avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Activitate matheszabi

Activitate matheszabi

Am inteles sfatul sa nu cumpar.

Tot nu am gasit instructiuniile ce trebuie urmate sa fie aceasta masina inmatriculata, cu actle la zi si inscrisa pe numele meu.

Va rog: ce trebuie facut in cazul in care nu am fost atent si am cumparato?
Este vorba despre un autoturism - la jumatate de pret, aprox.

Talonul e pe numele de PPIS. - cred ca a uitat sa puna in talon "instrainat catre..."
Este un certif de atestare fiscala pentru persoane fizice din 21.03.2014

Apare autoturismul din cauza cu datele de auto + "..., cota parte: 100%, data sistarii: 17.03.2014"

De aici se intelege ca doamna PPIS a scos de la taxe autoturismul sub numele ei la data de 17.03.2014. Ea e in regula nu mai are nimeni nici o treaba cu ea sa ceara acte despre auto pentru inmatriculare.

Din cite am inteles eu cu o procura -pe care nu vad- a fost vindut autoturismul pentru domnul: IL. - intermediar 1

Iar IL a vindut lui BV - intermediar 2

Domnul BV a vindut lui TGG - vinzator curent

Domnul TGG inceaca sa vinda mie. - posibil cumparator

Eu cer atestat fiscal de la TGG, dar el nu a declarat la finante, poate ca nu a putut pentru ca BV sau IL nu a facut-o.

Cum pot sa inmatriculez pe numele meu acest autoturizm daca cumpar?
Cine in ce ordine trebuie sa declare, cit sa plateasca?

Dat in judecata pe cine si de ce, fiindca daca am semnat actul de CVC inseamna ca am verificat situatia financiara, sint de acord cu conditiile ect.

Pina la urma, neplatind impozitul are sau nu are drept de proprietate? -aici nu vorbim de o intirziere de 30 zile dupa CVC.


Din 17.03.2014 cred ca nu e platit impozitul mai mult de 2 ani.
Neavind actele in regula foarte probabil nu au avut nici intentii sa repare masina, si nu e in stare perfecta.
Impozitul pe un an ar fi pe la 850 ron, poate as achita cele 2 sau chiar pe 3 ani(566 euro), dar acolo vin si penalitati.

Cum se poate readuce actele la zi?
Nu am reusit nicicum sa inteleg exact cit trebuie platit.

Va rog frumos o simulare calcul, corectare.

Norma de venit in Cluj in 2015 este 36,270 ron. Poate o sa schimbe ptr 2016 dar va rog o simulare: CAS+CASS+16% ce o fi cit o fi.
Multumesc anticipat.

Contributia la pensie sau la sanatate nu mai va fi o cheltuiala deductibila ( daca ar fi aceasta suma pe sistem real)

16 % = 5802.2 - asta probabil la ANAF - si e singura care stiu precis

5.5 % = 1994.85 - asta e pentru sanatate: CASS. E corect?

10.5% = 3808.35 - asta e ptr pensie: CAS ?

Total de plata cu norma de venit: 11605 ron - (daca ai venit sau nu ai, nu contreaza tot trebuie sa dai banii astia)

Pina 65000 euro ( pe la cursul foarte veche de 3 si ceva de ron ptr euro) asta e cheltuiala fixa , apoi se adauga TVA.



Cum ar fi calculele daca ar fi un venit de 2 ori atita: 72540 ron, cu o cheltuiala deductibila de 36270 ( hardware + software samd) pe sistem real? -
Este PFA cu cod caen 6201

Cheltuielile nu sint irreale, nu la preti abuziv de mare sau facturi de la firme fictive.
Ma gindesc la ce exemplu sa vad dau exact, dar e bun ceeace stiu ca s-a intimplat.
S-a legat de o floare ( element decorativ) de 100 de ron, oricum sub 200 ron la o alta firma cu activitate similara. Eu nu a-si fi lasat asa.

