avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Activitate ancaiacb

Activitate ancaiacb

Detin un teren fara cale de acces, iar un vecin in varsta este de acord sa imi acorde servitute de trecere pe terenul sau. Problema este ca acest proprietar este casatorit si are copii. Precizez ca nu mai locuieste cu sotia sa si nu mai tine legatura cu aceasta sau copiii de ani de zile. Terenul pe care il detine este mostenirea lui de la parinti, iar titlul de proprietate asupra terenului este pe numele lui. Pe terenul respectiv se afla si o casa, proprietate comuna, construita in timpul casatoriei.
Intrebarea mea este urmatoarea: este nevoie de acordul sotiei si eventual al copiilor pentru a finaliza un posibil acord? E posibil ca actele sa nu poata fi incheiate sau sa fie contestate ulterior? In situatia data este necesar acordul acestor rude (la realizarea cadastrului, a dezmembrarii, a acordului de obtinere a servitutii de trecere)?
Cheltuielile privind cadastrul si dezmembrarea pentru terenul vecinului vor fi suportate de mine. E posibil sa inchei, inainte de declansarea procedurii de cadastru, un acord notarial prealabil cu vecinul prin care acesta sa se oblige ca imi va acorda servitute de trecere?

ultima data editat de ancaiacb pe data de Joi, 4 Septembrie 2014, 09:32
Detin un teren fara cale de acces, iar un vecin in varsta este de acord sa imi acorde servitute de trecere pe terenul sau. Problema este ca acest proprietar este casatorit si are copii. Precizez ca nu mai locuieste cu sotia sa si nu mai tine legatura cu aceasta sau copiii de ani de zile. Terenul pe care il detine este mostenirea lui de la parinti, iar titlul de proprietate asupra terenului este pe numele lui. Pe terenul respectiv se afla si o casa, proprietate comuna, construita in timpul casatoriei.
Intrebarea mea este urmatoarea: este nevoie de acordul sotiei si eventual al copiilor pentru a finaliza un posibil acord? E posibil ca actele sa nu poata fi incheiate sau sa fie contestate ulterior? In situatia data este necesar acordul acestor rude (la realizarea cadastrului, a dezmembrarii, a acordului de obtinere a servitutii de trecere)?
Cheltuielile privind cadastrul si dezmembrarea pentru terenul vecinului vor fi suportate de mine. E posibil sa inchei, inainte de declansarea procedurii de cadastru, un acord notarial prealabil cu vecinul prin care acesta sa se oblige ca imi va acorda servitute de trecere?
Detin un teren in curs de a fi cadastrat, care nu are drum de acces.
Vecinul pe la care as putea avea cel mai scurt drum de acces nu este de acord sa imi acorde servitute de trecere in mod amiabil.
Pentru a evita neplacerile unui proces pentru stabilirea servitutii de trecere pe la acest vecin, am ajuns la un acord cu un alt vecin care nu are nimic impotriva sa imi acorde servitute de trecere pe terenul sau.
Vreau sa stiu daca actul pe care il vom incheia la notariat de comun acord poate fi atacat de eventuali mostenitori sau cumparatori ai terenului pe motivul ca nu reprezinta drumul cel mai scurt de acces la drumul public?
Sau odata parafat acest acord si trecuta servitutea de trecere in cartea funciara nu mai poate fi contestat?
Daca acordul e facut de comun acord mai conteaza faptul ca dreptul de trecere nu se face pe drumul cel mai scurt?
Pentru a putea fi incheiat acordul privind servitutea de trecere trebuie facuta in prealabil dezmembrarea parcelei exacte prin care se va face trecerea?
m-am exprimat eu neclar... terenul respectiv nu face obiectul unui proces in justitie sau al unui litigiu, fiind proprietatea unei singure persoane. cand am spus ca ar trebui sa faca obiectul unui proces de dezmembrare ma refeream strict la activitatea de dezmembrare/dezlipire efectuata de un cadastrist, dupa efectuarea cadastrului integral al terenului.
Vreau sa cumpar un teren care nu are cadastru si sunt dispusa sa suport personal costurile acestei operatiuni, proprietarul fiind in varsta si neavand posibilitati financiare in acest sens.
E posibil ca inainte de declansarea procedurii de cadastru sa fac un antecontract de vanzare cumparare prin care sa ofer un avans si in care sa se precizeze ca eu, viitorul cumparator suport cheltuielile de cadastru, iar proprietarul este obligat sa imi vanda o anumita suprafata din terenul care urmeaza sa fie cadastrat? Proprietarul nu imi vinde intreaga suprafata care urmeaza sa fie cadastrata, ci doar o parte din aceasta, parte ce va rezulta dintr-un proces de dezmembrare in doua parcele.
Antecontractul mi s-a parut o posibila solutie prin care sa elimin posibilitatea ca proprietarul sa se razgandeasca pe parcurs si sa raman cu banii pe cadastru pierduti, dar nu sunt sigura daca un astfel de act se poate incheia.