avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters332771

Activitate ContSters332771

Multumesc domnule Razvan!
Se poate renunta la pretentiile civile in timpul urmaririi penale?
Acest lucru se poate face print-o tranzactie notariala?
Fapta este in 12 februarie deci judecata este pe noul cod penal. Totusi subiectivismul judecatorilor are spatiu de manevra intre limitele speciale sau reduse ale pedepsei dar se pare ca nu incape intotdeauna intre acestea. Oricum, totul s-a terminat cu happyend: cei doi s-au logodit.
Stimate domnule avocat Patrascu,

infractiunea de baza este omorul 10-20 de ani.
Pentru tentativa de omor se reduce cu 1/2 ceea ce da 5 -10 ani.

Apoi sunt doua variante:

Abordarea 1. Aplicarea reducerilor la limitele speciale reduse anterior.
Recunoasterea invinuirii: 3,33 - 6.66 ani
Circumstante atenuante: 2,22 -4,44ani

Abordarea 2. Aplicarea reducerilor la limitele speciale direct.
Recunoasterea invinuirii: 3,33 - 6.66 ani
Circumstante atenuante:1,66 -3,33

Deci limita minima la care se poate cobori, este cea prevazuta de abordarea 2, adica 1,66 ani ceea ce da 1 an 7 luni si vreo trei saptamani.

Condamnarea definitiva a fost de 1 an si sase luni adica 1, 5 ani.

Dar ceea ce ma intereseaza de fapt este care din variantele de aplicare a reducerii pedepsei este cea corecta!
Pai circumstantele se pot constitui in circumstante judiciare in cel mai bun caz. Dar indiferent de cate circumstante, judiciare sau legale, s-ar retine, reducerea este de 1/3. Se adauga posibila reducere cu 1/3 din cauza recunoasterii vinovatiei si apoi se aplica individualizarea pedepsei pana la minim. Care in cea mai optimista abordare este de 1,66 ani si nu 1,5 ani.
Dar chiar si in abordarea 2 pedeapsa tot a fost de 1,5 ani !?!!?!





In data de 12 februarie anul curent, sportiva Francisca Maria Molnar, isi injunghie iubitul ,fapt detaliat de articolul
[ link extern ]
Fapta este incadrata ca tentativa de omor iar Tribunalul Alba in data de 15 septembrie o condamna la 3 ani de inchisoare cu suspendare.
[ link extern ]
Pana aici totul se inscrie in logica NCP, putand presupune ca s-a aplicat procedura recunoasterii invinuirii si s-a retinut o circumstanta atenuanta.
Dar solutia Curtii de Apel Alba din 15 decembrie prin care fata este condamnata la 1 an si sase luni cu suspendare ma lasa in ceata in privinta mecanismului de judecare.
[ link extern ]
Sa nu ma intelegeti gresit: nu sunt implicat cu nimic in acest caz ci doar ma intereseaza modul de rezolvare pe care eu as vrea sa il transcriu in cazul unei situatii personale.
Deci, asa cum vad eu ca nespecialist, dar totusi la o lectura atenta a NCP-ului Francisca putea primi minim 2.2 ani cu suspendare.

Calcule juridicoalgebrice:

Abordarea 1. Aplicarea reducerilor la limitele speciale reduse anterior.
Tentativa de omor: 5-10 ani
Recunoasterea invinuirii: 3,33 - 6.66 ani
Circumstante atenuante: 2,22 -4,44ani

Abordarea 2. Aplicarea reducerilor la limitele speciale direct.
Tentativa de omor: 5-10 ani
Recunoasterea invinuirii: 3,33 - 6.66 ani
Circumstante atenuante:1,66 -3,33

Rog distinsii comentatori la unele consideratii pe marginea acestei reduceri a pedepsei sub pragul minim pe Noul Cod Penal. Sa fie abordarea 2 cea corecta?


Dacă limitele pedepsei pentru infractiune sunt de exemplu de la 1 la 5 ani, se poate aplica succesiv reducerea cu o treime a acestora prin procedura recunoasterii vinovatiei iar apoi cu inca o treime prin aplicarea unei circumstante atenuante astfel incat pedeapsa sa fie in limitele de la 0,44 la 2,22 ani?
Multumesc pentru raspuns şi dvs. şi doamnei avocat Ioana Stoica.

Parerea dvs. îmi confirmă ceea ce am inteles si eu lecturand ncpp-ul dar totusi frunzarind ziarele pentru a ma lamuri cum functioneaza sistemul am dat peste urmatoarea situatie :

"Magistraţii Tribunalului Vaslui l-au condamnat la 17 ani de închisoare pe Neculai Ifrim, cel care, la sfârşitul lunii aprilie, l-a înjunghiat cu un cuţit, în faţa blocului în care locuia, pe şeful Inspecţiei Fiscale de la Administraţiei Finanţelor Publice Bârlad, Iulian Avasilinei. Pe lângă pedeapsa privativă de libertate, bătrânul va trebui să plătească daune morale şi materiale familiei celui ucis în sumă de 50.000 de lei.

Sentinţa Tribunalului Vaslui nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Vaslui.

Potrivit rechizitoriului procurorului de caz din cadrul Tribunalului Vaslui, Neculai Ifrim a folosit acel cuţit în legitimă apărare."

Se pare ca desi a constatat o cauza justificativa procurorul nu a dispus clasarea.
Deci, dacă în rechizitoriu se spune ca am savârşit fapta aceea în conditiile legitimei aparari sau este incidentă o cauză de neimputabilitate atunci instanta poate da o solutie de achitare iar dacă nu sunt astfel de precizări in rechizitoriu inseamna ca sunt vinovat, nejustificat si imputabil?