduce in alta tara din Europa?
Răspuns la discuția Acordare ajutor de deces
Suma exacta depinde de valoarea stabilita in contractul colectiv de munca incheiat de sindicatul firmei la care lucrati.
Salut! As dori sa ma ajutati cu cateva in formatii exacte daca se poate.
Eu sunt din Bacau si anul trecut prin mai 2013, aveam drum prin Bucuresti, iar la iesirea din Voluntari m-a oprit o masina de politie rutiera, iar agentul mi-a spus ca nu acordasem prioritate unui pieton. Mi-a aratat imaginile, eu mergand pe banda de langa ax, iar cand am ajuns cu masina cu rotile din spate pe trecere, atunci a pus piciorul si pietonul. I-am spus ca mie nu mi se pare ca as fi gresit, in fine, mi-a cerut permisul in vederea suspendarii pe 30 de zile. Permisul nu-l aveam la mine, aveam doar dovada, pt ca luasem examenul la alta categorie si era pt preschimbare. In fine mi-a facut proces verbal, l-am semnat si dupa cateva zile, mi-a venit acasa o hartie cum ca trebuie sa predau permisul (eu deja il primisem a doua zi, nou nout).
Am pe cineva la Politia Rutiera la Bacau si in mod normal trebuia sa-i dau permisul pt a-l trimite la Voluntari Bucuresti, dar eu am facut o cerere prin care se specifica faptul ca doresc, "retinerea permisului de conducere" la Politia Rutiera Bacau si am depus dovada ca am facut contestatie la procesul verbal la tribunalul Buftea. Practic permisul nici nu a ajuns in mana politistilor de la Bacau, fiind doar niste formalitati in hartii. Acest prieten m-a ajutat si am facut o contestatie de 5 foi si am amintit de mai multe cauze (“Anghel contra Romaniei” – 2007 si “Ozturk contra Germaniei” – 1984) si ca beneficiez pana la proba contrarie de prezumtia de nevinovatie si de principiul “in dubio pro reo". M-am interesat de soarta dosarului meu si acesta se judeca acum la sfarsitul lunii iunie 2014, dupa 1 an si ceva. Bun.....pana aici.
Eu am parasit tara anul trecut si m-am stabilit in Belgia, unde muncesc ca sofer de autocar. Intre timp mi-am preschimbat permisul de conducere romanesc cu unul belgian, ca sa pot munci legal cu contract pt o firma din Belgia.
Permisul de conducere romanesc, l-am dat la ei la primarie (in Belgia, primaria se ocupa cu preschimbarea permiselor de conducere) si dupa 48 de ore am primit unul belgian.
Am 2 mari intrebari daca puteti sa ma ajutati!
1. Permisul de conducere romanesc s-a intors autoritatilor romane?
2. Ce se intampla daca pierd contestatia la procesul verbal, in mod normal ar trebui sa predau permisul de conducere in termen de 5 zile. Dar asta ar insemna ca politia sa se intereseze de verdictul dat de tribunalul Buftea, stiindu-se faptul ca tribunalul nu comunica partilor sentinta. Sa spunem ca politia afla ca eu am pierdut procesul si atunci mi se suspenda dreptul de a conduce, eu ce fac, predau permisul belgian, autoritatilor din Romania? Politia rutiera comunica primariei belgiene de care apartin faptul ca este o sentinta definitiva si mi se suspenda dreptul de a conduce si aici in Belgia? Sau se aplica principiul teritorialitatii si atunci nu o sa mai am voie sa circul doar in Romania. Pt. ultima propozitie daca este adevarat ceea ce v-am spus, v-as ruga sa-mi probati cu vreo lege, daca exista asa ceva.
Ceea ce v-am spus mai sus, reprezinta doar situatia si parerea mea si de aceea am apelat la ajutorul d-voastra!
Respect!