PFA sau SC ?
Este obligatia contribuabilului sa demonstreze necesitatea efectuarii respectivei cheltuieli.
Va redau mai jos exemplu pt serviciile achizitionate de SC precum si a altor cheltuieli efectuate in favoarea asociatilor. Daca doriti un raspuns mai concret dati un exemplu mai concret. Nu se pot compara bunuri de 200 lei cu cele de 1000000 euro. In teorie poti sa iti decorezi un spatiu de lucru intr-o maniera de lux dar daca ai venit de 1 leu si cheltuieli de 1000000 euro nu poti avea nicio credibilitate si va explic de ce (in viziunea mea):
Plec de la exemplul dvs. cu lampa de 1000000 si venit de 1 leu urmand ca in viitor sa existe venit de 10000000.
Cheltuielile si veniturile trebuie sa fie inregistrate in exercitiul financiar carora le apartin. Daca dvs sunteti in faza de dezvoltare a unui soft care dureaza sa spunem 3 ani este improbabil sa aveti nevoie de un decor de lux in faza de dezvoltare a aplicatiei pentru ca atunci nu va intalniti cu potentiali clienti. Aceasta nevoie ar fi mai degraba o nevoie reala intr-o faza in care aplicatia este intr-un stadiu beta si incepeti sa discutati cu potentialii clienti sa le aratati ce poate face respectivul soft pt ei. Pentru aceasta aveti nevoie sa si documentati respectivele intalniri cu email-uri de programare a vizitei clientilor, minute ale intalnirilor si eventual prezentarea clientilor. Este ilogic sa te intalnesti cu un patron de magazin de scara de bloc care nu stie cum sa supravietuiasca de la o luna la alta sustinand ca aveti asteptari sa primiti 10000000 euro de la el. Intr-o astfel de situatie cheltuiala cu lampa ar trebui inragistrata ca o cheltuiala in avans urmand sa fie repartizata pe cheltuieli in faza a doua, cel mai sigur, dupa semnarea contractului si incasarea unei prime transe din el.
Altfel fiscul are dreptul sa aplice principiul prevalentei economicului asupra juridicului (vedeti art 11 din CF si ord 3055) si sa considera cheltuiala nedeductibila ba chiar sa o trateze ca un dividend si atunci ar trebui sa se plateasca si 16% ca impozit pe dividende. Daca doriti o opinie mai exacta prezentati situatia exacta cu care va confruntati in loc de o situatie ipotetica.
ART. 21 al. 4 m)
48. Pentru a deduce cheltuielile cu serviciile de management, consultanţă, asistenţă sau alte prestări de servicii trebuie să se îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
- serviciile trebuie să fie efectiv prestate, să fie executate în baza unui contract încheiat între părţi sau în baza oricărei forme contractuale prevăzute de lege; justificarea prestării efective a serviciilor se efectuează prin: situaţii de lucrări, procese-verbale de recepţie, rapoarte de lucru, studii de fezabilitate, de piaţă sau orice alte materiale corespunzătoare;
-
contribuabilul trebuie să dovedească necesitatea efectuării cheltuielilor prin specificul activităţilor desfăşurate.
ART. 21 al. 4 e)
43. Sunt considerate cheltuieli făcute în favoarea participanţilor următoarele:
a) cheltuielile cu amortizarea, întreţinerea şi repararea mijloacelor de transport utilizate de către participanţi, în favoarea acestora;
b) bunurile, mărfurile şi serviciile acordate participanţilor, precum şi lucrările executate în favoarea acestora;
c) cheltuielile cu chiria şi întreţinerea spaţiilor puse la dispoziţie acestora;
d) *** Abrogată
e)
alte cheltuieli în favoarea acestora.
matheszabi a scris:
Vine organul la control si nu-i place de mine, si are motive sa nu fiu simpatic eu. La care ma astept sa zica ca acea ceeace am trecut la cheltuieli nu-i deductibil, am facut o illegalitate si ma amendeaza. Si eu o sa zic ca ba da, a fost o cheltuiala, care mareste incasarile, chiar daca nu mareste profitul, dar asta nu aveam de unde sa stiu la momentul achizitionarii.
1. De ce sa ii dati motive sa nu ii fiti simpatic? Aceasta este o greseala de abordare din punctul meu de vedere. Purtati-va cu dansa/dansul ca si cum v-ar fi un partener de afaceri (client, furnizor nu conteaza prea mult) dati dovada de respect si veti fi respectat.
2. Nu are importanta realizarea profitului pentru ca nu toti care au o afacere sunt profitabili --- unii dau faliment. Asa functioneaza o piata libera. Cu toate acestea achizitiile trebuie sa fie credibile (la pietul pietei) si sa se demonstreze necesitatea lor. Restul depinde de cat stie fiecare sa isi sustina punctul de vedere.