Sumele din hotararile judecatoresti din invatamant, ca drepturi deja castigate in viata de catre defunct, intra in masa succesorala? Am o matusa careia asa i se spune de catre contabila liceului unde a activat sotul. Poate actiona liceul in judecata si cere plata sumei cu dobanda?
Matusa mea are un fiu adoptiv cu drepturi depline violent fizic si verbal, impotriva caruia are un ordin de protectie pe o perioada de 6 luni. Cum tatal adoptiv a decedat de 9 luni, l-a convocat la notar, pentru partaj voluntar. Pamantul si casa sunt mostenire de la bunici, pe numele matusii, insa ulterior s-a construit un corp suplimentar de casa, lipit de aceasta, cu hol la parter si o camera la etaj, pe pamantul provenit din succesiune. A fost contractat un imprumut bancar, pe numele defunctului, folosit pentru renovarea casei si constructia noului corp. Fiul adoptiv refuza partajul prin buna invoiala la notar(din cate am inteles, are dreptul doar la camera de sus, din noul corp construit), parterul fiind construit pe pamantul din succesiune al matusii, camera care se imparte intre el si matusa, el primind o sulta, din care se va deduce pasivul (creditul bancar, in functie de cota mostenirii), pentru ca matusa are o pensie mica, iar el nu a contribuit cu nimic la cheltuielile casei, respectiv la plata ratei bancare.Va rog sa imi spuneti daca este corecta estimarea mea si, in cazul in care nu se inteleg la notar, care este urmatorul pas, pentru partajul prin instanta. Am inteles ca taxa de tibru judiciar este de 3% din valoarea bunurilor - se calculeaza la tot pamantul si casa- daca vin din succesiune- sau doar la camera la care are si el dreptul? si cine o suporta?
Daca o persoana are ordin de protectie pe o perioada de 6 luni impotriva fiului adoptiv (obligarea la păstrarea unei distanţe minime de 50 m si interzicerea oricarui contact, telefonic, electronic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, al paratului), iar acesta o suna de pe numarul de telefon fix de la domiciliu si diverse numere de telefonie mobila, in aceasta perioada, fara sa vorbeasca, fapta se incadreaza la hartuire - art 208, alin. (2), NCP? Daca se formuleaza plangere la politie, aceasta va fi transmisa mai departe la procuratura, iar victima va trebui sa suporte cheltuieli de judecata? Sau pur si simplu paratul va fi sanctionat, avand in vedere ca exista deja un ordin de protectie impotriva lui, care ii interzice contactul cu reclamanta?
Am obtinut un ordin de protectie contra unui fiu adoptiv violent, de 33 de ani. I-a fost interzis orice contact, telefonic, electronic, prin corespondenţă sau în orice alt mod cu reclamanta (mama de 65 ani) si i s-a impus sa pastreze distanta minima de 50 m fata de ea. Mentionez ca nu mai locuieste la domiciliul reclamantei, pe care l-a parasit de bunavoie. A facut apel la hotararea instantei, invocand incalcarea drepturilor omului, prin impunerea pastrarii distantei minime. Imi puteti spune ce ar trebui sa invocam la urmatoare pronuntare, intrucat este cu adevarat violent, fizic si verbal, insa nu exista certificat medico-legal sau martori la violentele fizice, doar la cele verbale si la distrugerile facute in locuinta reclamantei. In conditiile in care procesul este inca deschis, reclamanta poate intocmi un testament, lasand locuinta altcuiva? Multumesc,
Unde trebuie sa ma adresez pentru a obtine un ordin de protectie impotriva unui fiu adoptiv violent al cuiva si care sunt costurile? Multumesc!
