avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Activitate Radu70

Activitate Radu70

Buna ziua.
Blocul in care locuiesc este cu mai multe scari. De mai bine de 15 ani scara noastra s-a organizat intr-o asociatie separata. S-a facut separare la toate utilitatile, mai putin la termoficare deoarece ei nu aveau contoare pe scara, asa ca am ramas cu termoficarea la pausal. Pana in 2018 am avut o administratoare care se ocupa si de asociatia veche si de a noastra. In 2018 cand am schimbat administratoarea avea o datorie destul de mare la termoficare. A fost data in judecata de catre asociatii pentru frauda. A spus ca i-a ars arhiva si nu am putut recupera nimic din situatua veche.
Din 2018 avem alt administrator. De atunci si pana in 2019 cand s-a debransat si ultimul apartament care mai era la termoficare s-a platit la termoficare doar ce era consum, fara penalitati. Din Iunie 2019 nu s-a mai platit nimic. In 2019 s-a facut si debransarea fizic prin taierea tevilor la intrarea in scara.
Tot in 2019 s-au debransat si restul apartamentelor din restul scarilor.
Acum, dupa aproape 4 ani vin cu amenintari ca sa le platim. In aceasta perioada nu s-a dschis vre-un proces. Noi ca asociatie de scara nu avem contract cu ei. Facturarea se facea pe asociatia veche.
Intrebare mea este ca acele datorii nu s-au prescris?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Normativ privind condiţiile de montare şi exploatare a sistemelor de repartizare a costurilor pentru apă rece, agent termic pentru încălzire şi apă caldă de consum în imobile condominiale
.......................
Art.29. – Pentru montarea sistemelor de repartizare a costurilor pentru apă, operatorii economici trebuie să fie autorizate şi de Biroul Român de Metrologie Legală pentru montarea contoarelor de apă.
Art.30. – Montarea repartitoarelor de costuri se va efectua astfel încât să fie respectate următoarele:
...........
b) să fie realizată o lungime rectilinie fără armături înainte şi după repartitor conform indicaţiilor producătorului;
c) robinetele de izolare să fie montate în aval de repartitor astfel încât să nu existe organ de închidere între repartitor şi reţeaua de distribuţie a apei;
.............
Art.38. – (1) Perioada de garanţie pentru instalaţie şi materialele utilizate este de 36 luni de la data punerii în funcţiune.
(2) În perioada de garanţie prestatorul va asigura, pe cheltuiala sa, repararea/înlocuirea repartitoarelor de costuri şi a montajului executat.
Art.39. – (1) La un interval de 3 ani, prestatorul va verifica repartitorul de costuri în instalaţia în care este montat utilizând vase de măsură calibrate.
(2) Prima verificare se va face la terminarea perioadei de garanţie acordată pentru repartitorul de costuri.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
D-le "latka", apometrele se monteaza imediat la iesirea din coloana principala, inainte de robinet (cel putin asa am facut noi). Poate stiti dumneavoastra o metoda de a demonta acel apometru cu sigiliu pe el fara a se putea vedea "lucrarea" chiar si dupa o saptamana.

Despre repartizarea cheltuielilor "pausal", sau pe numar de persoane legislatia spune:
"Art. 82. -
(1) Cheltuielile repartizate proporțional cu numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru asigurarea serviciilor de utilități publice de care beneficiază persoanele care locuiesc sau desfășoară activități în mod curent în condominiu și care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită naturii și caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare
(2) Cheltuielile repartizate după numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru: apă rece, caldă și canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcționarea instalațiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deșeurilor menajere, vidanjare."

Art. 83. -
(1) Cheltuielile pe consumuri individuale reprezintă cheltuielile asociației pentru: apă rece și canalizare; apă caldă de consum; energia termică, combustibilul și apă rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; încălzirea proprietății individuale.

(2) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcție de indexul contoarelor individuale, în funcție de indexul repartitoarelor de costuri, conform normelor tehnice și metodologiilor elaborate de autoritățile naționale de reglementare sau de autoritățile administrației publice locale, sau în funcție de alte criterii în baza cărora se pot individualiza consumurile, cu respectarea legislației și a reglementărilor în vigoare.