Dar s-ar putea sa se lege ca de ce am luat masa aia si nu cealata, care e mai ieftin ca si pe ala se poate lucra. Scaun la fel. Sau de ce im-i cumpar al 6 -lea telefon mobil ( dezvolt applicatii mobile de 4 ani) De legat se poate lega de orice.


Cit despre respect:

Ieri 11 Dec m-au pus sa estimez veniturile pina 31 decembrie. Eu nu stiu, pur si simplu, fiindca desi sint vreo 12 zile lucratoare (+ cracium , revelion toata lumea e plecat) nu stiu ca daca pot sa emit factura si o sa-mi plateasca clientul sau nu, de cheltuit in avans cu infiintarea PFA-ului deja am cheltuieli, si sint cheltuieli pe care le bag la obiec inventar. Asa ca am vrut sa declar 0 venit 0 cost la estimativ ( formular 220). Dar nu a fost acceptat, apoi am declarat 1 leu venit si 0 lei cheltuieli. Ar trebuii vazut cum s-a purtat doamna de la ghiseu! Unul ca ea nu trebuie sa se lege ce declar eu la estimare, ca-i estimarea mea, alta ca nu ma intereseaza daca ea ma considera infractor din start, ca eu tot atita estimez. Pe linga asta nu numai cu mine s-a purtat asa doamna, dar si cu altcineva si in fata mea dar si dupa. habar nu am cum permit de la institutul de finante sa fie un angajat la ghiseu cu acest tip de comportament!

Cit despre simpatie:
Eu prefer sa platesc de 100 ori mai mult la tribunal si sa stau cozi si pierd vremea aiurea, decit sa-i dau spaga lor, fie 1 ron sau 10.000 ron. Ca asa-i mentalitatea mea.

Si cu asta v-am lamurit cum e cu simpatia.

Sa zicem ca bag o cheltuiala, care dupa mine e / at trebuii sa fie deductible, iar dupa organul de control de la finance nu. Intrebarea mea e: cine poate sa decida intre noi ca cine are dreptate? Tribunalul, daca o dau pe ei in judecata? Ceva expertiza, cu ceva experti? Sau asa-i facuta legea, ca daca reprezentantul organului de finante nu-i place de mine poate sa zice pe fiecare cheltuiala ca-i nedeductibila ca-i permite legea?

Va dau doua exemple:

O data a venit un control de la finante la o firma, unde lucram (ca angajat).
Patronul acelei firme era simpatic reprezentantului de la Finante (pentru ca a avut motive sa fie simpatic) si s-a legat doar de un obiect decorativ -de valoare foarte mica. - doar sa aiba si el ceva ca a gasit, o neregula. Sa fiu sincer pe mine m-ar deranja si aia, nu ca nu a-si putea sa suport acele cheltuieli de 10 sau 200 ron cit o fii elementul ala decorativ.

La exemplul doi ma vad pe mine:
Vine organul la control si nu-i place de mine, si are motive sa nu fiu simpatic eu. La care ma astept sa zica ca acea ceeace am trecut la cheltuieli nu-i deductibil, am facut o illegalitate si ma amendeaza. Si eu o sa zic ca ba da, a fost o cheltuiala, care mareste incasarile, chiar daca nu mareste profitul, dar asta nu aveam de unde sa stiu la momentul achizitionarii.
A-si putea sa scriu aici multe exemple, in care am eu dreptate clar, dar hai sa fie unul in care probabil ca nu( cel mai rau caz), si sa vedem ce zice legea si cum e procedura legala.

Eu zic la de aceea am cumparat lampa aia cu diamante cu 1 million euro, ca am sentimentul de lux si scriu cod mai bun ( activitate de programare) si am incasat vinzarile cu 1 ron deocamdata, dar poate ca in anul viitor cind am chef sa finalizez softul o sa produca 10 milioane de euro. Sper ca acest exemplu bate la ochi la fiecare fianti si sint curios cum se procedeaza in acest caz.