Anul trecut, mi s-a ridicat autoturismul de pe locurile destinate persoanelor cu handicap din fata Spitalului Judetean Constanta, in conditiile in care insotisem un bolnav extrem de grav, mergand in spatele Salvarii. Am platit 600 RON pentru a-mi recupera autoturismul si am primit o amenda pentru alti 200. Am facut plangere contraventionala, solicitand anularea procesului verbal de contraventie, a masurii de ridicare, repararea prejudiciuliu si inlocuirea amenzii cu avertismentul, fiind prima abatere de acest fel. Plangerea mi-a fost respinsa, ca neintemeiata, cu obligarea la plata catre intimat a sumei de 290 lei, reprezentand cheltuieli de judecata.Am facut apel. Avocatul care m-a reprezentat a timbrat insuficient cererea de apel (10 in loc de 20 lei), asa ca aceasta a fost anulata. Ulterior, am primit o citatie de la Politia Locala a Primariei Mun. Constanta, avand atasata o cerere de completare a dispozitivului hotararii deja pronuntate- "avand in vedere ca instanta a omis a se pronunta asupra cheltuielilor de judecata solicitate de intimat. Cererea a fost respinsa in hotarare definitiva, instanta motivand ca avocatul Politiei Locale nu s-a prezentat la nici o infatisare in instanta si cheltuielile de judecata nu se justifica.
Intrebarea: am primit o somatie de plata de la SPIT, pentru amenda de 200 lei si cheltuielile de judecata. Ce hotarare judecatoreasca trebuie sa legalizez si sa prezint la SPIT, ca sa nu mi se mai impute cheltuielile de judecata? Ambele sau doar pe cea definitiva, din urma apelului, chiar daca acesta a fost declarat ca respins, insa aceasta ultima hotarare a anulat cheltuielile de judecata? Multumesc mult!
Deci practic nu mai am nimic altceva de facut decat sa ma prezint in instanta, corect? Adica nu mai e nimic de facut pentru evitarea respectivelor cheltuieli de judecata. Multumesc!
In noiembrie anul trecut, mi s-a ridicat autoturismul de pe locurile destinate persoanelor cu handicap din fata Spitalului Judetean Constanta, in conditiile in care insotisem un bolnav extrem de grav, mergand in spatele Salvarii. Am platit 600 RON pentru a-mi recupera autoturismul si am primit o amenda pentru alti 200. Am facut plangere contraventionala, in contradictoriu cu Primarul Mun. Constanta-Directia Politiei Locale Primaria Mun. Constanta, solicitand anularea procesului verbal de contraventie, a masurii de ridicare, repararea prejudiciuliu si inlocuirea amenzii cu avertismentul, fiind prima abatere de acest fel. In intampinare, s-a motivat, intre altele, lipsa capacitatii de folosinta a intimatului. In raspunsul la intampinare, am precizat ca: "Inteleg sa chem in judecata pe Primarul Municipiului Constanta- Directia Politia Locala". Plangerea mi-a fost respinsa, ca neintemeiata, cu obligarea la plata catre intimat a sumei de 290 lei, reprezentand cheltuieli de judecata.Am facut apel. Avocatul care m-a reprezentat a timbrat insuficient cererea de apel, asa ca aceasta a fost anulata. Astazi, insa, am primit o citatie -chemare in judecata, de la Politia Locala a Primariei Mun. Constanta, avand atasata o cerere de completare a dispozitivului hotararii deja pronuntate- "avand in vedere ca instanta a omis a se pronunta asupra cheltuielilor de judecata solicitate de intimat, va rugam sa binevoiti a completa dispozitivul cu obligarea petentei la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de judecarea cauzei, asa cum au fost dovedite cu chitanta atasata la dosar. "
Intrebarea mea este daca este vorba de aceiasi 290 ron de la respingerea plangerii contraventionale (pentru ca mentiunile cu privire la aceasta suma erau ambigue in comunicarea hotararii civile definitive, de dupa respingerea apelului) sau se pretind si alte cheltuieli de judecata, in plus fata de acelea? Ar trebui sa depun ceva la Judecatorie? Va multumesc!