avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Activitate nidac

Activitate nidac

Am 1/2 duplex, care s-a construit in 1973. Dupa 3 ani cind deja acest 1/2 duplex era construit ca o casa cu acoperis normal(in 4 ape) viitorul vecin a construit cealalta jumatate de duplex(asa a fost proiectul initial, doar ca pina in 1976 nu a cumparat terenul si nu a construit nimeni 1/2 duplex). Acoperisul s-a modificat in unul comun iar fundatia vecinului a fost construita separat. De asemenea nu exista un perete comun, ci fiecare are perete pe linia de proprietate, pe fundatia lui.
In 2004 vecinul a vindut si noul proprietar si-a inaltat podul cu 1,4m si l-a mansardat.
Acum eu vreau sa aduc acoperisul la 1/2 duplex proprietatea mea, la aceeasi inaltime cu a noului proprietar.
Problema este ca arhitectul care imi va face proiectul spune ca trebuie sa faca expertiza tehnica si la proprietarul nou. Este corect, din moment ce cele doua semiduplexuri au fundatii separate, iar acoperisul meu nu poate afecta locuinta noului vecin, din moment ce sta pe structura semiduplexului meu?
Multumesc.
Daca refac acoperisul casei, in sensul ca inalt cu 1,6m podul(pe baza de proiect si autorizatie de la primarie), voi avea majorare de impozit pe cladire?
Sintem o microintreprindere care face import de echipamente electrice. Pe facturi trecem distinct taxa de timbru verde impusa prin contract de preluare responsabilitati de reciclare a deseurilor electrice de catre o Asociatie. Colectam aceasta taxa si o viram integral la Asociatie.
Intrebare: Taxa de timbru verde colectata si platita la Asociatie, este considerata venit si impozitata(adica se include la venit in declaratia 100)?
Se poate intabula un apartament fara CNP-ul unuia din coproprietari, plecat definitiv din tara(cu cetatenie a altui stat)?
Multumesc.
Răspuns la discuția Cote succesiune
2/8 si 3/8 din 1/2 a celui decedat?
Multumesc din nou.

MihailZC a scris:

2/8 (sau 1/4) pentru sotul supravietuitor si cate 3/8 pentru fiecare dintre cei doi copii.

Răspuns la discuția Cote succesiune
Multumesc mult.

MihailZC a scris:

2/8 (sau 1/4) pentru sotul supravietuitor si cate 3/8 pentru fiecare dintre cei doi copii.

Discuție Cote succesiune
Care sint cotele mostenite dupa decesul unui parinte, pentru parintele supravietuitor si fiecare din cei doi copii?
Multumesc mult, acum am inteles mai bine.

Carp Mircea a scris:

Legea 263/2010
Art.164
(2) Pentru perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c), anterioare datei de 1 aprilie 2001, la determinarea punctajului lunar se utilizează salariul minim pe economie, brut sau net, după caz, sau salariul de bază minim brut pe țară din perioadele respective.

Art.49
(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare și perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
b) a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă;

Art.165
(1) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, astfel:
a) salariile brute, până la data de 1 iulie 1977;
b) salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 până la data de 1 ianuarie 1991;
c) salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991.



Am avut 1 an pensie anticipata, dupa care am primit decizia pentru limita de varsta. Am observat ca stagiul de cotizare mi-a crescut cu anii de facultate. De asemene a crescut si numarul total de puncte. Care este formula magica prin care creste nr. de puncte dupa stagiul de cotizare? Multumesc.

MihailZC a scris:

Taxa de intabulare care se plateste la notar este o taxa pe care notarul o inacaseaza si o vireaza apoi catre ANCPI, si este o taxa pe care ANCPI/OCPI o percepe pentru intabularea dreptului de proprietate al cumparatorului in cartea funciara pe baza contractului de vanzare, la incheierea caruia dreptul de proprietate al vanzatorului trebuie sa fie deja intabulat. In functie de actul de proprietate detinut anterior de defunctii de la care ati mostenit conform certificatului de mostenitor, intabularea initiala poate dura intre 6 si 12 zile lucratoare (desigur, difera putin de la OCPI la OCPI) iar taxa pentru intabulare la urgenta este de 5 ori mai mare decat cea pentru intabularea in regim normal.

Multumesc mult pentru explicatiile dvs..