avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Activitate consilier1972

Activitate consilier1972

As putea recupera taxele auto platite la Directia de Finante Publice pentru un automobile achizitionat in 2008. Inca nu am facut nici un demers. detin chitantele care confirma taxele achitate, care dupa cate am inteles se pot recupera. Care ar fi procedura prin care as putea recupera aceste sume, daca bineintele e posibil.

multumesc
Discuție Divort la notar
Buna

Daca dorim sa divortam pe cale amiabila la NOTAR si de comun acord ne-am propus un program de ingrijire a copilului minor si anume: Domiciliul copilului sa fie la mama, in fiercare saptamana copilul sa fie la unul dintre parinti, dar in saptamana in care sunt eu responsabil sa il iau dupa amiaza sa ma ocup de el, joaca ingrijire, hrana, teme cand va implini vastra de scoala etc, si seara sa il dau inapoi mamei pentru a dormi la mama. In wekwndu-rile din saptamana mea sa doarma la mine, urmand ca duminica seara sa il duc inapoi la domiciliul mamei. Totodata am stabilit de comun acord ca eu sa ii aloc suma de 300 de lei pensie alimentara si nu 480 ccat s+ar cuveni 25% din venit in baza faptului ca am de achitat rate bancare apartament si descoperiri de card care le-am luat in timpul casatoriei. Amandoi suntem de acord cu aceasta suma. Bineinteles daca voi avea posibilitatea voi contribui mai mult pentru copil in functie de necesitatea acestuia, gradinita , scoala, hainute etc.

La notar se poate accepta aceasta situatie stabilita de comun acord cu sotia
Cam care ar fi costul acestui demers?

In hotararea notariala de divort si custodie ce se va elibera ulterior se va stipula si cele mentionate mai sus, pentru ca nu vreau sa imi pierd dreptul de a vizita copilul conform programului mentionat.

va multumesc
Daca in cazul unui divort pe cale amiabila (mediere), parintii sunt de acord in a negocia o suma lunara care sa reprezinte pensia alimenatara care sa fie alocata de parintele la care nu va avea domiciliul copilul minor, si aceasta este mai mica de 1/4 din salariul de baza al sotului, instanta va accepta aceasta situatie. Ideea negocierii a pornit de la premiza faptului ca sotul are de acoperit doua credite scoase de soti pe perioada casatoriei.


Inregistrarea nasterii, eliberarea certificagtului contstator se face la nivelul la cel mai apropiat spital, cabinet, punct sanitar de pe raza unde a avurt loca nasterea. Daca se aduce si un martor la fata locului cu atat mai bine, pentru ca se certifica cele spuse de mama. Dupa obtinerea acestui certificat, va prezentati la serviciul de evidenta populatiei de pe raza localitatii unde a avut loc nasterea, cu certificatul constatator eliberat, certificatul dumneavoastra nastere si de casatorie daca e cazul. actul de identiate pentru intocmirea Certificatului de nastere al copilului.


Sunt casatorit cu sotia de 7 ani. Suntem pe cale de a divorta. In ceea ce priveste divortul vrem sa il realizam pe cale amiabila prin mediere. Avem si un copil minor de 4 ani. Vrem custodie comuna a acestuia, cu domiciliul la sotia , aceasta locuind in chirie cu alt barbat. Amandoi ne vrem copilul si facem tot ceea ce ne sta in putinta pentru a ne considera parintii lui. O sapatamana copilul locuieste la domiciliul conjugal luat impreuna cu sotia prin prima casa si o saptamana la sotie in chirie. In saptamana care locuieste la mine, dat fiind faptul ca eu lucrez de dimineata, il las in grija sotiei dar in fiecare dupa amiaza cand vin de la serviciu ma ocup de acesta (joaca, plimbare, discutii, hranire, somn daca e cazul, ingrijire) dupa care inainte de ora de culcare il dau sotiei pentru a dormi la dansa. Si in saptamana in care sunt eu cu el sau sotia , nu ne impiedica nimic in a aduce copilul sa vie vazut si a avea un timp cu celalalt parinte . In ceea ce priveste ingrijirea acesuia, dupa divort , fiecare parinte si-a exprimat verbal intentia de a contribui la ingrijirea copilului pe saptamana care il are in grija iar celelalte costuri comune sa fie asigurate echitabil de ambele parti. Ea neavand acum salar, eu ma voi asigura de hainute, gradinita, rechizite si alte aspecte ce pot apare pe parcurs. Poate fi aprobata o forma de comun acord in ceea ce priveste pensia alimentara avanduse intentia amndurora de a contribui financiar la intretinerea acestuia. Cu o cota mai redusa pentru parintele care il are mai mult in grija. Repet, fiecare va avea o saptamana de stat cu copilul, dar in aceasta saptamana avand posibilitatea de a il vedea pe celalalt.
In ceea ce priveste apartamentul luat prin prima casa. Avansul a fost alocat de ambii soti, mai mult sau mai putin unul sau altul, dar in principiu 50% fiecare in valoare de 10.000 de euro iar diferenta a fost creditata de la o banca pe numele meu personal. 20.000 euro. Plata ratelor a fost facuta din 2012 decembrie din salariul meu lunar pina in prezent ridicandu-se de 2600 de euro. Fiecare din noi ar vrea sa ramana in apartament si sa preia ratele pe urmatorii 28 de ani ramasi de creditare. Daca ar trebui alocata o despagubire pentru cel ce nu va locui in apartament, la cat s-ar ridica aceasta si in cat timp ar trebui data celeilalte parti. Se va tine cont si de faptul ca pe perioada casniciei mai mult in 2013 mi-am facut o descoperie de card de 2000 de euro pe numele meu pentru o investitie comuna. Sotia a primit si ea la randul ei o suma de 2500 de euro daune morale cauzat de un accident care a generat decesul tatalui acesteia. Daca nu se va face partajul, numai dupa 3 ani, perioada in care legal s-ar putea vinde apartamentul achizitionat, si divortul amiabil va fi pronuntat, ratele ulterioare pina la implinirea a 5 ani vor fi suportate de ambele parti. Daca va plati doar unul dinte acestia, la impartire poate sa invoce ca jumatatea celuilalt sa fie evaluata ca si contributie proprie?
Acest partaj se poate realiza si prin mediere pentru a nu ajunge la diverse taxe si onorarii si procente care in situatia data nu ne avantajeaza.

Buna ziua
Sunt din judetul Cluj, casatorit din anul 2008. Avem un copil minor. In anul 2012, am achizionat de comun acord cu sotia un apartament prin programul prima casa. Avansul acestuia a fost asigurat de ambi soti din surse comune restul fiind contractati printr-o banca in baza adeverintei de venit, eu avand, conform contactului incheiat cu banca titulatura de imprumutat si sotia codebitor . Suntem in pragul unui divort, care dorim sa se realizeze pe o cale cat mai amiabila. Motivul divortului invocat de sotie neportivire si neintelegere, ea recunoscand dupa spusele ei ca are o relatie de 5 luni cu un alt barbat, parasind spatiul conjugal, dar fara sa afecteze copilul. Acesta a ramas la mine o perioada acum fiind la sotie, hotarari luate de comun acord. Date fiind cele mentionate cum credeti ca ar tebui sa procedez in vederea urmatoarelor aspecte:

Cum se face partajul apartamentului avand in vederea ca doar peste 5 ani se poate cumpara. Daca, dupa pronuntare divortului pe cale amiabila, eu raman in continuare in apartament si voi plati atat ratele pentru acesta si cheltuielile aferente - cum vor fi evaluate aceste sume in cazul unui partaj.