Multumesc pentru raspunsul Dv. La ghiseele ANAF nimeni nu stie sa raspunda la o asemenea intrebare. Ei te-ar pune pe tine sa faci o groaza de drumuri si hartii decat sa se informeze corect, sau sa se update-eze ei cu legislatia. Acum sunt lamurit.
Multumesc inca odata !
Va rog daca poate sa ma lamureasca cineva in legatura cu impozitarea veniturilor din strainatate.
Eu lucrez in UE (Olanda), cu un contract de munca permanent, Locuesc in Romania si lucrez in ture de cate 4 saptamani, in Olanda, deci sunt plecat de acasa mai mult de 183 zile, daca socotesc si zilele pierdute pe drum la si de la sevici.
Este nevoie sa-mi declar veniturile obtinute de la angajatorul olandez avad in vedere ca platesc in Olanda absolut toate taxele.
Mentionez ca lucrez de mai mult de 5 ani in acest mod si nu am declarat nimic pana acum. Am incalcat vreo lege nedeclarandu-mi venitul din salariul primit de la angajatorul olandez.
Ok! Pe rationamentul asta, ma gandesc ca daca s-ar calcula venitul minim pe familie in tara unde platesc taxe (NL) ar trebui sa primim ceva in completare. Eu primesc in mana 1625E din care pentru drum 175, iar sotia undeva la 450 ron. Are asta vreo relevanta sau sa inteleg ca nu se aplica in cazul nostru, in sensul ca ar trebui eu sa fiu in somaj nu sotia.
Lucrez intr-o tara membra UE (Olanda) cu full contract. Sotia este somer in Romania. Poate beneficia de ceva drepturi din tara in care lucrez eu?
Mentionez ca locuim impreuna in Ro. Eu nu am rezidenta in Olanda. In tura in care sunt la servici locuiesc pe vaporul pe care si lucrez.
Putem transforma garajul propriu in spatiu comercial dar pe persoana fizica? de la primarie ni s-a spus ca trebuie sa prezentam actele firmei. Noi vrem sa-l facem spatiu comercial si apoi sa-l inchiriem. Garajul este din caramida si este amplasat langa imobilul unde locuim deci pe terenul nostru.
Multumesc pentru promptitudine, Sa inteleg ca innafara de faptul ca, in caz de belele poti ramane si fara ce ai pe langa ii, alte dezavantaje nu prea ar fi in comparatie cu srl-ul. Ce inseamna mai exact "16% o singura data"/ Va referit la celalalt 16% pe dividente, in cazul srl-ului? Daca am mai mult de 10 facturi lunar (ne asteptam sa avem undeva in jur de 50+), cand se trage linia tot ii-ul ramane optiunea cea mai buna?
Intentionam sa deschidem un mic magazin in garajul propriu. In principal o sa vindem produse pentru intretinerea plantelor dar si mancare si accesorii pentru animale de companie. In prezent detinem, (impreuna cu sotia), un srl cu activitatea suspendata temporar (pana in 2015),. Avand in vedere ca vom avea nevoie de un angajat autorizat de autoritatea fitosanitara, si ca intentionam ca anumite produse sa le aducem din CE, cum ar fi mai avantajos sa lucram, pe srl sau cu un ii. Putem infiinta un ii cu diploma de vanzator a sotiei. Care ar fi avantajul ii-ului. Se pot importa produse din comunitate cu ii? Daca declaram srl-ul neplatitor tva, mai putem importa din UE? Putem declara srl-ul microintreprindere? Am citit alte topicuri pe aceasta tema, dar as vrea un sfat competent pentru speta noastra.
Multumesc!