In realitate e vorba de max 2000 de euro lunar, nu de ordinul millioanelor, dar eu stiu ca nu o sa fiu asa de simpatic ptr ei si sint ferm convins ca o sa am discutii de acest gen, dupa cum s-a purtat doamna la ghiseul cu mine... si a fost doar prima intilnire de a noastra.
APET_R a scris:

contract de comodat.


Multumesc.

Iar punct de lucru pot sa declar acolo ptr 6201 fara sa pun plan de evacuare, lipic peste lipici, stingatoare?
Pe numele sotiei este contractul de inchiriere a locintei in care locuim.
Aici doresc sa am sediul PFA: programare ( cod CAEN 6201)

Aici sint o caruta de nume de contracte care poate e buna una, am cautat la ORC ce se aceapta. Va rog sa ma sfatuiti una:

" contract de vânzare-cumpărare,
contract de donaţie în formă autentică,
certificat de moştenitor,
act notarial de ieşire din indiviziune sau de delimitare a proprietăţii,
hotărâre judecătorească definitivă privind proprietatea sau folosinţa/uzufructul,
hotărârea judecătorească definitivă de ieşire din indiviziune,
proces verbal de recepţie a construcţiei,
act de adjudecare a imobilului vândut în cadrul executării silite,
contract de schimb,
contract de închiriere (înregistrat la Administraţia Finanţelor Publice, în cazul proprietarului/locatorului persoană fizică),
contract de subînchiriere,
contract de concesiune,
contract de leasing imobiliar,
contract de comodat,
contract de uz,
contract de uzufruct,
certificat de rol fiscal/rol agricol în termen de valabilitate sau orice alt act juridic care conferă dreptul de folosinţă, la alegerea solicitantului."

Contract subinchiriat, uz, comodat, concesiune .. nu stiu ce inseamna si mai ales care o fi direrenta. Dar nu ala e cel mai important ci:

PFA-ul doresc sa folosesc apoi in sistem real.
Daca fac un contract de inchiriere pe o parte a locuintei, atunci pot sa scad din cheltuieli, dar sotia trebuie sa inregistreze profitul si sa plateasca ea ptr suma la care a inchiriat, asa ca nu am rezolvat nimic.

Nu doresc nici sa fie illegal, si nu caut sa umflu cheltuieliile aiurea, dar sint anumite cheltuieli pe care chiar eu le produc: consum curent, apa, consum gaz, internet, ect.

Pot sa fac cumva un "contract de X" cu ea, din care rezulta ca: ea imi da sa folosesc spatiul ptr sediul de PFA cu 0 lei ( deci ea nu trebuie sa mearga la finante, ca nu are venit) dar cu conditia ca eu le platesc toate facturile integral ptr apartament, cu suma maxima Y. - Si trec acolo: apa, gaz, internet, curent, plata la asociatia locatari, ect .
E vreo 300-400 de ron, nu cred ca e 600 in total oricum trec o valoare maxima de 1000 ron de exemplu - daca e mai mult de atit atunci nu bag la PFA cheltuieli.

Mi se pare real aceasta suma, avind in vedere ca locuinta e inchiriata cu un preti + facturile aferente: total cam 300-350 euro?

Daca inchiriez o parte a locuintei, de exemplu cu 100 euro, atunci nu stiu cum sa adaug cheltuieliile de curent de exemplu, Internet, pe care o flosesc in scopul activitatii PFA

Momentan nu doresc numai ptr asta sa inchiriez un alt apartament.

--------------------
Intrebarea nr 2:
Pot sa declar la ORC ca acolo desfasor si activitatea (de programare) sau trebuie sa declar ca activitatea e la sediul clientilor?

Nu doresc sa vina cineva in control si sa-mi zica ca am nevoie de un plan de evacuare pus pe perete - chiar pe linga poza noasta comuna cu sotia-, lipit conectoarele cu inscriptia de 230V, Stingatorul cu praf s-a expirat si dute acum cumpara altul, samd