Buna seara! Sunt presedinte asociatie proprietari de doar 2luni si ma confrunt cu o situatie noua. Administratorul in data de 27.08.2015 ne-a adus la cunostinta demisia sa precizand in scris de perioada de preaviz de 20 zile lucratoare conform c.i.m. Comitetul executiv a aprobat demisia dar cu perioada de preaviz.
Administratorul in data de 31.08.2015 solicita telefonic societatii care tine evidenta revisal sa opereze incetarea c.i.m in revisal incepand cu 01.09.2015 cu art.55 codul muncii. Societatea a operat in revisal incetarea activitatii administratorului fara ca Asociatia sa fie contactata. Precizez ca administratorul n-a anuntat pe nimeni ce a facut, nu a predat gestiunea si nici banii incasati in ultimile 2 saptamani. EU, ca presedinte de asociatie, ce trebuie sa fac in aceasta situatie? Sa fac plangere la politie? Sa fac plangere la itm?
Va multumesc mult d-nule economist pentru raspunsul dat problemei mele.
D-nule avocat in primul rand multumesc pt raspunsurile d-voastra. In al doilea rand, interesant este ca muncesti timp de 13ani la stat si ai platite toate contributiile la zi iar in al 14 an de activitate (cand pleci din invatamant si muncesti la o firma particulara) vine angajatorul si-si bate joc de tine si de situatia ta ca angajat deoarece, citand angajatorul, "e firma lui si face ce vrea 8 ore cu angajatii sai"... (aici v-am raspuns de ce am fost fortata la concediu fara plata).
Iti pui speranta in legile tarii si avocatii tarii si vezi cum si acesta iti intorc spatele sau iti dau raspunsuri evazive atunci cand ai nevoie de ajutor.
Si atunci intreb, pentru ce am muncit si am platit toate contributiile la stat atata timp ca atunci cand sunt intr-un litigiu de munca (provocat de angajator) pentru a-mi apara drepturile eu sa nu beneficiez de nici un ajutor din partea legilor si a statului?
D-nule avocat va citez din raspunsul dat pe forum unei tinere viitoare mamici cu o problema asemanatoare:
"5. - Tatal copilului poate beneficia de CCC daca indeplineste conditiile aratate la pct.1. dar o poate face dupa ce se termina concediul de maternitate al dvs.
- Dar tatal copilului poate beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar de cand se termina concediul de maternitate si pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru pentru munca depusa si mai primeste si 500 lei lunar."
Si imi permit iar sa va intreb: conform legii, gravidele si lauzele sunt asigurate de medical de catre stat, deci sa inteleg ca dupa cele 126 zile de concediu pre si post natal sotul meu are dreptul de a cere CCC cu posibilitatea de reantoarcere ii activitate in orice moment?
D-nule avocat poate reusiti sa-mi vorbiti putin despre cazurile peciale stipulate in lege si despre perioadele asimilate "Perioade asimilate: in situatia in care cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioade asimilate, fara venituri aferente acestora, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 lei.Daca o persoana realizeaza venituri pe o perioada de cateva luni in interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12.in cazul in care, in urma acestui calcul rezulta un cuantum mai mic de 600 lei, se acorda 600 lei."
.
Este adevarat ca, o femeie care a nascut si care demonstreaza ca pe timpul sarcinii n-a avut venit salarilal poate beneficia din partea primariei de ajutor social in coantum de 500lei pana la implinirea varstei de 2ani a copilului?
As vrea sa cred totusi ca drepturile gravidelor exista si se respecta in tara noastra!
Angajatorul mi-a desfintat postul in 01.06.2012 (cand si atunci eram insarcinata si erau anuntati tot in scris) si am fost instiintata printr-o notificare si instiintare in decembrie 2013 cand eram in concediu de crestere copil. Din aceasta cauza am ajuns in litigiu de munca cu proces pe rol. Angajatorul revine asupra deciziei din 01.06.2012 si o anuleaza in data de 05.02.2014 chemandu-ma in activitate. Dar in tot acest timp angajatorul a refuzat medierea si dosarul a ajuns la tribunal. Deoarece situatia in firma era foarte tensionata, angajatorul jignindu-ma, amenintandu-ma si facandu-se presiuni asupra mea din cauza procesului(deoarece toate actele si datele mele erau in fals, contract munca, semnaturi, profesie, salarizare etc si pt ca tribunalul se autosesizase si cerea acte doveditoare angajatorului) am luat concediu fara plata fiind insarcinata.
In aceasta situatie presupun ca nu am nici un drept la concediu crestere copil si indemnizatie crestere copil. Nu cred ca m-as incadra in cazul situatiilor speciale
Buna ziua! Sunt prinsa intr-un litigiu de munca, ce a ajuns la tribunal, cu firma angajatoare. Am cartea de munca suspendata din martie 2014 iar in prezent sunt insarcinata in 26 saptamani (precizez ca, am anuntat in scris angajatorul despre starea mea fiziologica).
Va intreb: *am dreptul sa primesc indemnizatie de crestere copil in conditiile in care in perioada ianuarie2012-ianuarie2014 am fost in concediu crestere copil?
*se mai pot plati retroactiv darile catre stat pt a obtine astfel indemnizatia de crestere copil?
*ce despagubiri se pot cere in cazul unui litigiu de munca? adica pot cere plata retroactiva a darilor catre stat ca despagubire?
*ce drepturi sociale am in acest caz?
Va multumesc!
Buna seara! Am infiintat un pfa in 15mai2014. pana in prezent nu realizat nici un venit. am vazut ca trebuie sa delcar/platesc impozitul pe venit si cass care trebuie achitat pana in 25.06.2014. eu cum trebuie sa procedez in aceasta situatie?
Buna seara! Angajatorul mi-a suspendat cartea de munca din martie2014. Eu sunt insarcinata si as dori sa-mi platesc singura asigurarile sociale si de sanatate pt a putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului si de consultatii medicale. unde as putea sa fac aceste plati retroactiv?