Daca vreti caut si normele tehnice, dar nu cred ca contoarele fara verificare metrologica corespund normelor tehnice in vigoare.

latka a scris:

Este foarte corect, este interzis asa ceva, sa ai acces la acest sistem. Aveti probleme, chemati politia, care va stabili vinovatul, dupa vizionare. Nu sunteti organ autorizat de cercatare.
Liftul se calculeaza pe CPI (sau camere, cum spuneti dvs. ) e corect. E corect si cu etajul 1 si cu cei de la parter chiar.
[ link extern ]
Cititi legea.


Articolul 82 (1)Cheltuielile repartizate proportional cu numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru asigurarea serviciilor de utilitati publice de care beneficiaza persoanele care locuiesc sau desfasoara activitati in mod curent in condominiu................. energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune, inclusiv a ascensoarelor;

CPI = Cota patre indiviza, nu numar de persoane!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sistemul de supraveghere sunt pentru supraveghere, nu spionaj. Daca ar avea toti vecinii acces la imagini ar putea urmari de acasa din fotoliu pe oricine circula in zona, ori asta este interzis prin regulamentul GDPR de protectie a datelor.
Despre lift:"Articolul 82 (1)Cheltuielile repartizate proportional cu numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru asigurarea serviciilor de utilitati publice de care beneficiaza persoanele care locuiesc sau desfasoara activitati in mod curent in condominiu si care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuala in parte pe baza unor dispozitive de masurare/inregistrare, fie datorita naturii si caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de masurare/inregistrare. (2)Cheltuielile repartizate dupa numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece, calda si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deseurilor menajere, vidanjare."

Sursa: EuroAvocatura.ro, , Coordonator avocat Marius-Catalin Predut, titular MCP Cabinet avocati.
In momentul in care apar diferente intre contorul de bransament si suma celor de apartament se poate face o verificare a sigiliilor si racordul separat se vede foarte usor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De aproximativ un an avem instalate contoare cu citire wireless. Pana la montarea lor am avut o groaza de discutii cu vecinii din cauza diferentelor dintre contoarele de apartament pe care le citeam efectiv la fiecare luna si contorul de bransament, diferente care erau de 20% - 25% din valoarea facturii. De la schimbarea contoarelor nu mai avem "pierderi", fiecare plateste cat consuma. Cu conoarele vechi aveam vecini care aveau consum lunar 0,2 - 0,5 mc / luna, dupa schimbare au ajuns sa consume 7 - 10 mc / luna.
La adunarea generala unde s-a hotarat schimbarea contoarelor au fost cativa care s-au opus. S-a luat hotararea ca cei care raman cu contoarele vechi (verificarea metrologica fiind expirata de cativa ani) sa plateasca apa la pausal, adica diferenta dintre contorul de bransament si suma contoarelor de apartament, deoarece contoarele fara verificare metrologica nu puteau fi luate in considerare. Asa ca toti vecinii au fost deacord pana la urma si am scapat de "pierderi"
In cazul in care depasirea celui cu Audi a fost facuta regulamentar, sunteti de vina pentru ca nu v-ati asigurat indeajuns. Daca depasirea era pe linie continua, accidentul era din culpa comuna .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
""Doua benzi pe sens, in apropierea intersectiei 3 benzi pe sens. Banda 1 mers inainte, banda 2 inainte sau la stanga, banda 3 la stanga. Pe banda 2 un autoturism, pe banda 3 un autotren(tir).""
Intrebarea e ce cauta autotrenul pe banda 3 daca putea sa faca la satnga din banda 2 pentru a putea face virajul cat de larg poate si pentru a ajunge dupa viraj in banda 1 daca drumul pe care intra avea 2 sau mai multe benzi pe sens?
Da, instalatia dupa bornele de iesire din contor apartine consumatorului, deci intra in responsabilitatea lui.